La miezul zilei, in Sarajevo, muezinii (preoti musulmani) fac anunturi din minarete, in timp ce clopotele se aud dincolo de Alpii Dinarici. Masinile isi fac loc cu greu printre fumatorii de narghilea si bautorii stradali de cafea. Femei elegante fac zgomot cu tocurile pantofilor pe aleile pietruite. Carisma orasului este contagioasa, dar in spatele forfotei si stralucirii se afla un trecut tragic.
In anul 1992, capitala Bosniei Herzegovina, a trecut de la statutul de oras al diversitatii, in care musulmani iugoslavi, crestini si evrei convietuiau laolalta in armonie, la cel al unui loc in care un razboi sangeros ce a durat aproape 4 ani, a rapit mai mult de 11000 de vieti. In ultima decada, aici s-au schimbat insa multe. Spiritul creativ al locuitorilor orasului Sarajevo iese foarte mult in evidenta in zilele noastre. Cartierele inghesuite in vale si care stau la poalele dealurilor din imprejurimi, reprezinta terenuri fertile pentru afaceri si un testament al epocilor de mult apuse. Iată ce să vizitezi în Sarajevo:
Cafenele, teatre, magazine si restaurante impanzesc cladirile construite intr-un amestec cosmopolit de stiluri, printre care otoman, secesionist, comunist si modern. Localnicii si vizitatorii deopotriva par sa redescopere muntii din jur, pe partiile ce au gazduit in anul 1984, Jocurile Olimpice de Iarna.
Seductia secesionista
Lectia de istorie a orasului Sarajevo incepe cu o cina la 4 Sobe Gospode Safije (Cele 4 camere ale doamnei Safija), restaurant gazduit de o casa construit in anul 1910, in timpul dominatiei habsburgice ce a durat 40 de ani, de catre un conte austriac pentru o localnica pe nume Safija. Dragostea lor a fost un subiect tabu, dar acest restaurant bosniaco-european, readus la splendoarea inceputului de secol 20 si impanzit de obiecte din acea perioada, este considerat printre cele mai tari locatii de gen din oras. Incearca vita la gratar cu rozmarin si sos de ansoa, sau pestele cu ghimbir si o sticla de vin rosu Blatina sau alb, Zilavka.
Teatrul sufletelor
In acelasi cartier, langa fostul Stadion Olimpic, se afla Sarajevski Ratni Teatar (Teatrul Razboiului din Sarajevo sau Sartr). Inaugurat la o luna dupa inceperea asediului, la Sartr au fost sustinute sute de reprezentatii in timpul razboiului, el devenind un adevarat simbol al sfidarii. “A fi creativi era singura modalitate prin care puteam supravietui acestui razboi,” spune Nihad Kresevljakovic, directorul teatrului. “Astfel, cei din Sarajevo stiu ca arta si cultura reprezinta nevoi de baza ale omului, precum apa si mancarea.” Repertoriul include spectacole de music hall, dans, teatru documentar si drame. Printre noile productii se numara piesa “Secretul gemului de zmeura,” care iti ofera o privire introspectiva asupra orasului Sarajevo.
Kitsch pe baza de peste
Pentru o noapte alba, mergi la Zlatna Ribica (Pestele de aur). Aflat langa Flacara eterna ce arde in onoarea victimelor celui de-al doilea razboi mondial, aceasta cafenea si bar este o locatie incarcata de kitsch, din Sarajevo. Intr-un perete acoperit in intregime de oglinzi, se reflecta un amestec bizar de candelabre, carafe de vin, fotolii capitonate si instrumente muzicale, beculete de Craciun, televizoare alb-negru si un bol in care inoata un pestisor auriu, aflat la intersectia celor doua incaperi ale barului. Pe fundal, se aude muzica de jazz. In timpul iernii, incearca reteta secreta de vin rosu fiert, iar vara, sangria facuta in casa, cu portocale si cirese.
O barfa la cafea
Pentru cei din Sarajevo, bautul cafelei este un ritual de relaxare, mai degraba decat de accelerare a pulsului. In interiorul cafenelei rustice din lemn, Cajdzinica Dzirlo, de la marginea de est a cartierului Bascarsija, poti descoperi si savura o cafea unica, servita in ibrice din alama. Pentru o varianta mai moderna a acestui obicei respectat de ani de zile, fa o vizita la Rahatlook si bea cafea, alaturi de produse proaspete de patiserie precum covrigei cu nuca, orasnica.
Tunelul iubirii
Turul “Vremea nenorocirilor” te ajuta sa descoperi orasul Sarajevo, in care un nou steag national a fost inaltat pe catarg, de sapte ori, in ultimii 150 de ani. Ghizii turistici iti explica tranzitia spectaculoasa care a avut loc aici, concentrandu-se pe razboiul care a tinut din 1992 pana in 1995. Vei avea sansa sa admiri panorama care se vede de la antica Fortareata alba, inainte de a te reintoarce in oras, in locul unde a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand, in 1914 si la Stadionul Olimpic. Atractia principala este reprezentata de Muzeul Tunelului, acolo unde, in anul 1993, locuitorii au sapat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unica de aprovizionare a orasului asediat.
Serveste pranzul in vecinatate
Ia un taxi pana la poalele dealului, unde se afla una dintre cele mai vechi mahalale otomane, pentru a lua pranzul la restaurantul Kibe. Atunci cand ajungi la usa, suna la sonerie (rezervarea este obligatorie) si urca scarile pana ajungi intr-un salon de unde poti admira privelistea orasului, in timp ce astepti ca ospatarii sa-ti serveasca cele mai bune preparate traditionale. Ca aperitiv, incearca klepe cu smantana: ravioli bosniaci cu carne. Ca sa fii sigur ca vei avea pe masa miel la protap, comanda-l in clipa cand faci rezervarea. Inainte de plecare, rasfata-te cu pita proaspata od jabuka sau placinta cu mere.
In cautare de lucruri vintage
De-a lungul principalei artere comerciale din Sarajevo, care si-a schimbat numele din Saraci, in perioada otomana, in Ferhadija, in era secesionista, sculpturi artizanale te asteapta in magazinele ascunse pe aleile laturalnice. Pe una dintre ele, fa o vizita la Kazandzijska Radnja, acolo unde Muhamed Husejnovic vinde seturi de cafea din alama. Aproape de moscheea Gazi Husref-bey, datand din secolul 16, la Becart gasesti bijuterii din argint. La Edo, fabricantul de pantofi Edo Smajic, iti ia masurile si creeaza incaltaminte unicat.
Arta contemporana
ADN-ul creativ al orasului Sarajevo se regaseste in galeriile de arta ce impanzesc orasul. Muzeul de arta contemporana Ars Aevi gazduieste cea mai frumoasa colectie din oras (intrarea este libera, pe baza de programare). Ideea, care a luat nastere in anul 1992, a fost aceea de a invita artistii sa devina fondatorii acestui muzeu, totul avand la baza relatiile de prietenie; de atunci unii dintre cei mai mari maestrii ai artei mondiale au donat in jur de 200 de opere de arta. In prezent, aici poti admira capodopere ale artei contemporane, apartinand unor nume precum Jannis Kounellis, Joseph Kosuth si Robert Kushner, toate expuse intr-o cladire temporara, asta pana se vor gasi fonduri pentru una noua, proiectata de Renzo Piano.
Meniu vegetarian
Intr-un oras care duce lipsa de optiuni vegetariene, restaurantul Karuzo este o adevarata binecuvantare. El se afla in spatele pietei de legume, acolo unde proprietarul, bucatarul si ospatarul Sasa Obucina, cumpara ingredientele. In interior, care seamana cu o ambarcatiune cu fundul in sus, incap pana la 20 de persoane. Dovleacul copt cu naut si branza de capra este delicios, seamana cu lasagna si merge de minune cu un pahar de vin alb. Pentru non-vegetarieni, exista optiuni ce au la baza fructe de mare si chiar sushi.
E timpul pentru o tarie
Generatii intregi de bosniaci au crescut band licoarea magica facuta in casa, rakija. In ultimii ani, acest elixir cu aroma de fructe sau ierburi, a devenit un mod de viata. La restaurantul Barhana vei gasi nu mai putin de 25 de varietati de rakija, un cuptor pentru pizza si o gradina de vara, ascunsa in inima Bascarsija. Ca in orice alta locatie care se respecta, optiunile de rakija printre care prune, cirese si miere, sunt scrise cu creta pe o tabla neagra. Incearca travarica, o tinctura pe baza de ierburi, buna pentru digestie si spirit.
Brunch bosniac
Nimeni nu are nimic de comentat atunci cand vine vorba despre mancarea vanduta pe strada in Sarajevo. Pentru multi, cevapcici – carnati de vita serviti cu lipie, ceapa si o branza cremoasa numita kajmak – detin suprematia. Pe locul doi, la mica distanta insa, se afla burek: un aluat umplut cu carne de vita. Versiunile cu cartofi, branza si spanac se numesc pita. La Buregdzinica Bosna, asezoneaza aceste mancaruri delicioase cu un pahar cu iaurt. Incheie turul la Cafe Slasticarna Ramis, un magazin de dulciuri vechi de 100 de ani, unde poti servi traditionalul desert tufahija, mar copt cu frisca si nuci.
Cireasa de pe tort
Aflat intr-o vale strabatuta de un rau si inconjurata de piscuri muntoase, Sarajevo are o frumusete naturala uitata adesea intre atatea conflicte. Agentia Green Visions organizeaza circuite eco de mai bine de un deceniu, ducandu-te oriunde in oras. Incheie-ti sireturile si participa la o excursie cu durata de 3-4 ore, prin padurile din zona, inainte de a ajunge in varful muntelui Trebevic, inalt de 1627 metri. Aici vei vedea unde au fost gazduite evenimentele de schi din anul 1984 si vei descoperi unul dintre cele mai controversate orase din lume.
Add Comment