America de Nord Jurnal de bord

Ruxandra – Calator in jurul lumii. Ep. 3: Cuba

Ruxandra Plesea lucreaza in turism si se descrie ca fiind o persoana careia, in primul rand, ii place sa descopere lucruri noi. " Poate de aceea ador calatoriile, arta culinara si sky diving-ul. Cei 5 ani de experienta i-am impartit intre agentia Marshal Turism si Get Travel, iar din toamna am preluat partea de turism din cadrul Alfa Travel unde sper sa fiu partenerul vostru pe tot ce tine de vacanta.

Cuba sau mai bine zis…imbinarea perfecta dintre decadenta si splendoare.  Aici am simtit exoticul pentru prima oara in calatoriile mele.

Pentru mine, momentul in care am ajuns in Havana a fost unul de uimire si totodata de extaz. In Havana, totul a ramas neschimbat ca in anii ’50, parca orasul a adormit in acea perioada si nimeni nu s-a deranjat sa-l trezeasca…

Farmecul inconfundabil al Havanei
Farmecul inconfundabil al Havanei

Capitala cubaneza este plina de contraste, ziua este toropita de caldura, ca apoi, spre seara, sa fie cuprinsa de o agitatie frenetica, care in ciuda uimitoarelor cladiri degradate, te invaluie si pentru ca rasuna de peste tot. Acest mix de atmosfera nebuna, muzica si fum de trabuc, nu are cum sa te lase indiferent si fara pofta de distractie.

Aici am dansat seara de seara pe ritmuri senzuale de bachata, am fumat trabucuri cubaneze Cohiba si Romeo y Juliet, dar, cel mai important, am lenevit la soare pe plaja, cu niste cocktailuri excelent aromate si decorate cu umbrelute colorate ca nu cumva, daca ai uitat, sa stii ca esti in tara culorii si a romului!

In Havana am descoperit langa Plaza del Catedral, cel mai faimos bar, “La Bodeguita del Medio”, frecventat printre altii, de-a lungul anilor de Ernest Hemingway, Nat King Cole si, bineinteles, Fidel Castro. Este impresionant sa intri intr-un local in care stii ca au stat marile personalitati ale lumii si, poate aici, chiar au scris istoria.

La Bodeguita del Medio
La Bodeguita del Medio

Plimbandu-ma pe strazi am admirat fantasticele masini americane reconditionate din anii ‘50-‘60, ale localnicilor. De fapt, unele da, altele ba. In functie de pasiunea fiecaruia dintre ei. Cert este ca, din cauza embargoului, absolut nimeni nu are o masina mai noua de anii respectivi. In definitiv cred ca nici farmecul nu ar mai fi acelasi in Cuba.

Mai degraba mi s-a parut uimitor ca, desi turismul este foarte bine dezvoltat, poate chiar printre cele mai importante resurse ale lor, cubanezii castiga extrem de putin, undeva la 12-15 dolari pe luna! Si chiar daca pare incredibil, ei supravietuiesc fara griji cu aceasta suma!

Spre seara, dupa ce am ras cu localnicii, (trebuie stiut ca in Cuba oamenii sunt foarte calzi si mereu pusi pe glume), mi-au vandut pontul de a merge in cel mai mare club de noapte de la ei, asa ca m-am pregatit si am ajuns in sfarsit in “Tropicana” cel vestit pentru Dansul Candelabrelor (mai multi dansatori uniti de cabluri electrice care apar pe scena, purtand pe cap lampi aprinse).

Barul Tropicana
Barul Tropicana

Nu numai spectacolul m-a atras aici, cat si dansurile cuplurilor si corpurile stralucitoare de la sudoare, extrem de apropiate si in unduiri lascive, amestecate cu fum de trabucuri si mult, mult rom! Este genial si atat de autentic incat nu trebuie ratat cand vizitezi Cuba!

In zilele urmatoare, in aceeasi zona, Plaza de Catedral, una dintre putinele zone reconstruite, plina de cladiri istorice cu o arhitectura spectaculoasa, am asistat la un spectacol total diferit de cel din clubul Tropicana, de aceasta data oferit de maturatori. Da, maturatorii au un adevarat ritual zilnic, extrem de special si incarcat de emotie, care trebuie surprins pe retina sau cu aparatul foto.

Plaza de Catedral
Plaza de Catedral

Spre dupa amiaza am ajuns la mormantul simbolului revolutiei cubaneze, care se afla in Santa Clara – desigur, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale tarii.

Dupa 4 zile in Havana, ma mut la 100 km de capitala, in Varadero, zona cu adevarat turistica din Cuba. Aici lumea se schimba total, iar daca in Havana cladirile sunt vechi si neintretinute, Varadero te intampina cu resorturi turistice, care mai de care mai luxoase si mai incitante, pregatite sa-ti ofere multe cocktailuri Pina Colada sau pur si simplu relaxare de 5 stele pe sezlonguri asezate la umbra palmierilor.

Varadero
Varadero

Aici am avut ocazia sa imi indeplinesc un vis! Dupa multe calatorii si destinatii frumoase, doar aici am putut inota cu delfinii! Este o experienta emotionanta prin care am simtit pe pielea mea cat de sensibile si empatice sunt aceste mamifere speciale!

Al doilea vis implinit in Cuba a fost acela ca am invatat sa fac scufundari. Multumita scolii Barracuda Diving Center m-am bucurat de viata subacvatica, practic o altfel de relaxare, despre care imi povesteau  prietenii ca fiind “un must” in Varadero!

Nu degeaba se spune ca in Caraibe se pot face cele mai spectaculoase scufundari si admira mediul subacvatic extrem de bine conservat!

In final, mi-am dat seama: Cuba reprezinta amestecul meu preferat de fum, rom si femei frumoase!

Rezerva o vacanta fabuloasa in Cuba, aici: http://www.vacante-chartere.ro/destinatii-exotice/destinatii/345-varadero-cuba

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!