Europa

Lacul Como: o destinatie de clasa

Un canotor singuratic vasleste pe apele linistite ale lacului Como. Ar fi minunat sa fii si tu acolo cu el, la primele ore ale diminetii, iti spui, nu inainte de a te baga inapoi in pat, inhaland mirosul ce vine de la magnolia din apropiere. Cat e de usor sa fii plin de intentii bune intr-un astfel de loc.

Lacul Como, sau definitia paradisului nord-italian
Lacul Como, sau definitia paradisului nord-italian

Ia micul dejun la fabulosul hotel Villa D’Este, candva palatul unui cardinal, care cu siguranta nu avea nimic impotriva placerilor pamantene; masa e incarcata de fructe proaspete si iaurt, dar si de bacon prajit, carnati, rosii prajite si oua, gata sa satisfaca cele mai variate gusturi. Dar ceea ce atrage aici este eleganta ce razbate dincolo de peretii acestei locatii de vis. Lacul Como se distinge printr-o civilizatie extrem de sofisticata. Un angajat de la Villa d’Este declara la un moment dat: “Chiar si rusii se comporta civilizat atunci cand vin aici”, aceasta natie fiind recunoscuta printr-un fel aparte de a se purta, oriunde s-ar duce.

Villa d'Este, imaginea luxului
Vilele din Villa d’Este

Eleganta acestei bucati din nordul Italiei, descrisa de Wordsworth ca fiind ‘o comoara pe care pamantul a pastrat-o pentru sine’, vine de la micile asezari care impanzesc malurile lacului, vilele minunate inconjurate de verdeata si gradini verzi, peisajul montan (cu crestele acoperite de zapada, chiar si primavara tarziu) si localnicii amabili si frumos imbracati, pentru care progresul este dat de faptul ca lucrurile nu se schimba. Como in sine (cu o populatie de 80000 de locuitori) este privita ca o capitala de matase a lumii. Ea sta mareata pe malul lacului, in jurul domului sau magnific, considerat unul dintre cele mai bune exemple ale fantasticei fuziuni gotico-renascentiste.

Eleganta la Villa d'Este
Eleganta la Villa d’Este

Vara, locul este perfect pentru a te adaposti de caldura. In partea de vest a lacului se afla Cernobbio, un orasel discret, ale carui magazine nu se sinchisesc sa deschida in zilele de luni, la orele diminetii. Villa D’Este se afla la marginea orasului, inspre nord. Este unul dintre marile hoteluri de aici, care se mandreste cu faptul ca a gazduit de-a lungul timpului personalitati precum Bellini, Rossini, Verdi sau Puccini. Chiar si Alfred Hitchcock a declarat la un moment dat ca acesta a fost locul sau favorit din intreaga lume. Odata ajuns aici, lasa-ti bagajele in camera, bea putin prosecco ca sa iti faci curaj, apoi porneste intr-o calatorie care dureaza 60 de minute, la bordul unei ambarcatiuni. Acesta este singurul lucru cel mai important pe care il poti face pe Lacul Como.

Cernobbio
Cernobbio

‘In stanga puteti admira vila lui George Clooney si stim intotdeauna cand acesta este acasa, gratie paparazzilor care impanzesc locul’ iti va spune ghidul, aratand catre un mic port aflat langa doua corpuri de cladire si cateva gradini luxuriante, pe care actorul le-a cumparat dupa ce s-a indragostit de aceste locuri, cu ocazia filmarilor la Ocean’s Twelve in anul 2004. ‘Aceasta este a lui Silvio Berlusconi; a cumparat-o anul trecut, dar nu prea a fost vazut aici. Nici el si nici celebrele sale petreceri bunga bunga.’

Intorcandu-te la Villa d’Este, ti se cere sa porti sacou si cravata, daca alegi sa servesti cina la restaurantul principal al hotelului, ceea ce nu este iesit din comun, daca te gandesti ca ospatarii de aici (unii dintre ei angajati de aproape 40 de ani) poarta sacouri imaculate si papioane.

Serviciile sunt impecabile, mancarea delicioasa, dar preturile explodeaza. Daca nu esti Silvio sau George, acest teritoru este minat pentru tine.

In apropiere se afla insa multe alte restaurante. Undeva la inaltime se afla Gatto Nerro, unde privelistile sunt ce-i drept, mai bune decat mancarea, iar in Cernobbio iti va placea Harry’s Bar, unde ai sansa sa mananci o lasagna cu adevarat delicioasa. Fa o vizita in Bellagio, magnificul oras in care se intalnesc cele trei bifurcatii ale lacului. O locatie care merita vazuta, este La Pergola.

Priveliste de la restaurantul Gatto Nerro
Priveliste de la restaurantul Gatto Nerro

Dupa pranz, poti comanda un taxi care sa te duca inapoi in Bellagio. Trebuie spus ca in ciuda atractiilor sale, Lacul Como nu este ceea ce se cheama o capcana pentru turisti. Magazinele sunt obisnuite si practica preturi normale, uneori chiar mai ieftine decat in orase precum Londra. Din Bellagio, poti lua feribotul catre Como, unde vei ajunge dupa o ora. Dupa doua nopti petrecute la Villa d’Este, te poti rasfata o noapte si la Casta Diva, aflat pe malul celalalt al lacului.

La un anumit moment, cladirea i-a apartinut lui Giuditta Pasta, faimoasa cantareata de opera, asa se explica de ce toate ziua, din saloanele hotelului, se aude muzica de opera. Aici exista un centru spa fabulos care are si piscina. Poti beneficia de un masaj de 90 de minute inainte de plecarea catre casa. Starea de spirit ti se va schimba complet si vei fi tentat sa spui “La naiba. Nu mai plec nicaieri”.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!