Nu trebuie sa fii neaparat religios pentru a aprecia acest top 10 al celor mai interesante biserici de pe planeta. Ele merita vazute pentru felul in care arata, istoria intriganta care se afla in spatele lor si importanta culturala pe care o are fiecare dintre ele.
Osuarul Sedlec din Republica Ceha
Intr-un cimitir din Kutná, in Republica Ceha, se afla o mica capela romano-catolica, cu un aspect cel putin fantomatic. Osuarul Sedlec (Kostnice v Sedici) aflat in “Biserica Tuturor Sfintilor” adaposteste schelete ale unui numar cuprins intre 40000 si 70000 de persoane, ale caror oase au fost asezate pe post de decoratiuni si mobilier in incinta capelei, printre care patru cavouri imense in forma de clopot, un candelabru, ghirlande alcatuite din cranii si numeroase blazoane. In secolul 13, pamant din Tinutul Sfant a fost imprastiat in cimitirul de langa biserica, vestea s-a raspandit, iar Sedlec a devenit una dintre cele mai cautate locatii de acest gen din Europa.
In urma ravagiilor facute de razboi si de ciuma, cimitirul s-a extins, iar atunci cand aici a fost construita o noua biserica, multe cadavre au fost mutate in gropi comune. In secolul 16, scheletele au fost exhumate, iar oasele au fost puse in stive. Apoi in anul 1870, un sculptor in lemn pe nume František Rint a fost angajat special penntru a pune oasele in ordine, creand aceasta frumusete macabra pe care o putem admira in prezent.Programul de vizitare este urmatorul: in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si septembrie, biserica este deschisa de la 8 la 18, intre octombrie si martie, de la 9 la 12, apoi de la 13 la 17, iar intre lunile noiembrie si februarie, de la 9 la 12 si de la 13 la 16. Osuarul este inchis in ziua de Craciun.
Biserica Temppeliaukio, Finlanda
Ce face atat de speciala biserica luterana Temppeliaukio din Töölö, Finlanda? Faptul ca este o biserica subterana, sapata in stanca sub pamant!
Inaugurata in anul 1969, biserica a fost proiectata de catre arhitectii Timo si Tuomo Suomalainen si este cunoscuta si drept Biserica din stanca. Ea a fost construita direct in roca solida si este iluminata doar de razele soarelui ce patrund prin cupola sa. Biserica are o acustica excelenta gratie duritatii stancii si este folosita adesea drept locatie pentru concerte. Jumatate de milion de oameni viziteaza in fiecare an biserica Temppeliaukio, facand ca ea sa fie una dintre cele mai populare atractii turistice din oras. Cu toate acestea, ea duce lipsa de un element cheie – clopotele! Pentru a suplini absenta lor, o inregistrare compusa de Taneli Kuusisto se poate auzi prin boxele montate pe zidul exterior.
Programul de vizitare este luni si marti de la 10 la 20, miercurea de la 10 la 18.45, joia si vinerea de la 10 la 20, sambata de la 10 la 18 si duminica de la 11.45 la 13.45, apoi de la 15.30 la 18.
Pestera de pe dealul Gellért, Ungaria
Vremurile tulburi din secolul 20 si-au pus amprenta pe aceasta modesta biserica din Budapesta. Pestera de pe dealul Gellért, numita si ”Pestera Sf. Ivan” a fost transformata in capela si manastire, de catre un grup de calugari paulini (ordin catolic creat in onoarea Sf. Paul), in anii 1920. Aici a functionat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un spital de campanie al nazistilor, iar dupa un raid al rusilor din anul 1951, conducatorul bisericii a fost condamnat la moarte, iar calugarii ramasi, aruncati in inchisoare. Capela s-a redeschis dupa caderea Cortinei de Fier, iar in anul 1992, Ordinul Paulin a recastigat pestera. In prezent, calugarii continua sa indeplineasca sarcini religioase aici, iar pestera a devenit o atractie turistica populara.
Cei care vor sa o viziteze, nu pot veni aici in timpul slujbelor, care sunt tinute in timpul saptamanii la orele 8.30, 17 si 20 si duminica la 8.30. 11, 17 si 20.
Biserica Sf. Gheorghe din Etiopia
Sapata in roca vulcanica de culoare rosie, in secolul 12, biserica Sf. Gheorghe este una dintre cele 11 biserici monolitice din Lalibela, Etiopia. Biserica este considerata una dintre cele 8 minuni ale lumii si este inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Zona este un important loc de pelerinaj pentru membrii bisercii ortodoxe etiopiene Tewahedo.
Biserica este deschisa de la 9 la 13 si de la 14 la 17. E bine sa apelezi la un ghid, lucru pe care il poti face prin intermediul hotelului sau al biroului local de turism.
Biserica din lemn Borgund din Norvegia
Nu e de mirare ca bisericile norvegiene arata ca fiind desprinse direct din lumea lui Harry Potter. Construita undeva intre anii 1180 si 1250, biserica Borgund este cea mai bine pastrata dintre cele 28 de biserici din lemn din Norvegia. Pe acoperisul sau troneaza patru capete de dragon, similare celor descoperite pe navele vechilor scandinavi.
Biserica este deschisa din luna mai pana in septembrie, de la 10 la 17, iar din 11 iunie pana in 21 august, de la 8 la 20.
Capela Sfintei Cruci din Arizona, SUA
Ridicata pe campiile din Sedona, Arizona, capela romano-catolica a Sfintei Cruci este o constructie impresionanta care isi face aparitia dintre stancile rosii ale desertului. Proiectata si realizata de catre sculptorita Marguerite Brunswig Staude, capela este construita pe un teren apartinand Parcului National Coconino, fiind terminata in anul 1956. Ea este una dintre atractiile principale din Sedona, iar in anul 2007 a fost votata de catre localnici, una dintre cele sapte minuni create de mana omului, din Arizona.
Biserica este deschisa zilnic de la 9 la 17 si este inchisa de Ziua Recunostintei, de Craciun, in Vinerea Mare si de Paste.
Saint Michel d’Aiguilhe, Franta
Aceasta biserica de vis din Franta are de toate: un cadru de vis, o locatie plina de inspiratie, o istorie antica in spate si chiar si pe mama sfantului. Stanca unde este construita biserica a fost un loc sacru timp de mii de ani, fiind initial templul zeului roman Mercur.
Capela din Aiguilhe, langa La Puy-en-Velay a fost construita in anul 962, pe o formatiune vulcanica inalta de 85 de metri, pentru a omagia pelerinajul Sf. James si se spune ca mama Ioanei d’Arc s-a rugat aici in anul 1429. La capela se poate ajunge urcand 268 de trepte sapate in stanca, iar daca ajungi in varf ai sansa sa admiri privelistea unica a orasului Le Puy, catedrala si imprejurimile.
Capela este deschisa de la 1 februarie pana pe 14 martie de la 14 la 17, din 15 martie pana in 30 aprilie de la 9.30 la 12 si de la 14 la 17.30, in weekendul Pastelui de la 9.30 la 17.30, din 1 mai pana pe 9 iulie de la 9 la 18.30, din 10 iulie pana pe 25 august de la 9 la 19, din 26 august pana pe 30 septembrie de la 9 la 18.30, de la 1 octombrie pana pe 15 noiembrie de la 9.30 la 12 si de la 14 la 17.30, de Craciun de la 14 la 17 si este inchisa in ziua de Craciun si pe 1 ianuarie.
Capela Coroanei cu ghimpi din Eureka Springs, Arkansas, SUA
Aflata intr-o padure frumoasa si linistita, capela Coroanei cu ghimpi din Eureka Springs, Arkansas, este un loc care asteapta pe toata lumea sa ii calce pragul. E greu sa nu simti ca patrunzi in alta lume in aceasta locatie speciala. Proiectata de catre E. Fay Jones, aceasta creatie a atras mai mult de 6 milioane de vizitatori, de la deschiderea sa in anul 1980. Construita din lemn si alte materiale din partea locului, biserica a primit in anul 2006, premiul acordat de catre Institutul American al Arhitectilor.
Programul de vizitare este de la 9 la 15 in perioada cuprinsa intre aprilie si noiembrie (in weekenduri capela se inchide ocazional la ora 15.30 pentru evenimente speciale) si de la 11 la 16 in lunile martie si decembrie. In lunile noiembrie, ianuarie si februarie, biserica este inchisa sambata, cu exceptia unor ocazii speciale.
Hallgrímskirkja, Islanda
Cu o inaltime de 74 de metri, biserica Hallgrímskirkja din Reykjavík este cea mai mare biserica din Islanda si a sasea constructie ca marime din tara. Terminata in anul 1986, a avut nevoie de 38 de ani pentru a fi construita si a fost proiectata astfel incat sa semene cu scurgerile de lava bazaltica din peisajul islandez. Turnul bisericii este folosit pentru drept punct de observare pentru cei ce doresc sa admire peisajul orasului si a muntilor din departare. Biserica luterana comemoreaza de asemenea si momente importante din istoria Islandei. Ea este numita dupa poetul si clericul islandez Hallgrímur Pétursson, iar statuia din fata bisericii il infatiseaza pe exploratorul din secolul 10, Leif Eriksson, despre care se spune ca a fost primul european care a pus piciorul in America.
Biserica si turnul sau sunt deschise zilnic de la 9 la 17.
Catedrala Sarii din Zipaquirá, Columbia
Catedrala Sarii este o biserica romano-catolica construita la 200 de metri sub pamant, in incinta tunelurilor unei mine de sare din muntele Halite, aflat in apropierea orasului Zipaquirá din Columbia. Templul este impartit in trei sectiuni, reprezentand nasterea, viata si moartea lui Isus, avand toate icoanele, ornamentele si detaliile arhitecturale sapate manual in pereti alcatuiti din sare. In anii ’30, minerii ce lucrau in zona au sapat un sanctuar in stanca, ca loc pentru rugaciunile lor zilnice. In anul 1950, a fost construit unul de dimensiuni mai mari, iar in 1954, a fost deschisa vechea biserica din sare, care a fost dedicata lui Rosary, patroana spirituala a minerilor. 40 de ani mai tarziu, noua catedrala a fost deschisa, ea fiind alcatuita din 14 mici capele, o cupola mare, trei naosuri si patru coloane mari cilindrice. In prezent, biserica este o destinatie turistica populara si un loc de pelegrinaj, aici venind in fiecare sambata in jur de 3000 de vizitatori.
Catedrala este considerata una dintre cele mai notabile realizari ale arhitecturii columbiene si face parte dintr-un complex grandios care include si Parcul Sarii si Muzeul mineritului si geologiei.
Programul de vizitare este de luni pana vineri de la 9 la 16.30, iar sambata si duminica de la 9 la 17. Slujba de duminica are loc la ora 13.
Citeste si: Koblenz, orasul bisericilor fortificate si al castelelor medievale
Add Comment