ce sa vezi in Florenta
Europa

Lucruri gratis pe care le poti face in Florenta

Chiar si in vremuri in care Italia se confrunta cu o scadere a numarului de vizitatori si ii e dor de banii pe care ii aduceau turistii, Florenta nu este o destinatie de vacanta ieftina (Mutu poate sa-ti confirme). Acest lucru este valabil si in alte mari orase turistice cum ar fi Roma si Venetia. Dar asta nu inseamna ca tot ce merita facut sau vazut acolo te va costa. De fapt, uneori cele mai bune lucruri pe care le poti face intr-un oras sunt gratis.

Găsește cele mai ieftine zboruri către Florența:

Din pacate, multe dintre lucrurile bune care pot fi facute in Florenta, costa. Cu toate astea, sunt si cateva atractii foarte prietenoase cu bugetul tau, de care te poti bucura. Mai jos ai o lista cu lucrurile care pot fi facute gratis in Florenta – si pentru ca ea sa fie mai stufoasa, am inclus nu doar lucrurile care sunt intotdeauna gratuite, ci si unele care sunt destul de ieftine. Prin urmare, daca dispui de o suma cat de mica de bani, poti adauga cateva din aceste obiective pe lista ta de prioritati.

Florenta intotdeauna gratis

Gratuit tot timpul, indiferent de ziua saptamanii sau luna anului:

  • Plimbarea prin centrul istoric – Una dintre marile placeri ale vizitarii unui oras atat de frumos precum Florenta, este mersul pe jos prin centrul vechi al orasului, admirand arhitectura, clatindu-ti ochii prin vitrine si imaginandu-ti cum era viata cand toti artistii faimosi ai Renasterii se plimbau laolalta pe acele strazi. Iar treaba asta nu costa absolut nimic.
  • Vizitarea Domului – Intrarea in cea mai populara biserica din Florenta este libera, desi va trebui sa platesti daca vrei sa urci in Dom sau in varful clopotnitei alaturate.
  • Admirarea privelistii din Piazzale Michelangelo – Marea piata este acum doar o parcare pentru masini, dar aduna la un loc cele mai incantoare privelisti asupra Florentei, de care te poti bucura gratis (asta daca nu vrei sa iei autobuzul).
    ce sa vezi in Florenta
    Piazzale Michelangelo din Florenta
  • Admirarea fluviului Arno de pe Ponte Vecchio – Se presupune ca orice oras care e strabatut de un fluviu are cateva poduri incantatoare, iar Florenta nu face exceptie. Ponte Vecchio este cel mai cunoscut dintre podurile orasului, iar contemplarea vietii urbane in timp ce apa curge pe sub vechiul pod este complet gratuita.
  • Vizitarea faimoaselor porti ale Baptisteriului – Desi pentru a vedea interiorul Baptisteriului aflat in fata Domului se precepe o taxa, portile sunt cea mai cunoscuta parte a constructiei – si ce e mai important, ele sunt afara. Daca nu stii unde sunt aceste faimoase porti, n-ai altceva de facut decat sa cauti locul cel mai aglomerat din oras.
  • Vizitarea bisericilor – Ca si in cazul altor orase din Italia, in Florenta exista numeroase biserici, iar multe dintre ele au intrarea libera. In acest fel esti incurajat sa bagi capul pe usa oricarei biserici deschise, in timp ce ratacesti prin zona. Poti descoperi comori neasteptate de arta si poti asista chiar la slujbe insotite de cor. Nu ti se va cere niciun ban, numai daca tu vrei sa faci vreo donatie. (lucru care pana la urma nici nu e o idee foarte proasta). De un farmec aparte sunt bisericile San Miniato al Monte, aflata pe dealurile din spatele Piazzale Michelangelo, unde poti auzi uneori cantari gregoriene, daca te nimeresti in timpul slujbei oficiate dupa-amiaza, dar si Orsanmichele, care initial a fost un granar, transformandu-se ulterior in biserica.
    ce sa vezi in Florenta
    Orsanmichele
  • Trecerea in revista a oamenilor in Piazza della Signoria – Exista cateva locuri in Florenta excelente pentru a urmari oamenii in mersul lor, ele constituindu-se in atractii foarte populare (Piazza del Duomo si Piazzale Michelangelo sunt celelalte doua) dar Piazza della Signoria este favorita, nu in ultimul rand datorita muzeului de sculpturi in aer liber de langa ea!
  • Citirea inscriptiilor de sub sculpturile din Loggia dei Lanzi – Acest faimos semi-muzeu in aer liber se afla langa Piazza della Signoria si reuneste cateva statui pe care multe muzee din intreaga lume si le-ar dori in colectie (unele dintre ele sunt copii, dar niste copii extrem de reusite!)
  • Numararea celor cateva statui ale lui David din Florenta – Alta activitate gratuita pe care o poti incepe sau continua in Piazza della Signoria este observarea tuturor statuetelor lui David din oras, care nu sunt, evident, originale. Ca sa o vezi pe cea adevarata, a lui Michelangelo, trebuie sa platesti o taxa de intrare la Galeria Accademia. Dar sunt multi David in toata Florenta. Nu-l rata pe cel din bronz din mijlocul parcarii din Piazzale Michelangelo.
  • Vizitarea targurilor de pielarie din Florenta – E adevarat, orice cumparatura pe care o faci te costa… dar hoinareala prin targurile cu articole din piele pentru a inhala mirosul lor specific e gratis (Ai grija insa unde iti tii lucrurile de valoare, pentru ca zona e renumita pentru hotii de buzunare).
  • Vizitarea altor cateva locuri in Mercato Centrale – Daca achizitionarea de mancare este o activitate pe gustul tau, atunci du-te in Mercato Centrale langa targul de piele, la San Lorenzo, admira privelistea si bucura-te de mirosuri pe gratis. Daca vrei sa faci economii si te atrage ideea unui picnic, acesta e un loc excelent pentru a cumpara mancare la preturi mai mici.
  • Frecarea nasului mistretului pentru a avea noroc – Nu ti-ai incheiat cautarile? Mergi in Mercato Nuovo, unde vei gasi de vanzare multe dintre produsele care sunt si in targul de piele de mai sus, dar care are ceva in plus: o statuie uriasa a unui porc mistret. Vei remarca faptul ca ratul este singurul loc stralucitor de pe corpul sau – este bine lustruit deoarece oamenii il freaca, fie pentru a avea noroc, fie (ca si in cazul Fontanei di Trevi din Roma) pentru a se asigura ca vor mai veni si altadata in Florenta.
    ce sa vezi in Florenta
    Mercato Nuovo, Florenta
  • Adulmecarea mirosurilor intr-o parfumerie din secolul 14 – In timp ce intrarea in biserica din Santa Maria Novella te va costa, dupa colt, care este si el o parte a complexului bisericii,  poti pasi gratis in istorie. Profumo Officina / Farmaceutica di Santa Maria se afla pe locul acesta inca din anul 1860, dar istoria calugarilor care fabricau parfumuri aici incepe spre sfarsitul anului 1300. Daca vrei sa cumperi ceva va trebui sa scoti niste bani din buzunar, dar poti rataci pe acolo gratis si poti admira incredibilele fresce – fara a mai pomeni de mirosul tare de parfum. Poti cere oricui se afla acolo o brosura cu istoria locului, pentru un tur al cladirii.

Florenta aproape gratis

In Florenta sunt si cateva locuri in care nu se plateste mult pentru intrare. In functie de bugetul tau, aceste locuri isi merita oricum cheltuiala facuta pentru a avea acces la ele.

  • Galeria Uffizi – Avand in vedere cate opere de arta incantatoare ti se ofera, pretul de 6,50 euro platit pentru a intra in unul din cele mai tari muzee din lume, pare a fi o afacere buna. Ai grija sa n-o ratezi daca esti nevoit sa stai 6 ore la coada. Cumpara biletele in avans sau verifica la ghiseu daca a renuntat cineva in ultimul moment la bilet.
    ce sa vezi in Florenta uffizi
    Uffizi
  • Muzeul Bargello– Unul dintre cele mai vizitate muzee din Florenta, Bargello are o colectie impresionanta de sculpturi, pe care o poti admira pentru numai 4 euro.
  • Muzeul Opera del Duomo – Dupa inundatiile din Florenta din anul 1966, multe dintre operele de arta din Dom au fost mutate de acolo in vederea restaurarii si nu au mai ajuns niciodata inapoi. In schimb, le poti gasi acum in Muzeul Domului, in spatele bisericii. Acesta este locul unde vei gasi si panourile originale ale acelor vestite porti ale Baptisteriului. (Da, cele din afara cladirii sunt copii). Intrarea in muzeu costa 6 euro.
  • Urcarea in cupola Domului – Taxa platita pentru a urca in cupola Domului poate parea un pic cam scumpa (6 euro), dar daca te gandesti ca intrarea in biserica este gratuita, poate ca merita sa o platesti. Vizita nu e recomandata celor care sufera de claustrofobie si de asemenea, cei cu frica de inaltime ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a urca.
  • Urcarea pe Campanile – Ascensiunea in cupola Domului iti ofera o priveliste minunata a tot… Cu exceptia Domului! Daca vrei ca acesta sa fie surprins in fotografiile tale, urca in varful clopotnitei (Campanile) de langa el, pentru aceeasi taxa de 6 euro. Din nou, daca ti-e frica de inaltimi, ia-o incet. Scarile sunt inguste si nu exista lift.
  • Baptisteriul – In timp ce partea cea mai faimoasa a acestei cladiri este reprezentata de portile de afara (ele sunt doar copii, originalul aflandu-se in Muzeul Domului), poti vizita interiorul Baptisteriului pentru 3 euro si poti admira mozaicurile care dateaza din secolele 13 si 14.
  • Muzeul Arheologic – Cu atata arta din epoca Renasterii in jur, e destul de usor sa ratezi Muzeul Arheologic din Florenta. Dar pentru numai 4 euro, merita sa iei in considerare o colectie interesanta care abia asteapta sa fie admirata.
  • Mai multe biserici – Chiar daca o biserica nu poate fi vizitata gratis, sunt sanse ca taxa de intrare sa nu fie una exorbitanta. Santa Maria Novella si San Lorenzo costa amandoua mai putin de 3 euro, Santa Maria della Carmine este gratuita, dar vizitarea faimoasei sale capele Brancacci, te costa 4 euro. Santa Croce (unde se afla mormintele lui Michelangelo, Galileo, Machiavelli si Rossini) costa 4 euro. Daca vrei sa stii dinainte care dintre biserici merita sa te faca sa scoti bani din buzunar pentru a o vizita, uita-te la fiecare in parte pe Internet sau intr-un ghid turistic bun, ca sa vezi ce au inauntru.
    ce sa vezi in Florenta
    Santa Maria Novella
  • Inghetata! – Unii o numesc arta comestibila, pentru altii e o tratatie ieftina fara de care o zi petrecuta in Florenta ar fi incompleta. Multa lume considera inghetata de aici drept una dintre cele mai bune din Italia, asa ca fa bine si gusta din ea. Pentru 1-2 euro platite pentru 2 cupe, e un targ care nu trebuie ratat.
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!