Europa

Marsilia, un oras care renaste

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Marsilia. Cine si-ar mai dori sa vina aici? Crime, droguri, violenta, Mafia – reputatia orasului a fost dezastruoasa ani de zile. Filmul din anul 1970, “Filiera franceza”, axat pe traficul cu droguri de aici, a contribuit la stirbirea imaginii. Dar o mare parte dintre tranzactii s-au mutat in Europa de Est. Si, din fericire, lucrurile s-au imbunatatit in Marsilia. Ziarul New York Times a inclus acest oras din Franta in topul celor 46 de locuri de vizitat in 2013. Miliarde de euro au fost cheltuite pentru constructii noi, inovatoare, dar si pentru renovarea si restaurarea multor structuri vechi, pentru a pregati Marsilia in calitatea sa de Capitala Europeana a Culturii in anul 2013.

Patrunde in atmosfera captivanta de la malul marii in Vieux Port, vechiul port din inima orasului, care a fost infiintat de greci, cu sase secole inaintea lui Cristos. In fiecare dimineata, pescarii isi descarca capturile in Quai des Belges, pentru piata de peste unde localnicii fac cumparaturi, iar turistii fac poze. Cladirea maiestuoasa a Primariei care dateaza din secolul 17, se afla pe partea dreapta a cheiului.

Vieux Port
Vieux Port

O noutate in Vieux Port este Ombrière a lui Norman Foster, o oglinda imensa asezata deasupra falezei repavate. Coloane zvelte sustin o folie subtire si lucioasa din otel, in care se reflecta toti cei care trec dedesubt, de la pescari pana la trecatori obisnuiti. In apropiere se afla Pavilion M, o structura pe mai multe nivele, din lemn si sticla, construita special pentru Marsilia 2013, in Place Bargemon. La unul dintre etajele superioare poti vizita biroul de turism pentru a afla mai multe informatii despre oras si despre evenimentele speciale de anul acesta.

"Umbrarul" lui Norman Foster
“Umbrarul” lui Norman Foster

O plimbare pe strazile inguste si pietruite din Le Panier este intotdeauna fascinanta. Treptele din Vieux Port te poarta pe dealurile din acest cartier, cea mai veche parte a orasului, care aminteste de orase mediteraneene stravechi, precum Napoli sau Lisabona. Place des Moulins a fost candva locul unde se aflau 15 mori de vant, unde se producea faina. Numele ‘panier’ (cos) se crede ca vine de la cosurile folosite pentru a cara paine. Mult timp neglijata si in paragina, Le Panier este o zona impanzita in prezent de magazine noi si restaurante, mai ales pe Rue du Petit-Puits, unde gasesti chiar si obiecte bizare din ceramica, la Serge Mautarlier numarul 7.

[/nextpage][nextpage title=”Pagina 2″ ]

 

Bar pitoresc in Le Panier
Bar pitoresc in Le Panier

Piesa de rezistenta din Le Panier este Vielle Charité, o adevarata capodopera arhitecturala, care gazduia saracii orasului in secolul 17, atunci cand Louis al XIV-lea a decis ca nu mai vrea sa vada astfel de oameni pe strazile Marsiliei. Aici traiau peste 1000 de persoane. Arhitectul Le Corbusier a fost fascinat de frumusetea acestei cladiri in anii ’50, cand a demarat lucrarile de renovare a sa. Complexul de arcade si coloane include si o capela in stil baroc. Din galeria de la etaj, poti admira curtea interioara.

Vielle Charité
Vielle Charité

Dupa ce ai colindat destul prin Le Panier, relaxeaza-te la bordul unei ambarcatiuni care te va duce pana castelul d’If, plecarea avand loc din portul Vieux. Regele Francois I a construit aceasta celebra inchisoare in secolul 16, initial pe post de fortareata. Cel mai ilustru prizonier de aici a fost Edmond Dantes, pe care Alexandre Dumas l-a imortalizat in romanul sau faimos, “Contele de Monte Cristo”.

Chateau d'If
Chateau d’If

Cumparaturi? Marsilia este o adevarata mina de aur, pietele matinale de aici oferindu-ti de toate, de la haine pana la condimente, fructe si legume. Piata de peste din portul Vieux este probabil zona cea mai plina de culoare, dar daca nu-ti place mirosul, evit-o. Arunca un ochi la marfurile comercializate in celelalte piete, care reflecta diversitatea unui oras in care traiesc 200.000 de italieni, 150.000 de corsicani si 400.000 de musulmani (majoritatea din Algeria). Specialitati arabe gasesti la Marchè les Noailles, la capatul bulevardului Canebière, principala artera din oras, la cateva sute de metri de port. Piata este deschisa in toate zilele, cu exceptia duminicilor. In apropiere se afla Marchè des Capucins, pentru fructe si legume, deschisa si ea tot timpul, mai putin duminica. Tot ce vrei gasesti la imensa Marchè du Prada, de-a lungul aceleiasi strazi Canebière, de marti pana sambata.  Pentru cumparaturi clasice mergi pe Rue Saint-Ferréol, rue de Rome si rue Paradis. Rue Sainte este locul unde gasesti marci locale.

[/nextpage][nextpage title=”Pagina 3″ ]

 

Marchè les Noailles
Marchè les Noailles

Simbolul orasului Marsilia este Notre Dame de la Garde, o biserica faimoasa, care se vede de departe stand de straja orasului in care traiesc 860000 de locuitori. Statuia aurie a lui ‘Bonne Mère’ sta in varful bazilicii in stil romano-bizantin, in cel mai inalt punct al orasului, la 150 de metri inaltime.

Cea mai faimoasa artera din Marsilia, La Canebière, este un bulevard impresionant, care incepe chiar in portul Vieux. Neridicandu-se totusi la nivelul Champs Élysée, se mandreste cu cladiri frumoase, printre care cea ornata cu cariatide, unde se afla magazinul C&A, la numarul 53.

Bulevardul La Canebière
Bulevardul La Canebière

Mancarea este una dintre atractiile principale pentru gurmanzi. Orasul este renumit pentru fructele sale de mare. Marsilia este capitala “bouillabaisse”, legendara supa de peste. Se spune despre ea ca este mai buna aici decat oriunde in alta parte, gratie varietatii si prospetimii ingredienteleor folosite – cateva feluri de peste. Se serveste cu aioli, maioneza cu usturoi si sos “rouille” cu piper. Apoi rasfata-te cu un platou cu peste si cartofi, care nu e ieftin deloc (intre 53 si 60 de euro de persoana), dar care merita incercat la restaurante precum Le Rhul, Chez Michel, Le Miramar sau Chez Fonfon. O versiune mai putin scumpa, dar tot autentica poate fi comandata la Chez Madie Les Galinettes, in port. Alte restaurante de aici servesc si ele “bouillabaisse”, la preturi accesibile, dar se prea poate sa nu fie versiunea originala.

Bouillabaisse
Bouillabaisse

La Bôite à Sardine este un mic restaurant decorat cu toate suvenirurile marii: scoici si pesti in navod stau atarnati de tavan, veste portocalii de salvare, cutii de sardine. Aici, ca si in multe alte locuri, totul incepe un platou de stridii sau calamari. Pestele este la ordinea zilei, servit cu garnitura de “panisse”, specialitatea locala preparata cu faina de naut.

Marsilia are multe de oferit si nu mai este de mult barlogul faradelegilor, asa cum era odata. Totusi, are problemele sale…rata inalta a somajului in randul tinerilor, coruptia si altele. Si ca in toate marile orase, ai grija unde-ti tii bunurile personale si nu purta bijuterii ostentative si scumpe.

Sugestii de cazare:

Hotel Escale Oceania Marseille Vieux Port – micul hotel recent renovat are 45 de camere, cu acces gratuit la Internet, unele dintre ele avand vedere la port si la catedrala.

InterContinental Marseille – hotelul de 5 stele a fost inaugurat in incinta unui monument istoric recent renovat, aflat in spatele Primariei si la mica distanta de port. Dispune de restaurant, piscina acoperita, spa si terasa unde te poti relaxa si admira privelistea portului.

Casa Honoré – cei care vor ceva mic si intim gasesc aici locatia ideala, un mini hotel cu numai patru camere, aflate in jurul unei curti interioare cu piscina. El se afla in cartierul St. Victor, aproape de port.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 5″ ]

Ce poti face si vedea in Marsilia:

Ambarcatiunile care pleaca din Vieux Port ofera croaziere pe coasta, unde poti admira stancile incantatoare si golfuletele asemenea unor fiorduri, dintre Marsilia si Cassis. O excursie de 2 ore costa 22 de euro, si se organizeaza zilnic, din luna aprilie pana in luna octombrie.

Marsilia are nu mai putin de 16 plaje de-a lungul liniei de coasta care se intinde pe 57 de kilometri. Plage des Catalans are nisip auriu, in timp ce Plage du Prado este acoperita de pietris fin. Ambele sunt aglomerate pe timpul verii.

Plage des Catalans
Plage des Catalans

Printre atractiile noi se numara Villa Méditerranée si Muzeul Civilizatiei Europene si Mediteraneene (MUCEM). Daca mergi catre faleza din portul Vieux, vei gasi un debarcader abandonat (J4) care a imbracat in prezent haine de sarbatoare si care se mandreste cu o arhitectura avangardista. Villa Méditerranée arata ca o trambulina supradimensionala, cu o sala mare de expozitii aflata chiar langa mare si suspendata deasupra apei. Aici se organizeaza expozitii, dar este si un loc care ofera posibilitatea de contact pentru toate tarile mediteraneene, accentul fiind pus pe schimburile culturale si artistice.

Presedintele Frantei a inaugurat muzeul MUCEM in luna iunie. Aceasta structura grandioasa din sticla ce straluceste sub soarele Mediteranei, aminteste de arhitectura din Africa de Nord. Expozitiile din muzeele nationale prezentate aici au si ele ca tematica civilizatia mediteraneeana.

Zona debarcaderului J4 si vechea fortareata St. Jean sunt legate printr-o alee lunga de 130 metri de unde se vede portul. Te poti plimba in gradina publica mediteraneeana si poti admira privelistea magnifica a marii si a orasului.

Catedrala Notre Dame de la Garde domina orasul
Catedrala Notre Dame de la Garde domina orasul

Dupa ce ai vizitat toate acestea, continua cu catedrala orasului – aflata si ea aproape de port. Zona este in mare parte in constructie, dar noua catedrala a orasului, sfintita in anul 1896, merita o vizita. Statuile lui Isus si ale apostolilor decoreaza fatada, iar in interiorul ei gasesti si alte statui la fel de frumoase.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • E placut sa vezi ca mai exista si renastere sub acest asediu economic al asa zisei crize economice.Ma gandesc ca uneori renasterea inseamna evolutie chiar peste ce era odata destinatia respectiva.
    Mai pe scurt ar putea arata si mai bine decat a fost.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!