biserica fortificata biertan
Foto: Good Life Studio
Europa Romania

Biserica fortificata din Biertan

Cei care viziteaza Transilvania, si in special bisericile fortificate din mijlocul tarii, nu vor ocoli o localitate devenita celebra in ultimii ani, in special datorita Printului Charles, care a vizitat-o in dese randuri si care a promovat-o pe masura: Biertan. In mod normal, nu ar fi fost nevoie de ”touch”-ul regalitatii britanice: Biertanul e un loc atat de frumos incat spune povesti vizuale oricui are inspiratia sa-i calce drumurile si, in special, sa-i viziteze biserica fortificata.

Linistea din Biertan
Linistea Biertanului

Localizata in nordul judetului Sibiu, intre Medias si Sighisoara, Biertan a fost mentionata documentar pentru intaia oara in anul 1283, ca asezare saseasca. In mod traditional, odata cu trecerea anilor, localitatea a dezvoltat o organizare administrativa ce punea in centrul sirurilor de case, biserica impreuna cu centura ei de fortificatii. Construita in stilul goticului tarziu, pe un deal, intre 1490 si 1520, biserica e conservata aproape perfect, fiind una dintre cele mai bine pastrate biserici fortificate dintre cele circa 300 ridicate in Transilvania in secolele 15 si 16.

Partea principala a complexului medieval o reprezinta biserica in sine, una de mari dimensiuni, care cuprinde trei hale egale ca inaltime. Altarul bisericii a fost realizat de mesteri arhitecti din Nurnberg si Viena, fiind cel mai mare din Transilvania, cu cele 28 de panouri pictate. Amvonul e sculptat in piatra iar unul dintre cele mai interesante elemente ale constructiei o reprezinta usa sacristiei, construita in anul 1515, care dispune de un sistem unic de inchidere (are nu mai putin de 19 incuietori!), premiat la Expozitia Mondiala de la Paris, din anul 1900. Orga dateaza din 1869, fiind opera renumitului Carl Hesse din Viena. In interior pot fi admirate si valoroasele strane pictate in atelierul mesterului Johannes Reichmuth din Sighisoara la inceputul secolului 16 dar si covoare orientale sau steaguri ce au apartinut breslelor din Biertan.

Complexul cuprinde, pe langa biserica, un turn cu ceas, turnul catolic (simbol al tolerantei religioase vizavi de catolici), turnul mausoleului (unde se afla mormintele prelatilor), turnul bastion inchisoare (sau camera impacarii, in care erau inchisi, intru armistitiu, cei care vroiau sa divorteze), turnul Primariei, si bastionul tesatorilor.

Atmosfera patriarhala din Biertan poarta memoria celor 1600 de sasi care au trait aici in anii 70, din pacate imputinati de-a lungul vremii, pana aproape de zero. Biertanul nu mai poate fi considerata astazi o localitate saseasca dar aici, culmea, are loc aproape in fiecare an, intrunirea sasilor transilvaneni. Daca vrei sa te cazezi in Biertan, probabil ca cea mai la-ndemana solutie o reprezinta Pensiunea Unglerus (Unglerus Medieval resort), aflata chiar la poalele dealului pe care se afla biserica, si care dispune inclusiv de un interesant restaurant si o crama.

Biserica fortificata
Biserica fortificata
Vedere din curtea bisericii
Vedere din curtea bisericii
Acoperisurile din Biertan
Acoperisurile din Biertan
Biserica a fost construita intre 1490 si 1520
Biserica a fost construita intre 1490 si 1520
In Biertan
In Biertan
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!