statiunea belek
Foto: Booking.com
Europa Golf

Statiunea Belek, all-inclusive cu parfum de golf

Belek, aflata pe coasta mediteraneeana a Turciei, este o statiune turistica moderna, destinata, printre altii, pasionatilor de golf, si amenajata la cele mai inalte standarde. In afara de faleza lunga, intre atuurile Belekului se numara frumoasele terenuri de golf, o sumedenie de hoteluri de top dar si resedintele private de lux.

Gratie dezvoltarii rapide din ultimii 10-15 ani, dupa ce guvernul turc a desemnat aceasta statiune drept viitorul centru turistic al tarii, numarul celor care o viziteaza in fiecare an se apropie de cel al celor care merg sa vada orasul Algarve din Portugalia. Belek este locul ideal pentru a primi jucatori de golf si fani ai acestui sport din intreaga lume – aeroportul international din Antalya, al doilea aeroport din Turcia si din zona mediteraneeana, aflandu-se la numai 30 de minute distanta de centrul statiunii. La jumatate de ora catre est, se afla statiunea turistica Side iar la 45 de minute distanta este Alanya.

Statiunea Belek – trecut si prezent

Cand spui Belek te referi, de regula, la o intindere de plaja lunga de circa 10 kilometri, impanzita cu zeci de hoteluri de patru si cinci stele. In spatele hotelurilor se afla terenuri de golf, in jur de 12, impartite intre cele 10 cluburi din zona. De partea cealalta a terenurilor, se afla proprietati de vanzare.

1belek1

In centrul statiunii Belek sunt baruri si restaurante, dar tot aici gasesti si micul oras Kadriye, aflat in partea de vest, un obiectiv ce merita vizitat. Zonele centrale din Belek si Kadriye sunt moderne si s-au dezvoltat ca urmare a boom-ului inregistrat de turismul axat pe golf, care a aparut in anii ’90, atunci cand primul club, pe numele sau  National, s-a deschis aici. Odata ce febra acestui sport s-a extins, tinutul ce margineste coasta s-a transformat radical.

taurus
Taurus

Zona din jurul statiunii Belek are o istorie bogata ce dateaza din anul 4 i.C. Tot aici vorbim si despre orasul din apropiere, Serik, unde se afla situl istoric Sillion, o colonie a regatului lui Pergamon si Aspendos, unul dintre cele mai importante orase grecesti pamfiliene. Aspendos se afla in locul unde raul Kopru intalneste marea – candva port important si centru comercial, avand reputatia ca aici sunt crescuti cei mai buni cai din lume. Tot aici, merita vazute odeonul, bazilica, galeria si fantanile.

cascadele Duden
Cascadele Duden

Golf in Belek

Belek este o stea in devenire pe scena internationala a golfului. Statiunea a fost numita ‘Cea mai buna destinatie de golf din Europa’ in cadrul ceremoniei de acordare a premiilor Golf Magazine din anul 2013. Luna noiembrie a aceluiasi an marcheaza istoria acestui sport in Turcia, aici avand loc prima competitie Turkish Open, ca parte a Turneului European International.

belek golf21

Avand la baza un contract pe 3 ani, in valoare de 7 milioane de dolari, Open-ul Turcesc se organizeaza la Montgomerie Maxx Royal Club. Inaintea sa, in luna octombrie 2012, clubul Antalya din Belek a gazduit prima finala mondiala de golf Turkish Airlines World Golf Final, un eveniment de elita castigat de catre britanicul Justin Rose si la care au participat nume de marca precum Tiger Woods si Rory McIlroy. La National in Belek se desfasoara si Turneul European rezervat doamnelor.

Pe langa Montgomerie Maxx Royal, National si Antalya Clubs, ultima locatie mandrindu-se cu un teren cu 18 gauri, pasionatii de golf din Belek pot merge si la Cornelia Faldo Club, Gloria Club, Carya Club, Sueno Club, asezat printre pini si dune de nisip, Kaya Eagles Club, Tatgolf, cu cele 27 de gauri ale sale, iar in partea de est a statiunii, la Robinson Nobilis Club. Cel putin cinci din lista terenurilor de mai sus, respecta standardele competitiilor internationale de elita, fiind echipate ultra-modern si beneficiind de toate dotarile.

La dispozitia turistilor sunt puse pachete de vacanta, care includ tururi la terenurile de golf din Belek si discounturi. Membrii clubului de golf Kadriye Belek beneficiaza de reduceri de exceptie, nu numai pe terenul de golf, ci si in anumite magazine, baruri si restaurante din statiune.

Hotel Papilon Belek
Hotel Papilon Belek

Distractie si cumparaturi in Belek

Cei care nu vin aici pentru golf, cu siguranta nu se vor plictisi! Plajele ofera posibilitati de practicare a sporturilor acvatice si activitati tipice, de la navigare la bordul ambarcatiunilor si windsurfing, pana la schi nautic. Parcul acvatic Belek Beach este locul unde, in schimbul unei mici taxe de intrare, poti avea acces la sezlonguri, restaurante, sporturi acvatice, excursii pe apa si vestiare.

Pe uscat poti juca tenis in nocturna, poti face gimnastica si poti merge la spa sau pe terenul de fotbal (turismul fotbalistic este in crestere in Belek iar statiunea dispune de facilitati speciale pentru a gazdui echipe internationale, precum cele din complexul Adora).

In Belek exista si un delfinariu, unde poti vedea lei de mare si unde poti inota alaturi de delfini. In Belek si Kadriye exista numeroase parcuri acvatice, printre care Troy Aqua Park, de la hotelul Rixos Premium, despre care se spune ca este cel mai mare parc acvatic din zona mediteraneeana.

Kadriye si Belek sunt inconjurate de paduri de pin si plantatii de eucalipt, zona fiind cunoscuta pentru flora si fauna si pentru muntii Taurus, asa ca daca vrei sa evadezi cateva ore din statiune, ai cu siguranta ce face.

Zilnic, sunt organizate excursii la parcul national Koprulu si la canionul Koprulu, unde poti face rafting, plimbari sau mountain bike. Calaria este si ea un sport popular, fie de-a lungul plajei, fie pe cararile ce strabat padurile de pin.

Alte excursii sunt cele organizate la cascadele Kursunlu, la cascadele Manavgat, unele dintre cele mai cunoscute din Turcia, sau la cascadele Duden, a caror apa cade in mare, la marginea statiunii Antalya.

Cascadele Manavgat
Cascadele Manavgat

Se spune ca daca vii in Belek in lunile februarie si martie, ai sansa ca dimineata sa schiezi, iar dupa-amiaza sa inoti in Marea Mediterana– centrul de schi Saklikent se afla la numai o ora si jumatate distanta de statiune.

In ce priveste cumparaturile, in centrul statiunii Belek gasesti restaurante, baruri, magazine si supermarketuri, dar si locuri unde poti cumpara suveniruri, printre care articole din piele si bijuterii. Kadriye este cel mai mic dintre cele doua orase si are mai putine facilitati pentru cumparaturi decat Belek. In Kadriye se organizeaza in fiecare zi de marti si o piata, iar in Belek, in zilele de sambata. 

Pe faleza, gasesti nenumarate locuri in care poti manca ceva sau savura un pahar cu bautura.

Proprietati si terenuri de vanzare in Belek

Spre deosebire de statiunile de golf din alte destinatii de turism populare, casele in Belek nu sunt construite pe terenurile de golf, ceea ce inseamna ca fairway-urile nu sunt “supravegheate” de catre apartamente sau resedinte urbane.

Majoritatea proprietatilor destinate vanzarii se afla in mici complexe dincolo de drumul principal, de-a lungul coastei, intre centrele oraselor Belek si Kadriye, sau pe terenurile din jur. Acestea constau in apartamente moderne, locuinte sau vile, cu piscina comuna, gradina si parcare. Zona descrisa mai sus se afla la 20 de minute de mers pe jos, de plaja, dar niciodata nu te afli prea departe de statia unui dolmus care sa te duca in statiune.

Un avantaj evident adus de o astfel de proprietate, intr-o statiune cu terenuri de golf la standarde internationale si plaje incantatoare, este potentialul imens al inchirierilor. Este ceva obisnuit pentru proprietarii straini din Belek sa-si inchirieze resedintele mai tot timpul anului, rezervandu-si pentru ei insisi numai o saptamana sau doua, de obicei in afara sezonului de varf. Exista in Belek agentii imobiliare care iti pot oferi asistenta in materie de inchirieri si se asteapta ca numarul lor sa creasca atunci cand aici au loc turnee de golf.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!