Food & Drink

12 mancaruri internationale pe care nu trebuie sa le ratezi

“Chiar vrei sa calatoresti intr-un papa mobil inchis ermetic, prin provinciile rurale din Franta, Mexic sau Orientul Indepartat si sa manaci numai la Hard Rock Cafe sau McDonald’s? Sau vrem sa mancam fara teama, sa incercam toate specialitatile din partea locului in care ne aflam, chiar daca e vorba de un cap de peste fript la gratar. Eu stiu ce vreau. Le vreau pe toate. Vreau sa incerc totul, macar o data”. Sunt cuvintele cunoscutului bucatar si realizator de emisiuni de televiziune Anthony Bourdain.

A calatori inseamna a invata si a explora, iar incercarea unui preparat gastronomic nou, este modalitatea ideala de a-ti rasfata papilele gustative si de a-ti da frau liber imaginatiei. Fie ca te afli pe strazile din Italia, unde ospatarii te implora sa servesti cina in restaurantul lor, fie ca iei masa langa un carucior stradal din Bangkok, fiecare intalnire cu mancarea este nu doar o oportunitate de a manca, dar si de a experimenta, de a intalni localnici si de a invata.

Nu te poti decide ce sa gusti mai intai? Am ales pentru tine 12 mancaruri din toata lumea, reprezentand simboluri ale culturilor respective, punand la socoteala si faptul ca sunt foarte delicioase! Sa inceapa spectacolul!

Spring Rolls, Vietnam

Nem nuong cuon
Nem nuong cuon

“Pachetelele de primavara” joaca un rol extrem de important in bucataria asiatica si Vietnamul nu face exceptie. Un fel de mancare popular vietnamez este “nem nuong cuon“, care este un carnat la gratar, din carne de porc, impachetat in hartie de orez cu salata, castraveti, morcovi, ridichi albe si menta, servit cu un sos special. Ruda sa, “chao tom cuon“, foloseste aceleasi ingrediente de baza, dar in loc de porc, gasim in el creveti. Nem nuong cuon si chao tom cuon pot fi gasite de vanzare pe strada dar si in fiecare restaurant din tara. Mananca-le dimineata devreme sau noaptea tarziu.

Cevapcici, statele balcanice

Cevapcici, un fel de mici sarbesti
Cevapcici, un fel de mici sarbesti

Croatia, Bosnia, Serbia si Muntenegru au, fara indoiala o istorie agitata, dar “cevapcici” este o mancare cu multi fani, care nu tine seama de frontiere. In fapt, vorbim despre o varietate de mici. In functie de unde te afli in Balcani, felul de carne folosit poate diferi – de obicei, porc, miel, vita sau o combinatie de toate trei. Cevapcici se pregateste cu ceapa si usturoi si apoi, la gratar, fiert sau fript. Carnati de marimea unui deget, sunt serviti adesea cu paine, iar ca garnitura, gasesti langa ei “ajvar“, un festin care te va face sa iti lingi degetele, avand la baza ardei rosii copti si ulei de masline.

Gnocchi, Uruguay

Gnocchi uruguayeni
Gnocchi uruguayeni

Daca nu ai fost niciodata in Uruguay in ziua de 29 a fiecarei luni, poate ca nu ai auzit de Dia de Noquis, sau Ziua Gnocchi. Obiceiul de a manca gnocchi in a 29-a zi a lunii are la baza o ratiune simpla. La sfarsitul lunii de obicei nu mai ai bani, iar combinatia de cartofi, faina si ou, te ajuta sa pregatesti un platou extrem de prietenos cu bugetul tau. Multe restaurante din Uruguay fac reclama la gnocchi, iar favoritul este clasicul noqui de papa, sau gnocchi din cartofi. Nu uita sa pui niste bani sub farfurie, in timp ce mananci. Potrivit traditiei, daca faci asta vei avea noroc si prosperitate in luna urmatoare.

Meze, Orientul Mijlociu si zona Mediteraneeana

Mezeeeee
Mezeeeee

Nu te poti decide ce sa alegi din meniu? Comanda meze, versiunea mediteraneeana/araba, a spaniolelor tapas. In functie de tara unde te afli, meze pot include preparate locale cu labne (iaurt), baba ghanoush (vinete), muhammara (sos din ardei iute cu crutoane, usturoi, sare, suc de lamaie si ulei de masline) si tabbouleh (bulgur, patrunjel tocat marunt, menta, rosii, ceapa verde, suc de lamaie si ulei de masline). Daca ti-e greu sa te decizi sau doar vrei sa te bucuri de aspectul social al impartirii cu altii a unor platouri mici, meze este alegerea perfecta.

Poutine, Canada

Poutine - reinventarea cartofilor prajiti
Poutine – reinventarea cartofilor prajiti

Acest preparat traditional din Quebec este realizat cu cartofi prajiti, sos de carne si branza din caimac. In trecutul nu foarte indepartat, celebritatile si oficialitatile isi ascundeau pasiunea pentru poutine, data fiind originea sa muncitoreasca. Dar popularitatea sa este in continua crestere, iar in zilele noastre bucatarii ii adauga carne, ceapa caramelizata si alte arome, pentru a-i da un plus de savoare.

Completo, Chile

Hot dog cu avocado. A la Chile
Hot dog cu avocado. A la Chile

Chile se numara printre primii trei producatori de avocado din lume – Oceanul Pacific la vest, Muntii Anzi la est si Desertul Atacama la nord – contribuie din plin la protejarea sensibilelor fructe de pesticide si boli. Pentru a testa o mostra de avocado din Chile, comanda un “completo“. Este un hot dog, dublu ca marime fata de cel american, cu avocado, rosii, varza murata, maioneza, chili, sos si branza. Daca nu te atrage, nu dispera; avocado este un fruct indispensabil in dieta chilienilor si sunt multe alte posibilitati de a-l include in mancare.

Carne de cangur, Australia

Burger de cangur
Burger de cangur

Cangurul este mancat de multa vreme de catre aborigenii din Australia. Carnea are multe proteine si nu este deloc grasa. Poate fi pregatita similar altor carnuri – friptura, frigarui sau carnati. Pentru a pastra intreaga aroma, carnea trebuie sa fie pregatita in sange spre mediu.

Daca vii in Australia, poate vei vrea sa incerci kangatarianism-ul. Kangatarienii, al caror numar este in crestere, au eliminat toata carnea din dietele lor, mai putin cea de cangur. Argumentul de baza este acela ca cangurii sunt tratati uman si este un lucru benefic pentru mediu, intrucat animalele sunt ultima sursa de carne organica, crescuta in libertate.

Churros si ciocolata, Spania

Churros. Ii gasim si pe la noi.
Churros. Ii gasim si pe la noi.

Ca si cum delicioasele produse de patiserie crocante si acoperite cu zahar, pe nume churro nu ar fi de ajuns, incearca sa scufunzi gogosile intr-o cana cu ciocolata fierbinte. Uita de bolul cu cereale sau de omleta; churros si ciocolata sunt esentiale pentru micul dejun al spaniolilor. Mai e nevoie sa adaugam ceva?

Saag Paneer, India

Spanac indian
Spanac indian

Spanac, bucati de branza paneer si condimente, alcatuiesc acest fel de mancare vegetarian indian, servit adesea cu paine calda nan. Paneer este un produs lactat unic si versatil. Aceasta branza are consistenta celei tofu (care e recomandat ca alternativa, daca pregatesti saag paneer, fara paneer). In al doilea rand, la producerea acestei branze nu este nevoie de cheag, ceea ce face ca ea sa fie complet lacto-vegetariana si sursa de proteine pentru vegetarieni.

Pachetele cu homari, SUA

Homar la pachetel
Homar la pachetel

Nu rata o astfel de gustare, daca ajungi in New England. Pachetelele cu homari au in compozitie o chifla de hot dog, umpluta cu o combinatie de carne din clesti, articulatii si cozi de raci. Umpluturile diferentiaza acest fel de mancare; ele pot include telina, ceapa verde, unt si/sau maioneza, alaturi de suc de lamaie, sare si piper. Pachetelele sunt servite cu chipsuri, cartofi prajiti sau muraturi.

Queso Helado, Peru

Inghetata de branza
Inghetata de branza

Traducerea corecta al acestui rasfat culinar delicios este “inghetata de branza”. Din fericire, nu are branza in el, numele sau vine de la modul traditional de pregatire, care face ca acest fel de mancare sa arate mai degraba a branza feliata decat a inghetata. Queso helado este budinca de orez inghetata cu scortisoara. Este facuta din lapte dulce cu putin cocos sau scortisoara. Orasul peruan Arequipa este locul de nastere al queso helado, fapt care se vede in numarul mare al magazinelor si carucioarelor stradale care il comercializeaza.

Ktefa, Maroc

Desert marocan
Desert marocan

Este o simpla coincidenta faptul ca lista de fata se incheie cu un desert! Ca majoritatea tarilor si Marocul este consumatoare de dulciuri. Dulciurile traditionale de aici includ de regula migdale dulci si un sos pe baza de lapte, numit “creme anglaise”. Nu numai ca are un gust delicios, dar si miroase demential. Ktefa este aromat cu apa de floare de portocal.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am și eu de împărtășit o rețetă 🙂 Chiftele berlineze pe care, la rândul meu o știu de la consulul Germaniei la Sibiu.
    Pe lângă compoziția românească de chiftele, în compoziție se mai adaugă muștar și bulion. Iar de prăjit, se prăjesc într-un amestec din unt și ulei.
    Simplu, nu?:)

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!