Asia

Fantastica academie budista Larung Gar din Serthar, Tibet

Academia Budista Larung Gar, cunoscuta si sub numele de Institutul Budist Serthar, se afla in valea Larung, la o altitudine de 4000 de metri si la 15 kilometri distanta de orasul Sêrtar, din provincia Sertar, prefectura Garze, in regiunea tibetana traditionala, Kham. Academia a fost infiintata in anul 1980, intr-o vale complet nelocuita, de catre  Jigme Phuntsok, un calugar influent, apartinand traditiei Nyingma. In ciuda locatiei sale indepartate, Larung Gar a crescut de la cativa discipoli, ajungand unul dintre cele mai mari si mai influente centre de studiu al budismului tibetan, din intreaga lume. Astazi, aici invata peste 40000 de calugari, calugarite si alte persoane dornice sa aprofundeze tainele acestei religii.

larung1

Campusul din Larung Gar este enorm. Locuintele pentru calugari si calugarite ocupa intreaga vale si muntii din imprejurimi. Un zid urias aflat in mijlocul taberei separa partea destinata barbatilor de cea destinata femeilor. Acestora nu li se permite sa paraseasca zonele destinate lor, cu exceptia salii de intruniri din cadrul manastirii principale, care este comuna pentru ambele sexe. Locuintele sunt toate construite din lemn, in stilul traditional acestei regiuni si atat de aproape una de cealalta, incat par a fi asezate una peste alta.

Unul dintre elementele cele mai surprinzatoare din Serthar este faptul ca mai mult de jumatate dintre cei care vin sa studieze aici, sunt femei. Posibilitatile de inscriere in numarul relativ mic de manastiri care exista in celelalte zone din Tibet, sunt limitate, dar Serthar a fost deschisa pentru oricine care doreste cu adevarat sa devina invatacel al viziunii ecumenice a lui  Khenpo Jigme Phuntsok. Alta surpriza la Serthar este aceea ca academia atrage studenti chinezi, dar si studenti din Taiwan, Hong Kong, Singapore si Malaezia, care sunt inscrisi in clase separate in limba mandarina, in timp ce cei mai multi invata in limba tibetana.

Ca sa ajungi la Larung Gar nu e usor. Locatia este oarecum izolata, iar orasul cel mai mare, Chengdu, se afla la 650 de kilometri distanta, care pot fi parcursi in 13-15 ore cu masina. Sertar este o zona mai “delicata” din punct de vedere politic, inchisa adesea turistilor straini.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”20512,20513,20514,20515,20516,20517,20518,20519,20520,20521,20522,20523,20524,20525,20526″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row]

Surse foto: China Trekking, The Land of Snow, Avax News

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!