Destinatii

10 locuri fantastice sapate in stanca

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Atunci cand vine vorba despre locuri sapate in stanca, gandul te duce prima oara la orasul Petra din Iordania. Cu siguranta, locul isi merita faima, pentru ca este incredibil de frumos. Dar ceea nu stie multa lume este ca aceasta e numai una dintre multele alte minuni sapate in stanca ale lumii – unele dintre ele poate chiar mai frumoase. In lista ce urmeaza vei descoperi 10 astfel de locuri, despre care probabil nu stiai nici macar ca exista.

[highlights color=”brown”]10. Stancile Gila [/highlights]

Stancile Gila
Stancile Gila

Aflate in sud-vestul orasului New Mexico seamana cu Mesa Verde, unde pesterile existente au fost adaptate astfel incat sa asigure confortul oamenilor. Popoarele Mogollon au trait aici intre anii 1275 si 1300 e.n.; motivul pentru care aceste adaposturi din stanca au fost abandonate dupa un timp atat de scurt, nu este cunoscut. In pesteri exista 46 de camere, despre care se presupune ca au servit drept adapost pentru in jur de 15 familii.

[highlights color=”brown”]9. Monumentul National Bandelier[/highlights]

Bandelier, relicve de la indieni
Bandelier, relicve de la indieni

Aici se afla conservate casele sapate in stanca ale vechilor triburi de indigeni americani Puebelo. Acestia au creat nu numai monumentul national Bandelier, ci si alte locatii incredibile de pe continentul american, unele dintre ele regasindu-se in aceasta lista. Aici poti vedea case, cladirile unde se oficiau ceremonii si picturi rupestre.

[highlights color=”brown”]8. Mesa Verde [/highlights]

Mesa Verde
Mesa Verde

Se afla in Montezuma, Colorado. Este un loc grandios in care poti vedea casele si asezarile celor din tribul Pueblo. La sfarsitul anului 1190, ei au inceput constructia vestitelor locuinte sapate in stanca. Cea mai mare si cea mai cunocuta este Cliff Palace (Palatul din stanca). Constructiile au profitat de avantajul oferit de pesterile naturale, care au fost adancite pentru a oferi mai mult spatiu.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”brown”]7. Mormintele lyciene [/highlights]

Mormintele lyciene
Mormintele lyciene

Aflate langa Dalyan in Turcia, reprezinta o serie de morminte sapate in fatada unei stanci. Ele au fost construite de catre lycieni (aliatii troianilor in timpul razboiului troian) care au fost in general ‘pasati’ de la un cuceritor la altul de-a lungul istoriei, pana ce majoritatea (vorbitoare de greaca) au fost fortati sa paraseasca Turcia si sa se mute in Grecia, dupa razboiul greco-turc. Ruinele stravechiului oras Kaunos se afla in apropiere si merita vizitate.

[highlights color=”brown”]6. Lalibela [/highlights]

Lalibela

Este un oras aflat in nord-estul Etiopiei, vestit pentru bisericile sale minunate sapate in stanca. Este considerat unul dintre cele mai sfinte locuri din Etiopia. Amplasarea bisericilor este considerata a fi reprezentativa pentru Ierusalim, regiunea fiind crestina. Sculpturile se presupune ca apartin secolului 12 e.n. Aici exista in total 13 biserici si un alt fapt interesant este acela ca locatia exploateaza un sistem geologic artezian, care umple puturile din apropierea fiecarei biserici.

[highlights color=”brown”]5. Abu Simbel [/highlights]

Egiptenii se mandresc cu Abu Simbel
Egiptenii se mandresc cu Abu Simbel

In secolul 13 i.e.n., faraonul Ramses II a sapat in stanca templele Abu Simbel, inchinate lui si sotiei sale. In anul 1968, barajul Aswan a pus intreaga structura in pericol din cauza inundatiilor, asa ca totul a fost mutat pe un deal artificial, ramanand astfel marturie pentru generatiile viitoare. Abu Simbel este una dintre atractiile turistice de top din Egipt.

[/nextpage]

 

[nextpage title=”Pagina 3″ ]

[highlights color=”brown”] 4. Petra [/highlights]

Orasul sapat in stanca de la Petra
Orasul sapat in stanca de la Petra

Construit in jurul anului 312 i.e.n. de catre poporul Nabataean, este un oras sapat in intregime in stanca. Pe langa sculpturile incredibile, acesti oameni au construit si un sistem de rezervoare (sapate si ele in stanca), care le-au permis sa se stabileasca intr-o zona cunoscuta ca fiind foarte arida. Cea mai elaborata structura in stanca este templul Al Khazneh, in care se regasesc influente din arhitectura antica greceasca.

[highlights color=”brown”]3. Pesterile Longmen [/highlights]

Pesterile oamenilor lungi
Pesterile oamenilor lungi

Sunt locul in care se afla zeci de mii (dupa unele estimari, 100000) de statui ale lui Buddha si ale discipolilor sai. Ele sunt sapate in pesteri si in peretele stancos ale muntilor Xiangshan si Longmenshan din China. Primele statui au fost sculptate in stanca intre anii 400 si 1100 e.n. Lucratorii au fost platiti din donatiile facute de catre familiile bogate, regalitati si grupuri religioase. Ele sunt cu adevarat impresionante, iar UNESCO le-a numit “o manifestare incredibila a creativitatii artistice a omului”.

[highlights color=”brown”]2. Pesterile Ajanta [/highlights]
Incredibilele pesteri Ajanta
Incredibilele pesteri Ajanta

Se afla in Maharashtra, India si gazduiesc in jur de 30 de statui ale lui Buddha. Ceea ce face aceste pesteri atat de speciale este numarul mare al picturilor de o frumusete aparte – exemple excelente ale artei indiene. Ele dateaza din secolul 2 e.n., iar daca vii aici, vei primi ca bonus si o vizita la frumoasele pesteri Ellora.

[highlights color=”brown”]1. Ellora [/highlights]

Ellora

Este un loc din India, care gazduieste probabil cea mai grandioasa sculptura in stanca din lume, care intrece in frumusete chiar si orasul Petra. Sculpturile sunt temple apartinand religiei hinduse, budiste si jaine si dateaza din perioada cuprinsa intre secolele 5 si 10. Fiecare sculptura religioasa in parte are o frumusete remarcabila si in plus, niciuna nu seamana cu alta.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!