Daca te gandesti la o expeditie de calatorie “in care estul intalneste vestul”, poate singura destinatie care iti vine in minte este orasul Istanbul, unul atat de drag romanilor. Randurile de mai jos iti vor deveni un aliat de nadejde daca iti planifici o calatorie in cel mai mare si frumos oras din Turcia.
“Pentru a savura stradutele laturalnice din Istanbul, pentru a aprecia vinurile si copacii care dau un plus de farmec ruinelor de aici, trebuie mai intai de toate sa fii strain de toate aceste locuri”, spunea romancierul turc Orhan Pamuk. Farmecul orasului Istanbul este nesfarsit si impresioneaza pe oricine vine in acest oras minunat, plin de istorie. Aflat la mijlocul confluentei dintre Asia si Europa, trecutul si prezentul orasului se impletesc armonios, facand din aceasta destinatie, un loc obligatoriu de vizitat de catre pasionatii de calatorii.
Daca e sa urmam sfatul domnului Pamuk, cea mai buna modalitate de a savura si aprecia orasul Istanbul, este sa fii strain de aceste locuri si sa ii permiti orasului sa isi reverse magia asupra ta. Inainte de a trece la partea placuta, care iti explica ce te asteapta in Istanbul, iata cateva lucruri practice pe care trebuie sa le stii inainte de a ajunge aici.
De ce documente de calatorie ai nevoie?
Turistii straini au nevoie de un pasaport valid, impreuna cu viza pentru Turcia. Viza poate fi luata si la sosirea in aceasta tara. In orice caz, este bine sa contactezi ambasada Turciei din Romania, pentru a afla mai multe despre modalitatile de acordare a vizei de intrare in aceasta tara si daca te califici pentru a o obtine (in principiu nu-s probleme si o vei obtine pe loc, la intrarea in Turcia). Impreuna cu viza, trebuie sa iti procuri si asigurarea de calatorie, care sa te acopere pe toata durata sederii. Pentru asta, te poti adresa oricarui agent de turism. Moneda turceasca este lira. 1 lira poate fi schimbata la cursul de aproximativ 1,5 lei. Bancomate se gasesc in tot orasul, asa ca nu e o problema sa faci rost de bani cash. Majoritatea locatiilor din Istanbul accepta plata cu carti de credit.
Care este cea mai buna perioada pentru a calatori in Istanbul?
Ca marea majoritate a destinatiilor populare de vacanta, orasul Istanbul cunoaste un aflux de turisti spre sfarsitul primaverii si vara. Asa ca, in functie de buget, iti poti planifica o calatorie aici in sezonul de varf (iulie-august), desi umiditatea ridicata poatre reprezenta un inconvenient. Toamna, din septembrie pana in noiembrie este perioada ideala pentru a vizita Istanbulul, atat ca vreme cat si ca buget.
In ce priveste drumul, e bine sa iti cumperi biletele de avion in avans. Exista insa si cateva portaluri web, unde poti gasi oferte “last minute”. Agentiile de turism te pot ajuta si ele sa gasesti bilete la preturi reduse.
Cum poti ajunge aici?
Mai multe companii aeriene au zboruri catre Istanbul. Orasul este deservit de doua aeroporturi – Atatürk International in partea europeana si Sabiha Gökçen International, in cea asiatica. Odata aterizat, poti lua un taxi, autobuzele Havaş, sau poti beneficia de transportul oferit de hotel, pana in centrul orasului. Din Romania ajungi foarte usor cu autoturismul personal sau cu autocarul.
Transportul public in Istanbul
Cel mai potrivit cuvant pentru a descrie reteaua de transport in comun, este: complicata. Orasul Istanbul este deservit de o retea vasta de trenuri, autobuze, tramvaie, taxiuri si feriboturi. Flota autobuzelor este foarte sigura. Principalele statii sunt Piata Taksim, Beşiktaş, Aksaray, Rüstempaşa (Eminönü), Kadıköy si Üsküdar, iar autobuzele circula intre orele 6.30 si 23.30. Si reteaua de tramvaie este decenta si la indemana. Acestea circula pe diverse rute in oras, la fiecare 5 minute, de la ora 6.00 pana la miezul noptii. Feriboturile sunt un mijloc excelent de transport pe raul Bosfor. In bazinul portuar Boğaz Hattı, opereaza feriboturile Eminönü-Kavaklar Boğaziçi Özel Gezi Seferleri, dar exista si tururi cu ambarcatiuni private.
Taxiurile sunt cam scumpe, mai ales daca dai peste cineva pus pe jecmaneala. Intotdeauna asigura-te ca aparatul de taxat funtioneaza si ca platesti suma corecta. In timpul zilei se plateste un tarif de zi, indicat de semnul “gündüz”, iar de la miezul noptii pana la 6 dimineata, platesti cu 50% mai mult, tarif indicat de semnul “gece”.
Cartela de calatorie Istanbulkart este recomandata pentru cei care apeleaza des la transportul in comun. Ea poate fi procurata din aeroport, la pretul de 10 lire si este valabila pentru autobuze, metrou, trenuri, feriboturi si tramvaie, toate operate de catre Municipalitatea Metropolitana.
Unde sa stai?
La fel ca si sistemul de transport si optiunile de cazare in Istanbul sunt nesfarsite si potrivite fiecarui buget. Aici gasesti de la hoteluri de 5 stele – Four Seasons Hotel Istanbul | Tevkifhane Sokak No. 1, Sultanahmet-Eminönü, 34110 Istanbul, pana la hosteluri precum Big Apple Hostel | Cankurtaran Mah. Akbiyik Cad. Bayram Firini Sok. No:12 Sultanahmet, Fatih, Istanbul 34122, sau hoteluri elegante: Witt Istanbul Hotel | Defterdar Yokuşu 26 Cihangir Beyoğlu.
Ce mai trebuie sa tii minte?
Daca ai dubii in ce priveste starea de spirit a celor de aici, ca natiune islamica, nu trebuie sa ai nicio grija. Locuitorii din Istanbul sunt deschisi la minte si usor adaptabili. Facutul bagajelor pentru o calatorie in Istanbul este un lucru relativ simplu, intrucat nu trebuie sa iti iei decat haine potrivite vremii. Tine minte totusi ca daca vrei sa vizitezi vreo locatie religioasa din oras, trebuie sa fii imbracat in haine decente. Pentru plimbarile pe strazile pietruite din oras, ai nevoie de incaltaminte comoda.
Locuri de vizitat
Am ajuns si la partea cea mai interesanta, cea referitoare la ce trebuie sa vizitezi si ce te asteapta in Istanbul. Pe langa cele prezentate mai jos, sunt insa si alte locuri demne de a fi trecute in revista.
Aya Sofya/Hagia Sophia | Sultanahmet
Ceea ce era pe vremuri o bazilica patriarhala greco-ortodoxa si ulterior moschee imperiala, este in prezent un muzeu dedicat artei si istoriei turcesti. Ceea ce este cel mai important, nu trebuie nici macar sa pasesti in incinta, intrucat arhitectura bizantina si designul acestei constructii, iti vor taia respiratia de la distanta. Aflata in coridorul Sultanahmet, Hagia Sophia este un adevarat simbol al Turciei si unul dintre cele mai vizitate muzee din lume.
Moscheea sultanului Ahmed | Sultanahmet
Cunoscuta si ca Moscheea Albastra, gratie culorii acoperisului sau, moscheea sulatnului Ahmed este un exemplu rar intalnit de moschee cu sase minarete, in loc de patru, cate sunt in mod obisnuit. Cei care vin aici sunt incantati de marimea si opulenta structurii, dar si de perfectiunea sa arhitecturala. In anul 2006, Papa Benedict XVI a vizitat Moscheea Albastra si a fost intampinat de adepti ai ambelor religii.
Turnul Fecioarelor | Üsküdar Salacak Mevkii, 34668 Üsküdar, Istanbul
Aflat pe o insula in mijlocul raului Bosfor, Turnul Fecioarelor este o locatie extrem de romantica din Istanbul. La capatul unei scurte calatorii la bordul unei ambarcatiuni, ajungi la acest turn, unde e bine sa vii seara, pentru a admira apusul. Privelistea care ti se asterne in fata ochilor de sus, este de-a dreptul incantatoare.
Palatul Dolmabahçe | Vişnezade Mh., 34357 Beşiktaş/Istanbul
Palatul te va uimi peste masura prin designul sau grandios. El este o marturie a bastionului final al Imperiului Otoman – este locul unde a murit in anul 1938, presedintele Atatürk. Pentru a intra in palat trebuie sa te alaturi unui grup insotit de ghid, dar ai grija la cozile la bilete, care sunt nesfarsite aici in sezonul de varf.
Marele Bazar | Beyazit/Istanbul
Un loc obligatoriu de vizitat pentru cei care vin in acest oras, aici gasesti faimoasele lampi si covoare turcesti, dar si vanzatori ambulanti dubiosi, care vand ceasuri Rolex false. Cu peste 3000 de magazine raspandite pe mai bine de 60 de strazi, aecasta este una dintre cele mai vechi si mari piete din lume. Aici se vinde si se cumpara orice, fie ca este vorba despre condimente, mobila, bijuterii sau portelanuri, iar experienta acestei vizite iti va ramane in minte pentru multa vreme.
O croaziera pe Bosfor
O croaziera pe Bosfor, odata cu lasarea serii, este cel mai bun mijloc de a savura grandoarea si stralucirea acestui oras unic, iar siluetele semete ale celor mai cunoscute simboluri ale orasului Istanbul iti vor incanta fara doar si poate privirea.
Specialitatile orasului Istanbul
Iar in final, vom vorbi despre doua caracteristici distincte ale orasului: felinele omniprezente si deliciosul ceai turcesc. Este evident faptul ce locuitorii Istanbulului isi iubesc pisicile, intrucat le gasesti peste tot – ele sunt bine hranite, iubite si fericite sa numeasca acest loc, acasa. Un alt simbol al orasului este ceaiul, servit in pahare de forma lalelelor, acompaniat de un bol cu zahar cubic. Orasul abunda in bautori de cafea, dar ceaiul are un farmec aparte.
Desigur, aceasta a fost doar o mica mostra despre ce se poate face in Istanbul, restul ramane la latitudinea ta, daca vrei sa vezi sau sa faci. Sincer vorbind, este greu sa dai acestui oras, un verdict in materie de frumusete, in numai catvea zile. Nu trebuie sa iti spunem noi, ca mai multe vacante in Turcia sunt mai mult decat recomandate.
Buna,
Eu stiam ca din 2014 nu mai este nevoie de viza daca esti turist. Este adevarat?
Multumesc