Europa

Insula Contelui de Monte Cristo

Insula Monte Cristo este una dintre cele sapte insule care alcatuiesc arhipelagul Tuscan din Marea Tireniana, aflat la aproape 60 de kilometri in largul coastei Italiei. Facuta faimoasa de romanul clasic al lui Dumas, despre tradare si razbunare, – “Contele de Monte Cristo” – insula nelocuita este invaluita de mister si de ea se leaga numeroase legende. Pana de curand, Monte Cristo a fost inaccesibila turistilor, dupa ce a fost declarata rezervatie naturala cu mai bine de 40 de ani in urma. In prezent, numai cate 1000 turisti pot vizita insula in fiecare an, totul desfasurandu-se in cadrul unui sistem de control, extrem de strict.

montecristo5

Pesterile din Montecristo au servit candva drept adapost pentru cativa pustnici care au reusit sa scape de vanadalii lui Genseric in secolul 5 e.n. Acestia au fost cei care au crestinat insula “Mons Christi”, de unde vine numele sau actual. La inceputul secolului 7, a fost infiintata manastirea Sf. Mamilian si o capela a fost construita in pestera unde si-au gasit adapost sfintii. De-a lungul timpului, donatiile catorva familii nobile, au facut manastirea puternica si bogata.

In anul 1550, bine cunoscutul pirat turc Barba Rosie si succesorul sau, au pus mana pe manastirea din Montecristo si s-au stabilit aici, dand nastere la numeroase legende cu privire la comoara ascunsa de pe insula. Despre Dragut se crede ca a adunat o avere considerabila, pe care a ascuns-o intr-o grota, undeva pe insula. De-a lungul secolelor, multi au fost cei care au incercat sa gaseasca comoara lui Dragut, dar fara succes. Legenda sa l-a inspirat pe Alexandre Dumas sa scrie cartea Contele de Monte Cristo.

montecristo2

Dumas a venit pe insula in anul 1842, insotit de catre nepotul lui Napoleon Bonaparte. El s-a indragostit imediat de acest loc, spunand despre insula ca este “fantastica si izolata, mirosind a cimbru si a drobita.”

El a decis sa scrie cartea in care personajul principal Edmond Dantes, descopera o comoara a piratilor pe insula, dupa ce afla acest secret de la prietenul sau din inchisoare, abatele Faria. Edmond Dantes este inchis pe nedrept, dar acolo afla despre comoara din   Montecristo. Dantes scapa din inchisoare, gaseste comoara si isi cumpara titlul de Conte de Monte Cristo. Ulterior, el se razbuna pe toti cei care l-au tradat.

Acum cativa ani, insula Montecristo a fost invadata de sobolani negri, despre care se cred ca au fost adusi de ambarcatiuni si care s-au reprodus in proportii greu de imaginat. Din cauza inaccesiblitatii terenului, insula a fost bombardata din aer cu 26 de tone de otrava, in ianuarie 2012, in ciuda avertismentelor grupurilor de protectie a mediului, care au incercat sa atraga atentia asupra faptului ca in acest fel ar putea fi afectate si specii indigene de animale, precum si apele din zona.

montecristo4

Eradicarea sobolanilor a reprezentat un succes si Montecristo este considerata cea mai mare insula din Marea Mediterana, eliberata de speciile de rozatoare. Astfel, speciile de pasari marine Calonectris diomedea au ajuns sa populeze in proportie de 90% insula. Se crede ca, in urma eradicarii rozatoarelor, va fi posibila si recolonizarea insulei Montecristo de catre pasarile din specia Hydrobates pelagicus, a carei prezenta nu a mai fost semnalata pe insula din anii ’60.

montecristo3montecristo1

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!