Europa

O vizită în Monemvasia, insula „ascunsă” de lângă Peloponez

Monemvasia e o stanca asemanatoare cu Gibraltarul, aflata in estul coastei grecesti a Peloponezului, la 400 m de tarmul acestuia, de care e legat printr-un drum. Insulita are o lungime de cca un kilometru si o latime de 300 m si se inalta ca un platou deasupra nivelului marii. Pe una dintre partile laterale ale acestui platou, ascuns sub stanca, se intinde un mic orasel romantic, adevarat muzeu in aer liber de istorie bizantina, otomana si venetiana, cu exponate care dateaza inca din secolul 13.

vizită în Monemvasia
Monemvasia / Foto: Canva Pro

Monemvasia a fost infiintata in secolul 6 de catre locuitorii anticei Laconia care cautau refugiu din calea invaziei slavilor care incepusera sa domine Grecia intre anii 500 – 700. Insula stancoasa a fost separata de continent in urma unui cutremur produs in anul 375. In urmatoarele secole Monemvasia a fost sub stapanire venetiana sau turceasca, pana a fost eliberata de greci, la inceputul secolului 19, cu ocazia Razboiului de Independenta. Numele deriva de la doua cuvinte grecesti, mone si emvasia, care inseamna “intrare unica” si face referire la drumul pietruit extrem de inghesuit care este singura intrare in oras.

Initial, asezarea fusese ridicata pe varful platoului si se numea Orasul de Sus dar, cu timpul, oamenii au migrat langa tarm, pozitia fiind extrem de bine aparata iar orasul s-a dezvoltat si a devenit puternic in special in timpul declinului Imperiului Bizantin, cand ajunsese principalul oras al acestuia si unul dintre marile centre comerciale ale Bizantului. Populatia orasului crescuse la 40.000 de locuitori. Pana in secolul 18, Monemvasia avea sa intre insa, la randul sau, in declin. A fost redescoperita si transformata in obiectiv turistic in anii 70, cand orasul si-a recapatat incet-incet importanta, fiind vizitat de multi turisti pe timpul verii. Cladirile medievale au fost restaurate, multe dintre ele fiind transformate in hoteluri si taverne.

Lucruri interesante despre Monemvasia

Monemvasia este singurul oraș medieval din Grecia care a fost construit pe o insulă stâncoasă și este conectat la continent printr-un pod îngust. Această caracteristică unică conferă orașului un farmec aparte și îl transformă într-o destinație de neuitat pentru cei pasionați de istorie și arhitectură.

În al doilea rând, Monemvasia găzduiește una dintre cele mai vechi biserici din Grecia, biserica Agia Sofia, care datează din secolul al XIII-lea. Această biserică impresionantă prezintă un amestec de stiluri arhitectonice bizantine și venețiene și atrage numeroși vizitatori în fiecare an. De asemenea, vizitatorii pot explora și alte monumente istorice, precum Castelul de Sus și Castelul de Jos, care oferă o priveliște panoramică spectaculoasă asupra zonei înconjurătoare. În concluzie, Monemvasia este o destinație fascinantă care merită să fie descoperită, oferind o combinație unică de istorie, arhitectură și peisaje impresionante.

Sursa foto: http://www.monemvasia.gr

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Monemvasia a fost infiintata in secolul 6 de catre locuitorii anticei Laconia care cautau refugiu din calea invaziei slavilor care incepusera sa domine Grecia intre anii 500 – 700. Insula stancoasa a fost separata de continent in urma unui cutremur produs in anul 375. In urmatoarele secole Monemvasia a fost sub stapanire venetiana sau turceasca, pana a fost eliberata de greci, la inceputul secolului 19, cu ocazia Razboiului de Independenta. Numele deriva de la doua cuvinte grecesti, mone si emvasia, care inseamna “intrare unica” si face referire la drumul pietruit extrem de inghesuit care este singura intrare in oras, scrie tuktuk.ro. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!