Erbil
Erbil / Foto: mtcurado
Asia

Orasul-citadela Erbil, din Irak

In inima orasului Erbil, in regiunea kurda din Irak, se afla o movila antica de pamant, care se ridica la o inaltime de 25-30 de metri.  In varful ei se afla unul dintre cele mai vechi orase din lume. Cunoscut sub numele de citadela Erbil, acest oras fortificat ocupa o suprafata de 102000 metri patrati, intr-o zona aflata sub continua ocupatie, inca din mileniul 5 i.e.n sau chiar mai devreme. Structura impunatoare de culoare galbena, protejata de un zid solid, ofera una dintre cele mai fascinante experiente vizuale din Orientul Mijlociu.

Movila se ridica la un unghi de 45 de grade, pana ajunge la un zid alcatuit din fatada a circa 100 de case, construite una langa alta. Casele formeaza un perete care aduce aminte de citadelele fortificate din timpurile medievale. Trei rampe, aflate pe versantii de nord, est si sud ai movilei, duc la portile cercului exterior de case. Initial, aici exista o singura rampa – cea de sud – care ducea la o poarta imensa, prevazuta cu o arcada. De aici se ajungea intr-o mica piata, din care se desprindeau patru alei principale, rasfirate aidoma crengilor unui copac.

erbil2

Orasul este impanzit de curti traditionale si cateva cladiri publice strabat labirintul aleilor inguste. Inainte de introducerea tehnicilor moderne de constructie, majoritatea caselor de aici erau construite in jurul unei curti interioare. O arcada, un acoperis plat si o intrare arcuita care impiedica trecatorii sa priveasca in interiorul curtii si al casei, erau elementele caracteristice ale locuintelor din oras.

Desi destul de mica, asezarea a fost candva impartita in trei cartiere sau mahalale: Serai, Takya si Topkhana. In Serai locuiau familiile importante, cartierul Takya se numea astfel dupa locuintele dervisilor takyas, iar in Topkhana gaseai mestesugarii si fermierii.

In anii ’20, aici existau in jur de 500 de case. Numarul locuitorilor a scazut in mod gradat de-a lungul secolului 20, pe masura ce orasul de la poalele fortaretei prospera, iar cei mai bogati se mutau in case mai mari si moderne, cu gradini. Potrivit unui recensamnt din anul 1995, in jur de 1600 de persoane locuiau in cele 247 de case din oras.

erbil1

Guvernul regional kurd a recunoscut importanta acestei nestemate arhitecturale si colaboreaza in prezent cu UNESCO pentru a conserva si restaura aceasta zona. In anul 2007, citadela a fost evacuata pentru ca lucrarile de constructie sa poata avea loc, in cadrul proiectului de restaurare. Unei singure familii i-a fost permis sa locuiasca in citadela,  pentru a nu intrerupe prezenta omului aici timp de peste 8000 de ani, iar guvernul are in plan sa aduca inca 50 de familii in zona, odata cu terminarea procesului de restaurare.

erbil4
erbil5
erbil6
erbil7
erbil8
erbil3
Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!