Lauterbrunnen
Lauterbrunnen
Europa

Lauterbrunnen si valea celor 72 de cascade

La 70 km sud-est de Berna (Elveția), în Alpii Elvețieni, se întinde Valea Lauterbrunnen, despre care se spune că este cea mai frumoasă vale din Europa. Având o lățime de un km, valea e mărginită de stânci gigantice și vârfuri semețe de munți – Eiger, Monch și Jungfrau – ce ”privesc” către sătucul Lauterbrunnen.

Valea este rezultatul topirii ghețarilor în epoci de mult apuse iar numele ei înseamnă, în traducere liberă, ”multe primăveri” și derivă de la cele 72 de cascade care se prăvălesc pe stâncile înconjurătoare, unele dintre ele având câteva sute de metri înălțime. Cea mai cunoscută dintre ele este Staubbach, care aruncă apă de la aproape 300 m, fapt care o face să fie una dintre cele mai înalte cascade din Europa.

Cascade peste cascade în Lauterbrunnen

Lauterbrunnen (2)
Lauterbrunnen

Un alt fenomen spectaculos e dat de cascadele Trümmelbach, ascunse în spatele unui munte, un mănunchi de zece căderi de apă care adună la un loc 20.000 de litri  pe secundă, la o înălțime de 200 m. Ele au săpat dealtfel, în muntele de calcar, o strâmtoare în formă de tirbușon. Cascadele au fost invizibile până în anul 1877, când a fost construit un tunel prin munte. Astăzi, pe timpul verii, turiștii pot lua un funicular subteran care îi duce până la cascade.

Peisajele dramatice oferite de stâncile și cascadele din Lauterbrunnen au inspirat mulți muzicieni și scriitori, precum Johann Goethe, care le-a descris în poemul ”Cântecul spiritului cascadelor”, transpus ulterior pe muzică de către Franz Schubert. Munții Cețoși descriși de J.R.R. Tolkien în Hobitul sunt inspirați, de asemenea, de Lauterbrunnen, loc care a fost declarat patrimoniu UNESCO, în 2001.

Foto: Canva Pro

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!