Cum sa

Bacsisul: unde si cat sa lasi

A lasa bacsis este un gest oarecum ciudat din punct de vedere social, care uneori poate provoca jena si, totodata, se poate transforma intr-unul inadecvat, din moment ce implica o suma de bani. In primul rand trebuie sa tii cont de faptul ca a da bacsis reprezinta o apreciere pentru un serviciu: daca serviciul este unul de calitate – merita sa fie apreciat si recompensat. Daca nu – nu. Un alt lucru de care ar trebui sa tii cont este acela ca e ok sa fii generos atunci cand apelezi frecvent la acel serviciu, pentru a beneficia in continuare de cele mai bune tratamente si de toata atentia si bunavointa furnizorului.

Sa te decizi daca vrei sau nu sa lasi bacsis, este partea cea mai usoara: cel mai greu este sa te hotarasti cat sa lasi. Bacsisul este un obicei social si a lasa bacsis tine mai ales de cultura specifica locului si difera de la o tara la alta. A nu te incadra in acest obicei, poate fi considerat insultator si poate fi vazut ca o incalcare a etichetei.

Marea Britanie

In restaurante, in special in cele de top, 12,5% din valoare notei de plata reprezinta cuantumul bacsisului si este inscris pe chitanta. In general, plaja este de 10-15%. In baruri, tu alegi daca sa lasi sau nu, insa cei care servesc acolo nu prea se asteapta la extra-bani. In cluburi se obisnuieste acelasi 12,5% adaugat la nota. La coafor poti lasa intre 5% si 10%. Taximetristilor londonezi e de preferat sa le lasi cam o lira sau 10% din costul calatoriei. La hotel, cameristei si celui care iti transporta bagajele, ofera-le cam doua lire.

SUA

In Statele Unite, salariile angajatilor din sectorul serviciilor sunt calculate pornind de la presupunerea ca venitul suplimentar provenit din bacsisurile primite va contribui la obtinerea unui venit lunar decent, asa incat este foarte important sa lasi bacsis. Daca mergi in SUA, mai ales pe perioada vacantelor, asigura-te ca ai prevazut in calculele tale si o suma destinata bacsisurilor, pentru ca toata lumea, de la antrenori personali la personalul din curatatoria chmica sau profesori il asteapta!

In restaurante, se lasa intre 15-20%, adica mai mult decat in alte locuri, dar aici bacsisul ajunge direct la cei care te-au servit. Cam 15% din nota se lasa bacsis barmanului in baruri si cluburi, iar suma minima este 1$. Daca folosesti taxiul in New York, gandeste-te la un bacsis cuprins intre 10 si 15% din suma afisata de aparatul de taxat, insa, daca soferul nu s-a comportat corespunzator, nu te feri sa-l critici.

Daca mergi sa te tunzi, s-ar putea sa vrei sa renunti la coafat, pentru ca ar trebui sa iei in calcul si un bacsis de 15-20% din suma totala. In privinta serviciilor hoteliere, 2 $ ar fi suficient pentru camerista si bell-boy.

Franta

Parizienii iti vor spune ca in orasul lor nu exista reguli legate de bacsis si ca francezii il ofera doar daca au fost in mod deosebit multumiti de calitatea serviciilor. De altfel, serviciul este prevazut pe nota de plata la restaurante, dar daca te-ai simtit tratat regeste poti rasplati chelnerul cu 5% din valoarea notei in cash. Nu se lasa bacsis soferilor de taxi, dar se obisnuieste rotunjirea sumei datorate, pentru a simplifica plata. Hair-stylistului ii poti lasa linistit un bacsis de 5 euro, chiar daca serviciul a costat 20 sau 80 de euro. Cat despre personalul hotelier – nu exista o regula, dar 2 euro este suficient. In baruri nu se lasa bacsis, decat daca te simti in vreun fel… vinovat.

Spania

In Spania nu este neaparat nevoie sa lasi bacsis, insa acest obicei variaza in functie de tipul stabilimentului – intr-unul cu pretentii, de exemplu, in mod sigur se asteapta ca tu sa oferi ceva la plecare. In restaurante, serviciul este uneori inclus in pretul produselor, insa este foarte posibil ca acesti bani sa nu ajunga la chelner. Asa ca este acceptabil sa-i oferi acestuia intre 5-10% din valoarea notei de plata, cash. Cand citesti meniul, verifica daca taxa stabilita prin lege de 7% este inclusa in preturi, pentru ca, daca nu este, va fi adaugata la final pe nota. In restaurantele mai putin luxoase nu se asteapta de obicei bacsis, dar, daca esti multumit de servicii, nu ezita sa lasi cativa euro.

Nici atunci cand calatoresti cu taxiul nu este obligatoriu bacsisul, dar iti vei castiga respectul soferului daca ii oferi 5-10% din valoarea calatoriei. La fel si la salonul de coafura, mai ales daca esti un client obisnuit. Personalului hotelier este acceptabil sa-i oferi cam 2 euro.

Hong Kong

Bacsisul nu face parte din obiceiurile culturale ale Hong Kongului, in afara de hoteluri unde este aproape obligatoriu sa lasi. Cameristei si celui care te ajuta la transportat bagajele lasa-le intre 10 si 20 $HK. In plus, lasa ceva sireceptionistului, daca apelezi la servciile lui. In restaurante si baruri, 10% din suma se adauga automat la nota de plata, in contul serviciului dar, chiar si asa, lasa-i chelnerului intre 5-10%. Tot 5-10% se lasa de obicei si la coafor, iar in privinta serviciilor de taximetrie nu se asteapta bacsis insa ar fi politicos din partea ta sa platesti o suma rotunda sau sa lasi macar un dolar HK in plus.

Italia

Spre deosebire de cele mai multe tari din Europa, in Italia, culmea!, nu se asteapta bacsis. Dar, daca te hotarasti sa-l oferi, gestul tau va fi apreciat. In restaurante, serviciul este inclus in preturi dar obisnuiesc sa taxeze suplimentar painea, ceea ce inlocuieste bacsisul. Daca apreciezi in mod exceptional calitatea serviciilor, poti lasa inte 5-10%. Nu este obligatoriu sa lasi bacsis soferului de taxi, dar se obisnuieste rotunjirea sumei la euro.  Cameristei de la hotel si celui care-ti transporta bagajele lasa-le in jur de 2 euro.

Turcia

In Turcia, nu prea se lasa bacsis (cine a inventat cuvantul asta, totusi?) dar daca vrei sa o faci, lasa o suma modesta. In restaurante si baruri, este suficient sa lasi chelnerului intre 5-10% din valoarea consumatiei, iar soferului de taxi, desi nu asteapta asta de la tine, plateste-i o suma rotunda pentru calatorie. Pentru servicii obisnuite, cum ar fi coaforul, 10% este un bacsis care iti va asigura cele mai bune servicii.

Portugalia

In Portugalia, bacsisul este, de obicei, considerat un supliment la venitul personalului din restaurante asa incat un procent de 10% din suma de pe nota de plata va fi foarte apreciat. Daca iei masa intr-un restaurant de lux gandeste-te la un 15% din suma de pe nota. Soferii de taxi asteapta sa le lasi cam 10% din valoarea calatoriei. La hotel lasa cativa euro cameristei si celui care te ajuta la transportul bagajelor iar daca folosesti serviciile de receptie, nu uita sa-l rasplatesti pe receptioner.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Aveam mai demult o agenda cu bacsisurile in diverse tari. Acolo am vazut de exemplu ca in China era interzis bacsisul 🙂 Nu stiu daca mai e valabil si acum, dar interesante diferentele culturale.

    Mie personal mi se pare normal cazul in care lasi cat crezi de cuviinta, in functie de calitatea serviciului primit.

  • e normal sa lasi cit crezi de cuviinta, pina la urma, ai dreptate. dar un bacsis prea mic in unele tari poate fi privit ca o lipsa de calitate a serviciilor prestate. si, in masura in care acestea sint bune, se poate transforma intr-o oarecare jignire.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!