oia santorini
Foto: Gatsi
Europa

Insulele grecesti: Santorini

Daca vrei sa traiesti experienta celui mai frumos rasarit de soare din lume, Santorini e locul perfect. Oriunde te-ai uita, ramai uimit de frumusetea vulcanului, de albul imaculat al caselor, de pietrisul inchis la culoare si de plajele acestei insule din Marea Egee .

La peste 200 kilometri sud-est de tarm, in Marea Egee, vei gasi un grup de insule circulare. Acestea formeaza Santorini, cunoscut si sub numele de Thira (Thera) si care reprezinta cel mai sudice insule din grupul Cycladelor. Santorini ocupa o suprafata de aproximativ 7300 hectare.

Cum se ajunge in Santorini

case din santorini
Foto: kaspars7

Cel mai usor de ajuns in Santorini este pe calea aerului, intr-un zbor charter, al unei agentii de turism, sau via Atena, dupa un zbor care dureaza 45 de minute. Majoritatea zborurilor internationale care aterizeaza pe Aeroportul International Eleftherios Venizelos din Atena, asigura intervalul de timp necesar pentru a lua zborul de conexiune catre Santorini. In timpul sezonului de vara, sunt zboruri si din alte orase sau insule catre Santorini, cum ar fi cel de la Salonic catre Santorini si multe zboruri charter din strainatate. Pentru cei care pleaca insa in vacanta din Romania, agentiile de turism au charterul inclus in pachetul turistic.

Alta alternativa buna (in special pentru cei care merg cu autoturismul in Grecia) este folosirea transportului cu feribotul din Portul Pireu (langa Atena). Poti ajunge in Santorini si cu feribotul care se ia din Creta, Salonic, Rafina si Dodecanese.

Vremea in Santorini

Santorini are veri fierbinti, insorite si uscate si ierni blande, cu ploi razlete. Ploua rar incepand din luna mai pana in octombrie. In timpul sezonului turistic, vremea e insorita si cerul e senin. Oricum, intre mijlocul lunii iulie si mijlocul lunii august, vanturi puternice numite “Meltemi” sunt frecvente in Marea Egee.

Vulcanul din Santorini

apus santorini
Foto: dengsongquan

In urma cu aproximativ 3500 de ani a avut loc o eruptie vulcanica distrugatoare care a lasat in urma sa o Caldera – caracteristica a reliefului care se formeaza atunci cand in interiorul vulcanului se produce un colaps – inconjurata de depozite de cenusa vulcanica. Exista indicii potrivit carora aceasta eruptie a dus indirect la distrugerea civilizatiei minoice pe Insula Creta. Eruptia este considerata evenimentul cel mai important care a avut loc in aceasta zona, inainte de caderea Troiei. Plato a fost inspirat de aceasta eruptie in scrierea istoriei Atlantidei dar, oricum, datele despre prabusirea civilizatiei minoice si caderea Atlantidei nu se potrivesc.

Caldera este in zilele noastre una dintre atractiile majore ale insulei. Vulcanul ofera imagini incredibile ale satelor cocotate pe stancile inalte. Pentru toate aceste privelisti, Santorini a fost considerata insula de unde se pot vedea cele mai frumoase apusuri de soare din lume.

In varful vulcanului vei gasi satul antic Akrotiri, unul dintre cele mai interesante si plin de mister vestigii arheologice din Santorini.

Plajele din Santorini

Akrotiri
Plaja roșie Akrotiri / Foto: Olga Gavrilova

Santorini e faimos si pentru plajele sale cu nisip alb, rosu sau negru sau pentru cele cu pietris. Turistii pot inota, pot practica sporturi acvatice, se pot bucura de apele albastre si limpezi precum cristalul in timp ce admira minunatele apusuri si rasarituri. Plajele Kamari, Perissa si Monolithos sunt situate in partea de est a insulei si sunt singurele locuri unde nisipul e negru. Plaja Rosie se mai numeste si Akrotiri si este vestita pentru rocile vulcanice rosii si negre, in timp ce culoarea nisipului este o combinatie de nuante negre si rosii.

Ce poti face in Santorini

biserica oia
Biserica in Oia, Santorini / Foto: anyaivanova

Santorini ofera o multime de locuri frumoase de vazut. De la Asezamantul minoic Akrotiri, pana la anticul oras Thera sau frumoasele catedrale si manastiri catolice si ortodoxe. Este cu adevarat o insula pentru toata lumea: dupa o zi intreaga de vizitat, merita sa te opresti la un restaurant local pentru a gusta din mancarurile si vinurile traditionale.

Romanticul Santorini

santorini romantic
Foto: Santorines

Multe cupluri aleg Santorini ca locatie de nunta. Din ce in ce mai multe cupluri vin in Santorini nu numai pentru o luna de miere romantica, dar si pentru a se casatori. Servicii specializate sunt disponibile pentru organizarea nuntii.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Santorini

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

17 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!