Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in Torino, clasicul oras piemontez

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Atunci cand vine vorba despre reputatie, a fi locul in care este pastrat Giulgiul din Torino si in care functioneaza cartierul general al marcii auto Fiat, nu este ceva ce poate fi trecut usor cu vederea. Dar Torino, al patrulea oras ca marime al Italiei, are cate ceva si din cultura eleganta a cafelei din Trieste in timpul zilei si din scena vibranta a noptilor din Milano, toate acestea in timp ce se afla cuibarit in Piemonte, cu siguranta regiunea cea mai faimoasa in materie de mancare si vinuri din Italia. Recent, orasul a inaugurat un stadion pentru popularul club de fotbal Juventus si a redeschis doua muzee renumite, care scot in evidenta importanta orasului in istoria Italiei. Fara doar si poate, Torino isi tureaza la maximum motoarele. Iata ce sa faci si ce sa vezi in Torino.

O plimbare dulce in Torino

Succesul inghetatei: Grom
Succesul inghetatei: Grom

Faimosul lant al inghetatei, Grom, (Piazza Pietro Paleocapa, 1/D; 39-011-511-9067; grom.it) a luat nastere aici, dar daca vrei o inghetata unica, cum numai in Torino gasesti, incearca o cupa cu fistic si nuga, la gelateria Alberto Marchetti (Corso Vittorio Emanuele II, 24 bis; 39-011-839-0879; albertomarchetti.it). Rasfata-te cu acest deliciu cremos, in timp ce faci o plimbare prin unele dintre cele mai frumoase zone din oras, incepand cu Piazza San Carlo, inconjurata de cladiri elegante in stil baroc. Mergi apoi pe Via Roma, trecand pe sub porticurile impunatoare – Torino are numai putin de 17 kilometri de alei strajuite de arcade – pana in Piazza Castello, in inima orasului. Acolo, doua palate regale apartinand Casei Savoia, Palazzo Madama si Palazzo Reale, stau expuse privirilor in toata splendoarea lor; in spatele lui Reale se afla capela in care este pastrat un anumit giulgiu, faimos in intreaga lume.

E timpul pentru un aperitiv

Orasul din care este originar vermutul, isi pastreaza cultura sa “aperitivo”, probabil cea mai cunoscuta din Italia. Cartierul cel mai plin de viata in care poti participa la aceasta traditie ce precede cina, este Quadrilatero Romano, asa ca rezerva o masa la Pastis (Piazza Emanuele Filiberto, 9; 39-011-521-1085), unde aperitivul tau – a Punt e Mes (4,50 euro) este o alegere buna – el va fi acompaniat de o portie gratuita de stuzzichini (gustari). Sau fa o plimbare pe stradutele pietruite, pana la barul funky Zonk (Via Gian Francesco Bellezia, 20; 39-335-657-4487), unde cu 9 euro poti cumpara un cocktail si poti beneficia de acces nelimitat la generosul bufet.

Quadrilatero Romano

O cina prelungita in Torino

Miscarea Slow Food, care pune accentul pe produsele din surse locale, a inceput in Piemonte, iar unul dintre cele mai tari restaurante din oras, devotate acestei filozofii, este Ristorante Consorzio (Via Monte di Pietà, 23; 39-011-276-7661; ristoranteconsorzio.com), o locatie plina de viata si cu dotari moderne. Meniul care contine cinci feluri de mancare (30 euro) debuteaza cu muschi tartar de vita, asezonat cu sare de mare si ulei de masline si se termina cu panna cotta moale, stropita cu vin Barolo Chinato. Rezervarea prealabila este obligatorie.

Un mar pe zi

Raul Po

Cetele umplu pana la refuz cluburile insirate de-a lungul raului Po, acolo unde dansul nu se opreste pana in zorii zilei. Dar aici un gasesti decat tineri, care de cele mai multe ori sunt foarte beti.  Daca vrei ceva mai sofisticat, flirteaza cu torinezii la moda, in barul One Apple Concept (Via Lovera di Maria, 1; 39-011-197-19445; oneappletorino.it), o locatie la moda, deschisa in iulie 2011, de catre  Daniele Conte, fratele managerului clubului de fotbal Juventus, Antonio Conte. DJ-ii intretin atmosfera toata noaptea.

Dimineata la Bicerin

Inlocuieste cafeaua de dimineata cu un bicerin — un amestec in straturi de cafea, ciocolata calda si spuma de lapte, servite intr-un pahar in forma de lalea, (5 euro) – la Caffè Al Bicerin (Piazza della Consolata, 5; 39-011-436-9325; bicerin.it). Inaugurata in anul 1763, despre aceasta cafenea istorica, cu cele opt mese ale sale din marmura si decor din lemn, se presupune ca a fost prima locatie in care s-a servit aceasta bautura, care merge de minune cu o felie de prajitura cu nuci (4 euro).

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Intoarcerea la radacini

Luna martie 2011 a marcat aniversarea a 150 de ani de la unificarea Italiei. In Torino, prima capitala a regatului unit, sarbatoarea a inclus redeschiderea recent renovatului Museo Nazionale del Risorgimento Italiano (Via Accademia delle Scienze, 5; 39-011-562-1147; museorisorgimentotorino.it), care exploreaza acea perioada istorica si eroii sai. Aici, sub fresce de o frumusete rara, stau nume precum Cavour, Garibaldi, Mazzini, Vittorio Emanuele II, imortalizati in prezent in nomenclatorul strazilor din Italia. Daca vrei sa cunosti istoria mai dinainte de aceste evenimente, la numai o strada distanta se afla Museo delle Antichità Egizie (Via Accademia delle Scienze, 6; 39-011-561-7776; museoegizio.it), unde poti admira una dintre cele mai mari colectii de artefacte egiptene din lume.

Cultura cafelei in Torino

Pentru a savura cafeaua clasica torineza, comanda aperitivul casei la Caffè Mulassano (Piazza Castello, 15; 39-011-547-990; caffemulassano.com) si ciuguleste cateva tramezzini, sandvisuri crocante de marimea unui deget, despre care cafeneaua cu pricina sustine ca le-a inventat (3,50 euro). In aceasta locatie exista numai cateva mese, asa ca daca nu gasesti loc, incearca in apropiere, la Baratti & Milano (Piazza Castello, 27; 39-011-440-7138; barattiemilano.it), o alta cafenea eleganta cu candelabre de cristal si ospatari cu papioane. Dupa pranz, rasfata-te cu cateva giandujotti (bomboane din ciocolata cu migdale) din partea locului, la ciocolateria Guido Gobino (Via Giuseppe Luigi Lagrange, 1; 39-011-566-0707; guidogobino.it).

Caffè Mulassano
Caffè Mulassano

Un mic rasfat

Cea mai tare locatie pentru cumparaturi din Torino nu este un imperiu stralucitor al cine stie carui designer de succes, ci un magazin discret precum Verdelilla (Corso Re Umberto, 27; 39-011-517-2701; verdelilla.it). Articolele care se vand aici, intr-un loc fermecator ascuns intr-o curte interioara, in spatele unei porti cu vitralii, sunt diverse, de la bratari elegante pana la corsete stralucitoare. La Kristina Ti (Via Maria Vittoria, 18; 39-011-837-170; kristinati.it), incerca rochiile din matase argintie sau lenjeria intima creata de designerul Cristina Tardito. Cauta articole din piele si ceramica pictata manual la Brodo (Via Palazzo di Città, 14; 39-011-199-12997; ibrodo.it), un mic magazin care si-a deschis recent portile.

Mole din Torino

Florenta are Domul; Torino are Mole Antonelliana. Impodobita cu o cupola masiva si o clopotnita conica, impresionanta cladire este simbolul orasului. Treci peste muzeul cinematografic din interior, dar fa o excursie cu liftul din sticla, pana la puntea de observatie de sus, pentru a putea admira magnifica priveliste a orasului (iar inainte de apusul soarelui si pe cea a Alpilor). Dupa aceea, cina o poti servi la numai cativa pasi distanta, la Sotto la Mole (Via Montebello, 9; 39-011-817-9398; sottolamole.eu), un restaurant specializat in bucatarie traditionala. Incepe cu un platou de gustari calde (13,50 euro), pentru a savura mamaliguta cu branza, ceapa umpluta si ardei rosu cu bagna caôda. Apoi incearca agnolotti – coltunasi umpluti cu carne – cu sos cu unt si ierburi  (13 euro).

Mole
Mole

Nebbiolo Nexus

In Piemonte, regiunea a carei capitala este orasul Torino, se cultiva soiul nobil de struguri nebbiolo, din care se fac vinurile rosii Barolo si Barbaresco, care se numara printre cela mai bune vinuri ale Italiei. Pentru a le degusta, alege o sticla din meniul de la Tre Galli (Via Sant’Agostino, 25; 39-011-521-6027; 3galli.com). Cei care prefera vinul alb, poate vor sa ia in considerare spumantul Moscato d’Asti, sau superbul Bianco Miani din 1996 (55 euro). Cu muzica rasunand in noapte si multimea de oameni care se aduna la nesfarsit in jurul meselor din lemn, nu e de mirare ca tirbusoanele nu se opresc din treaba pana la orele diminetii.

Arta fabricarii masinilor in Torino

Torino a fost multa vreme coloana vertebrala a productiei de autoturisme a Italiei – marturie in acest sens sta litera “T” din Fiat, care vine de la Torino. In prezent insa, mandria cartierului industrial Lingotto, locul unde se afla candva o imensa fabrica Fiat, este Museo Nazionale dell’Automobile (Corso Unità d’Italia, 40; 39-011-677-666; museoauto.it), recent redeschis dupa lucrari extinse de renovare. Noua linie de metrou, prelungita pana in Lingotto si terminata in luna martie 2011, face din vizita la muzeu (8 euro taxa de intrare) o treaba cat se poate de usoara.  Ajuns aici, nu trebuie sa fii un impatimit al masinilor, pentru a ramane cu adevarat impresionat. Urmarind progresul automobilului de la vehiculele sfarsitului de secol pana la conceptele futuriste ale masinilor viitorului, muzeul este fascinant pentru oricine vine aici.

Museo Nazionale dell’Automobile
Museo Nazionale dell’Automobile

Mananca italieneste in Torino

La mica distanta se afla imensul complex gastronomic Eataly (Via Nizza, 230/14; 39-011-195-06801; www.eatalytorino.it). Desigur, exista si alte locatii, una inclusiv in New York, dar aceasta este cea originala, care reprezinta o experienta fenomenala de shopping pentru pasionatii de mancare. In timp ce iti umpli caruciorul, gandeste-te si la zborul catre casa si la ce poti lua in bagaj – ulei de masline din Umbria si otet balsamic din Modena, da; carnati din carne de iepure si prosciutto crudo, nu. In cazul asta, cel mai bine este sa iei loc la o masa la unul dintre “ristorantini” de specialitate si sa comanzi un platou de salumi pentru un ultim festin italian, inainte de plecare.

Cazare in Torino

Luxosul Grand Hotel Sitea (Via Carlo Alberto, 35; 39-011-517-0171; grandhotelsitea.it) dispune de 120 de camere spatioase, cu mobilier clasic si bai din marmura alba si se afla intr-o locatie centrala langa Piazza San Carlo. Tarifele includ si micul dejun, pornind de la 158 de euro pentru o camera dubla.

Town House 70 (Via XX Settembre, 70; 39-011-197-00003; townhouse.it) face parte dintr-un mic lant italian de hoteluri boutique. Locatia se afla intr-o cladire istorica de langa Piazza Castello ai are 48 de camere si apartamente modern, cu un decor simplu si minimalist. Pretul unei camere duble porneste de la 119 euro, cu mic dejun inclus.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!