Europa Food & Drink

Cum sa comanzi inghetata in Italia

Exista o intreaga lista de sortimente de inghetata si, daca esti un iubitor al acestui desert, stii cu siguranta unde gasesti o inghetata buna in Italia. Nici nu e greu. Acum urmeaza partea cea mai importanta – incercarea unei astfel de inghetate. Asta necesita o mica pregatire asa ca ai mai jos o lista de sfaturi despre cum sa comanzi inghetata in Italia.

Acest ghid se aplica oarecum peste tot, dar exista si exceptii. Daca ai dubii despre cum sa actionezi, uita-te la altcineva care face asta inaintea ta si fa si tu la fel. Ca bonus, asteptarea si urmarirea celorlalti iti ofera mai mult timp pentru a privi la sortimentele de inghetata din vitrina.

Comandarea inghetatei – vocabularul

inghetata in italia
Foto: info79577

Inainte de toate, afla ca exista o multime de termeni. Vrei un pahar sau un cornet? O cupa sau doua? (Sau trei!) Exista un vocabular, dar il vei asimila cu usurinta. In plus, rezultatul final este ca vei obtine inghetata italieneasca – adica ceea ce ti-ai dorit.

Pahar sau cornet? – Nu toate magazinele unde se vinde inghetata ofera si pahare si cornete, dar in majoritatea le gasesti pe ambele. Cuvantul folosit pentru cupa este “coppa” iar pentru cornet, “cono”. Vei cere fie “una coppa”, fie “un cono”. Dar distractia nu se termina aici. Uneori, vei vedea prezentate diferite tipuri de cornete, asa ca fii pregatit sa-l indici pe cel pe care il vrei.

Cate cupe? – Spre deosebire de gelateriile din afara Italiei, aici marimea paharului sau cornetului nu te lasa sa apreciezi cam cate cupe de inghetata vei primi. Sunt oameni care inghesuie trei sortimente de inghetata in cel mai mic pahar cu putinta. Asa ca dupa ce ai ales recipientul pentru inghetata, trebuie sa spui cate cupe vrei. In italiana, cuvantul care se foloseste este “gusti”, care inseamna, literar – sortiment sau aroma. Asa ca din punct de vedere tehnic, spui cate arome vrei si vei primi cate o cupa pentru fiecare in parte. E logic? Bun!

In majoritatea gelateriilor din Italia, trebuie sa platesti pentru comanda inainte de a comanda propriu-zis. Acest lucru se intampla deoarece persoana care iti ia banii nu este aceeasi persoana care iti pune inghetata si, uneori, ei se afla in parti diferite ale magazinului. Poate parea un efort in plus si poate parea de-a dreptul enervant, dar gandeste in felul urmator – banii sunt murdari si, nemanevrand bani, oamenii care sunt in apropierea inghetatei care e destinata gurii si stomacului tau, isi pastreaza mainile curate. Ceea ce e un lucru bun. Deci intai platesti, apoi iti alegi aromele si la sfarsit primesti inghetata. Imagineaza-ti urmatorul scenariu:

Intai platesti

Sa presupunem ca vrei doua cupe intr-un cornet – nu trebuie sa stii in momentul asta ce arome, trebuie sa stii doar cantitatea si recipientul. Mergi la casa si spui “Un cono con due gusti, per favore”, adica “Un cornet cu doua cupe, va rog”. Platesti apoi pentru inghetata si vei primi un bon care arata suma platita.

Alegi sortimentele

Acum, ca ai bonul, te indrepti spre tejgheaua cu inghetata si incepi sa verifici aromele. Ai grija ca daca ai in mana un bon si nu inghetata, vei fi intrebat destul de repede daca ai nevoie de ajutor, de catre cineva din spatele tejghelei – mai ales daca locul nu e foarte aglomerat. Daca nu te-ai hotarat, poti spune “un attimo, per favore” care inseamna “o clipa, va rog” sau “non sono pronto” daca esti barbat, sau “non sono pronta” daca esti femeie, care inseamna “nu sunt gata”. Sau, cel mai bine, evita contactul vizual cu vanzatorul pana nu esti hotarat!

gelatto
Foto maroznc

E important sa stii ca atat timp cat stai la coada sa platesti pentru inghetata si sa primesti bonul, nu exista o anumita ordine in care trebuie sa te prezinti la tejghea pentru a comanda. Acest lucru iti ofera timp pentru a studia sortimentele, deci nu trebuie sa te simti obligat sa vii imediat sa faci comanda, dar nici nu trebuie sa te superi daca cineva care a platit dupa tine, dar stie ce vrea, primeste inghetata inaintea ta.

Ei bine, acum te-ai decis ce vrei sa comanzi, asa ca stabileste un contact vizual cu primul vanzator disponibil, care poate spune mai multe lucruri, printre care “prego”, adica “te rog” sau “dimmi”, adica “spune”. Oricum, daca se uita la tine, esti pe drumul cel bun. Alegi zmeura si ciocolata neagra, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa inmanezi bonul persoanei de la tejghea – ca sa vada cat ai platit – si in acest moment spui “Lampone e cioccolato fondente, per favore”. Depinde de cum e aranjat magazinul – daca preturile pentru cornete si pahare sunt aceleasi, trebuie sa mentionezi ca vrei un cornet si spui “Un cono di lampone e cioccolato fondente, per favore.”

Cateva secunde mai tarziu, dupa ce spui “Grazie!” persoanei amabile care ti-a servit inghetata, iesi fericit din magazin, avand in mana prada dorita.

Practica duce la perfectiune

E bine sa exersezi des pentru a fi cu adevarat bun la a comanda inghetata. In cazul asta, inseamna sa comanzi – si sa si mananci! – cantitati mari. E o treaba grea, dar cineva trebuie sa o faca. Iar daca nu vrei sa-ti bati capul cu toate prostiile de mai sus… gandeste-te ca e foarte probabil sa nimeresti in Italia peste vanzatori romani carora sa le ceri, simplu: “O inghetata cu lamaie, te rog! Cum e viata la Milano?”


Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!