riga
Riga / Foto: Jelena Safronova
Europa

Descoperă orașele Letoniei

Ti-ai propus sa vizitezi Letonia, frumoasa republica ex-sovietica de la Marea Baltica? Atunci trebuie sa cunosti cateva lucruri despre cele mai importante trei orase ale acestei tari: Riga, Daugavpils si Liepaja.

Riga

riga
Peisaj urban in Riga / Foto: RossHelen

Riga este capitala si totodata cel mai mare oras din Letonia, situat la gura fluviului Daugava. Are o populatie de aproximativ 700.000 de locuitori si este cel mai mare oras baltic. Din punct de vedere cultural, orasul este cunoscut pentru stilul sau architectural Jugend – un Art Nouveau tipic german.

Istoria sa dateaza din timpurile perioadei invaziei vikingilor, din Evul Mediu timpuriu, cand a inceput sa se dezvolte ca un centru de pescuit si comert. Structura orasului include cateva vechi biserici, Castelul Riga si Turnul de televiziune si radio din Riga, al treilea turn ca marime din Europa! Este de asemenea, un centru cultural, in care se afla cateva muzee, cum ar fi Muzeul Motoarelor, Muzeul in aer liber, precum si opera, circ si aproape orice alt obiectiv de acest gen.

Orasul este situat pe ambele maluri ale fluviului. Vecinatatile sale importante sunt Āgenskalns, situat pe malul stang, care a fost contruit in cea mai mare parte a sa in secolele 19 si 20, unde se gasesc cateva muzee, sau Tornakalns, cu multe vile si gradini. Daca esti interesat de arhitectura sovietica, poti merge in Purvciems, cartierul rusesc.

Daugavpils

Daugavpils
Daugavpils / Foto: www.latvia.travel

Daugvapils este al doilea oras ca marime din Letonia, situat si el pe fluviul Daugava. Are o populatie de 104.000 locuitori. Se afla la aproximativ 120 kilometri de granita cu Rusia si aproape jumatate de populatia sa este ruseasca. Orasul este un important nod feroviar si un centru industrial care contrasteaza cu numeroasele lacuri si parcuri ce il inconjoara.

Daugavpils a apartinut candva Poloniei si apoi Imperiului Rusesc, pana in anul 1920. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Daugavpils a fost teatrul rezistentei evreilor impotriva ocupatiei naziste. Este si un centru educational, cu universitati de arta si tehnice. In afara orasului este in constructie un aeroport recent construit.

Liepāja

Liepaja
Catedrala din Liepaja / Foto: Ed Volcjok

Liepaja ste un oras situat in partea vestica a Letoniei, la Marea Baltica, totodata port, avand o populatie de 85.000 locuitori. Nu merge acolo daca ai o problema cu vantul, pentru ca zona e vestita pentru brizele sale marine. Prin urmare, in apropiere se afla cea mai mare instalatie eoliana din Letonia.

Acest oras a fost un important port pentru Rusia imperiala, precum si o statiune foarte populara. Aici se regasesc variate stiluri arhitecturale, cum ar fi case din lemn, Jugend (Art Nouveau), cladiri in stilul sovietic si cateva spatii verzi si intinderi de apa. Exista si cateva biserici. Turistii merg adesea in parcul de la malul marii, pentru plajele sale cu nisip fin si imaculat. Reteaua de transport in comun include autobuze si o linie de tramvai.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!