Europa WTF

Gaiola, insula blestemata

Insula Gaiola se afla in Golful Napoli, in inima Parcului Subacvatic Gaiola, o zona protejata de circa 42 de hectare. Insula, siituata la doar 30 de metri de tarm, e formata, practic, din doua insulite legate de un pod firav. Pe una dintre ele este o vila, in vreme ce cealalta parte e nelocuita.

Numele ei, in traducere libera, este “Mica pestera”. La inceput, acum multe secole, insula se numea Euplea, de la protectorul navifatiei in siguranta, aici aflandu-se dealtfel, si un mic templu ridicat in cinstea zeitei Venus. In prezent, pe Gaiola inca se afla cateva ruine romane, acestea – adapost pentru creaturile marine – putand fi vazute inclusiv in jurul insulei. Se spune ca insusi poetul Virgil, despre care se credea ca e si magician, a locuit aici.

gaiola1La inceputul secolului 19, insula era locuita de un individ caruia i se spunea Vrajitorul. Dupa aceea, pe insula a fost construita vila care exista si in zilele noastre, al carui proprietar era scriitorul Norman Douglas, autor al cartii Taramul sirenei. Doar ca, in timp, insula a capatat o reputatie proasta, fiind considerata blestemata de catre cei de pe tarm. De ce? Din cauza faptului ca proprietarii ei mureau prematur.

Aceasta serie a inceput in anul 1920, cand elvetianul Hans Braun, proprietarul de atunci, a fost gasit asasinat, infasurat intr-o patura. La scurt timp, sotia lui s-a inecat in mare. Urmatorul proprietar a fost neamtul Otto Grunback, care a murit de atac de cord chiar cand se afla pe insula. O soarta similara a impartasit si urmatorul, farmacistul Maurice-Yves Sandoz, care s-a sinucis intr-un spital de boli mintale din Elvetia. A urmat industriasul neamt Karl Paul Langheim, care a ajuns in faliment in vremea in care era proprietarul insulei.

Gaiola a apartinut si lui Gianni Agnelli, seful de la Fiat, al carui unic fiu s-a sinucis. In urma acestei tragedii, Gianni l-a desemnat pe nepotul sau, Umberto Agnelli, ca succesor, dar Umberto avea sa moara de o forma rara de cancer, la numai 33 de ani. Un alt miliardar, Paul Getty, a patit o nenorocire dupa ce a cumparat insula: nepotul sau a fost rapit. Ultimul proprietar, Gianpasquale Grappone, a fost condamnat la inchisoare in momentul in care compania lui de asigurari a dat faliment. Astazi, vila de pe insula e nelocuita si abandonata. Te tenteaza s-o cumperi?

gaiola8gaiola7gaiola6gaiola5gaiola4gaiola3gaiola2gaiola1

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!