Retetele lumii

Branza Halloumi, deliciu cipriot

Oricine vine in Cipru, va vedea macar odata acest fel de mancare in meniu, chiar daca nu va avea poate curajul sa il incerce. Vorbim despre branza Halloumi, branza traditionala cipriota.

Te-ai putea gandi ca feta, sau fetta cum se mai scrie uneori, este traditionala pe insula, dar branza feta este originara din Grecia. Cipru are branzele sale proprii, precum Anari, mai putin populara, dar pentru gustari, Halloumi este omniprezenta.

halloumi

In prezent, branza Halloumi are o textura aparte si caracteristici unice; unii o numesc “branza care scartaie”, pentru ca atunci cand musti din ea, chiar asta se intampla! Este neobisnuita printre celelalte branze, pentru ca incepe sa se topeasca numai la temperaturi inalte, asa ca ea se pregateste diferit fata de celelalte feluri de branza: se caramelizeaza la suprafata, si devine moale si catifelata.

Asadar, ce face branza Halloumi atat de speciala si diferita?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca ea se face din lapte de oaie, la care se adauga foarte putin lapte de capra. Se presupune ca reteta originala provine de la triburile de beduini din Orientul Mijlociu, dar dovezile atesta ca ea a fost descoperita in Cipru, inainte de secolul 16.

halloumi2

Ideea sa provine de la faptul ca era nevoie ca produsele lactate sa fie mentinute proaspete, dar fara frigider. Este un intreg proces care ajuta la pastrarea branzei si care consta in urmatoarele…

Laptele este incalzit la 32°C, inainte de adaugarea enzimelor. Amestecul este pastrat la aceasta temperatura timp de 40 de minute. In acest timp, branza se separa intr-o masa solida si zer. Daca tai masa solida in cubulete, zerul este eliminat, iar crescand temperatura, zerul este eliminat mai rapid. Masa solida este in acest moment “cernuta”, uscata si stoarsa de orice urma de zer, care este adus ulterior la temperatura de 90°C, inainte ca discurile de branza sa fie puse in zerul fierbinte.

Dupa alte 40 de minute branza este pregatita, scoasa din zer si presarata cu sare, apoi este impachetata in frunze de menta. Cu cat pui mai multa sare, cu atat vei avea mai putin nevoie de frigider. Dupa ce astepti cinci zile, branza este gata pentru a fi folosita!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!