favignana egadi
Insula Favignana, din arhipelagul Egadi / Foto: Flavio Vallenari
Europa

Insulele Egadi, evadarea siciliana perfecta

Aflate la vest de coasta Siciliei, insulele Egadi sunt reprezentate, de fapt, de trei intinderi de pamant in mijlocul marii: Favignana, Levanzo si Marettimo. Aici traiesc peste 5000 de locuitori, cei mai multi dintre ei pe insula Favignana.

Grupul de insule are o istorie bogata si plina de culoare, care isi are radacinile in era paleolitica. In numeroase locatii arheologice din pesterile de pe insulele Levanzo si Favignana, au fost descoperite picturi care dateaza din erele neolitica si paleolitica.

Aici, pe tarmurile acestor intinderi de pamant, este locul unde a luat sfarsit primul razboi punic, in anul 241 i.e.n. Dupa victoria repurtata asupra flotei Cartaginei, in largul coastei Siciliei, Catulus a pus stapanire pe insulele siciliene, in numele Marelui Imperiu Roman.

Aici gasesti nenumarate golfuri si grote, care iti ofera relaxare departe de plajele aglomerate ale Siciliei. Aflate la numai 10 kilometri de aceasta regiune, nenumarati turisti vin pe insulele Egadi, departe de forfota din Trapani.

Favignana – cea mai mare insula

Favignana
Favignana / Foto: Wikipedia

Favignana nu este doar cea mai mare din grupul celor trei insule, dar si cea mai populata. Situata la 10 kilometri de coasta Siciliei, insula a devenit o destinatie populara de vacanta, gratie golfurilor si grotelor izolate din zona. Cel mai popular golf este Cala Rossa, renumit pentru apele sale limpezi precum cristalul.

Principalul oras de pe insula, cu acelasi nume, este cunoscut pentru imensa fortareata Santa Caterina. Initial, aici se afla numai un turn de observatie, construit de catre arabi. Ulterior, dupa ce normanzii au ocupat cea mai mare parte a Italiei, fortareata a fost extinsa, astfel incat regii Bourboni au putut folosi insula pe post de inchisoare.

In orasul Favignana exista doua piete. Cumparata in anul 1874 de catre familia Florio, pe insula se afla una dintre cele mai mari pescarii de ton din Sicilia.  Familia a construit chair si un palat pe insula, Palazzo Florio, in anul 1876. In prezent, pescaria este aproape complet abandonata, intrucat insula s-a concentrat asupra industriei turismului.

Levanzo – cea mai mica insula

Levanzo
Levanzo / Foto: Giovanni Caruso

Insula Levanzo este cea mai mica din grupul insulelor Egadi. Linia sa de coasta este stancoasa si acoperita cu stanci magnifice, ce stau parca de straja marii. Pe insula se afla dealuri, cel mai inalt punct fiind Pizzo dei Monaco, aflat la 278 de metri deasupra nivelului marii.

Pe insula Levanzo se afla un singur oras. O vacanta petrecuta aici este una linistita si relaxanta. Ofertele de cazare se reduc la numai doua hoteluri, iar cei care vin aici isi pot petrece timpul plimbandu-se, inotand sau facand croaziere pe insulele din jur.

Marettimo – cea mai izolata insula

Marettimo
Marettimo / Foto: Toni Palermo

Insula Marettimo este cea mai izolata dintre toate trei si se afla la mai bine de 15 kilometri de tarmul sicilian. Pe insula se afla un mic oras, cu cateva restaurante. Inconjurata de stanci magnifice, privelistile care ti se astern in fata ochilor in Marettimo sunt cu adevarat de vis. In jurul insulei se afla cateva grote, dar cea mai mare atractie de aici sunt ruinele antice romane, aflate in apropierea singurei plaje de pe insula.

Desi este izolata de restul insulelor Egadi, Marettimo este fara doar si poate o destinatie turistica populara. Aici se poate ajunge usor cu hidrofoilul, din Trapani.

Citeste si: Top 10 locuri de vizitat in Sicilia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!