Food & Drink

Mancarea kosher si bucataria israeliana

Termenul kosher desemneaza acele tipuri de hrana care respecta legile evreiesti, fara sa implice si o binecuvantare din partea unui rabin. Mancarea care nu este kosher se numeste treyf. Unii evrei considera ca a manca kosher este un deziderat religios, altii adopta acest tip de hrana pentru ca o considera sanatoasa, iar altii mananca kosher pentru ca respecta modul de viata traditional. In Israel, cea mai mare parte a mancarii este kosher,insa nu toti israelienii aleg sa manance asa. Spre exemplu, restaurantele unde se servesc preparate din carne, nu au in meniu produse lactate si invers. A manca kosher presupune diferite niveluri de complexitate, in functie de cat de stricta este persoana care alege acest model alimentar.

In alimentatia kosher este interzis consumul carnii provenind de la anumite animale, iar restrictia se extinde si asupra organelor, oualor si laptelui provenind de la acea specie. Pentru a putea fi consumata carnea animalelor dintr-o anumita specie, trebuie ca acestea sa aiba copita despicata si sa rumege. Carnuri permise sunt: vita, capra, oaia, antilopa si caprioara, in timp ce carnea de camila, iepure sau porc este interzisa. In ceea ce priveste carnea de pasare, Torah admite consumul de pui, gasca, rata si curcan. Nu poate fi mancata carnea provenind de la reptile si nici fructele de mare cu cochilie: homari, creveti sau scoici. In schimb, pestii cu solzi si aripioare sunt admisi.

Pentru a fi kosher, animalele trebuie sa fie sacrificate conform unei proceduri  de catre un shochet, prin injunghiere la nivelul gatului, in asa fel incat sangele sa se scurga rapid si suferinta acestuia sa fie minima. Sangele nu este kosher, iar pentru a putea fi consumata carnea, trebuie sa fie complet eliminat, fie prin scurgere, fie prin coacere.

Carnea si lactatele nu pot fi consumate impreuna. Pestele, ouale, legumele si semintele pot fi consumate fie insotite de lactate, fie de carne. Iar tacamurile folosite pentru felurile de mancare cu carne, nu pot fi folosite si pentru a consuma feluri de mancare pe baza de produse lactate. Nici tacamurile care au fost folosite la consumarea unui fel non-kosher, nu pot fi folosite. Pentru ca un fruct sa fie kosher, trebuie sa fie temeinic curatat si atent examinat.

Bucataria israeliana cuprinde pita (paine nedospita), humus, smochine si foarte multa salata israeliana, amestecata cu castraveti si rosii tocate si insotite de tot felul de condimente. Preturile din restaurantele israeliene sunt destul de mari, asa incat clientela obisnuita cuprinde localnici cu o situatie financiara buna si turisti. Insa, cele mai cunoscute specialitati israeliene sunt falafelul – chiftelute de naut – si schawarma (saorma) – carne condimentata (de obicei, miel sau pui), amestecata cu bucati de rosie sau castravete si sos de susan, toate impachetate in pita (lipie). Cel mai des folosita este carnea de pui, in vreme ce carnea de vita este foarte rar consumata, de obicei la ocazii speciale. Deoarece in Israel traiesc oamenii din toata lumea, au fost preluate in gastronomia acestei tari feluri de mancare specifice diverselor nationalitati, printre care si borsul rusesc.

Desi Israelul este in mod oficial singura tara evreiasca, comunitati mari de evrei traiesc si in SUA (aproape 6 milioane), Franta, Rusia, Ucraina si Canada.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] aici Share this:FacebookEmailTwitterLike this:LikeBe the first to like this post.   Leave a […]

  • […] (kosher= tradițional, preparat după anumite reguli – cine vrea mai mult detalii, am găsit acest articol). Felurile de mâncare: multe salate, doar carne din vită, oaie, capră și pește la grătar, […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!