Cu totii am trecut prin asta – copilul care loveste cu picioarele in spatarul scaunului tau, lipsa de spatiu, bataia pe cotiere. Nu exista nicio garantie ca poti beneficia de locul la culoar aflat pe primul rand, cu nimeni stand langa tine, dar iti oferim cateva tactici care iti vor fi de ajutor in tentativa de a obtine cel mai bun loc din avion.
[highlights color=”red”]Ce face ca un loc sa fie considerat cel mai bun?[/highlights]
Locurile de pe randurile aflate la iesirea de urgenta si cele din fata avionului sunt de obicei considerate cele mai bune. Daca zbori pe distanta scurta, vei dori probabil un loc la culoar in fata, pentru a cobori cat mai repede la aterizare. Daca zbori pe distante mai lungi, e bine sa alegi un loc la fereastra, pentru a te putea odihni. Cei mai fricosi vor vrea sa stea pe aripa, acolo unde turbulentele sunt mai putin simtite.
Randurile aflate la iesirea de urgenta iti ofera mai mult spatiu, dar nu poti beneficia de ele, daca calatoresti impreuna cu familia. Prin lege, nicio persoana sub 15 ani nu poate sta pe un astfel de loc, iar cei mici nu au voie sa stea nici pe randul din fata sau din spatele celui aflat la iesirea de urgenta.
Multi pasageri prefera si locurile din spatele barierelor fizice (perdele, ecrane sau pereti) care separa diversele parti ale avionului. Pentru ca nu exista locuri in fata ta, nu vei fi deranjat de pasagerii care vor sa isi dea scaunele pe spate si beneficiezi si de spatiu in plus pentru a-ti intinde picioarele. Dar ai grija: Nu toate aceste locuri sunt create in mod egal. In unele avioane, primul rand cu astfel de locuri poate fi destul de stramt si neconfortabil. Pe SeatGuru.com poti vedea cum arata harta locurilor in majoritatea tipurilor de avioane.
Urmareste si gradul de inclinare al scaunului, mai ales daca esti inalt. Astfel poti masura cat spatiu exista intre un loc si cel din spatele sau fata sa. Tot SeatGuru iti ofera informatii in acest sens.
Multi pasageri sunt preocupati de siguranta zborului, dar din pacate nu exista prea multe informatii cu privire la locul pe care ar trebui sa stai pentru a scapa cu bine dintr-un accident aviatic. Unele studii spun ca ai sanse mari sa scapi cu viata, daca stai in spatele avionului, in timp ce altele contrazic aceasta teorie, spunand ca cele mai sigure locuri sunt cele din fata avionului.
Locul din mijloc, indiferent de rand, nu este dorit de nimeni. Cele de langa zonele unde isi desfasoara activitatea insotitorii de zbor si cele de langa toalete sunt zgomotoase, iar cele apropiate de ecranele televizoarelor beneficiaza de multa lumina.
[highlights color=”red”]10 modalitati pentru a obtine un loc bun in avion[/highlights]
1. Inscrie-te intr-un program “frequent flier”. Aceasta e cea mai sigura tactica la care poti apela. Indicand numarul de “frequent flier” la momentul rezervarii, poti beneficia de un loc bun, mai ales daca esti membru loial. Daca nu ti se ofera loc imediat, prezinta acest numar la check-in.
2. Cumpara biletele de avion in avans. Numarul locurilor disponibile se reduce pe masura ce se apropie data calatoriei. Daca nu poti cumpara biletele cel putin cu cateva saptamani in avans, asigura-te ca faci formalitatile de check-in online imediat ce sunt disponibile, sau vino la aeroport devreme.
3. Ia in considerare cumpararea unui loc. Exista companii aeriene care ofera locuri la clasa “economy” cu spatiu suplimentar, in schimbul unei taxe aditionale.
4. Selecteaza locul atunci cand faci rezervare. Majoritatea site-urilor companiilor aeriene iti permit sa alegi locul atunci cand achizitionezi biletul de avion. In majoritatea cazurilor, aceasta operatiune este gratuita. Daca nu gasesti online locul care iti convine, suna la compania respectiva si rezolva problema telefonic.
5. Confirma-ti locul la check-in. Majoritatea liniilor aeriene, iti permit sa faci check-in online inainte de ziua calatoriei. In acel moment poti confirma locul deja ales sau poti alege chiar unul mai bun.
6. Vino devreme la aeroport. Daca ajungi prea tarziu la imbarcare, ai sanse mari sa pierzi locul ales.
7. Daca ai vreo nelamurire, intreaba. Odata ajuns la poarta de imbarcare, intreaba daca exista noi locuri disponibile. Daca exista pasageri “upgradati” in clasa business sau daca cineva nu s-a prezentat la check-in, poti avea noroc si poti beneficia de un loc mai bun.
8. Fii la obiect. Daca stii exact ce loc vrei, poti sa-l obtii usor. In loc sa ceri un loc la iesirea de urgenta sau un “loc bun”, incearca sa ceri direct numarul lui – e mult mai probabil sa obtii ceea ce vrei.
9. Informeaza agentul de check-in despre starea ta de sanatate. Daca ai vreo suferinta, in majoritatea cazurilor vei putea obtine un loc bun in avion.
10. Amabilitatea conteaza. Abordeaza agentul de check-in intr-o maniera politicoasa. Trateaza-l cu respect si vei fi surprins de rezultate.
Sunt ok informațiile