Europa

Reperele oraselor. Reykjavik: biserica Hallgrímskirkja

Biserica Hallgrímskirkja este principalul reper turistic si arhitectonic al orasului Reykjavik, capitala Islandei. A fost proiectata de Guojon Samuel, in anul 1937. un arhitect care s-a inspirat deseori din fascinantele forme pe care le modeleaza lava vulcanilor in stancile de bazalt. Constructia bisericii a inceput in 1945 si a luat sfarsit in 1986, turnul acesteia fiind gata cu mult mai devreme. Cripta din spatele corului a fost terminata in 1948, aripile in 1974 iar nava a fost ultima, in 1986.

Cel mai important lucru care se gaseste in interiorul bisericii este uriasa orga conceputa si construita de catre organistul german Johannes Klais din Bonn. Avand o impresionanta inaltime de 15 metri si cantarind 25 de tone, aceasta orga actionata mecanic are 5272 de tuburi si patru claviaturi care pot reproduce sunete de la cele mai soft la cele mai dramatice. Constructia orgii s-a terminat in decembrie 1992 si de atunci a fost folosita in numeroase inregistrari, incluzand creatii apartinand lui Christopher Herrick.

In fata bisericii se afla statuia lui Leifur Eiriksson (cca 970 – cca 1020), primul european care a descoperit America. Documentele sugereaza ca Leifur a atins tarmurile Lumii Noi in jurul anului 1000, cu 500 de ani inaintea lui Columb. Statuia a fost realizata de Alexander Stirling Calder si a fost un dar din partea Statelor Unite, in cinstea Festivalului Mileniului Albingi, din 1930, care a comemorat a o mia aniversare de la infiintarea Parlamentului islandez, la Þingvellir, in anul 930.

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!