Europa

Insulele grecesti: Lefkada – viata ca o briza

Marea care scalda Insulele Ionice din Grecia este in mod obisnuit la fel de calma precum un lac de dimensiuni mici. Dar nu intodeauna, pentru ca sunt si zile in care furtuna loveste cu putere. Ambarcatiunile se misca in toate partile, iar daca ai ghinionul sa te afli intr-una din ele, risti sa te uzi pana la piele sau chiar sa ai nevoie de vesta de salvare.

In astfel de momente, toate barcile trag catre tarm, cu exceptia celor care risca sa se aventureze pana la frumoasa insula privata Skorpios, de langa Lefkada, apartinand familiei Onassis.

Lefkada, o alternativa linistita pentru o vacanta in insulele din Grecia
Lefkada, o alternativa linistita pentru o vacanta in insulele din Grecia

Insula Lefkada este legata de teritoriul Greciei printr-o linie de lagune si se afla la numai 40 de minute de mers cu masina, de aeroportul din Preveza. Daca inchiriezi insa o masina, ia-ti asigurare completa. Drumurile sunt pline de gropi, soferii sunt foarte exuberanti, curbele sunt periculoase, iar intersectiile nu sunt semnalizate.

Daca vii aici te poti caza intr-una dintre casele de piatra aflate pe dealurile din imprejurimi, de unde poti admira insulele Madhouri (aflata in proprietatea familiei poetului  Nanos Valaoritis), Sparti, Skorpios si Meganisi.

Privelistea insasi este un motiv suficient de convingator pentru o vizita, la care se adauga relaxarea si linistea deplina oferita de plajele incantatoare din Lefkada.

Lefkada - un albastru infinit
Lefkada – un albastru infinit

Cultura nu este punctul forte al acestei insule, asa ca nu tine cont foarte mult de indicatoarele care iti semnaleaza prezenta manastirilor. Indreapta-ti ochii catre vest unde vei vedea nisip, la est ai prundis, iar apele sunt calde, adanci si prea putin vizitate de catre turisti.

Cea mai frumoasa plaja este Poros, aflata intr-un golf cu pietricele de culoare alba, dar nu rata nici  Mikros Gialos, aflata si ea la mica distanta.

In Poros te poti bucura de o plaja aproape goala, inconjurata de cateva stanci abrupte, iar la taverna umbroasa din zona poti savura pranzuri traditionale grecesti si cafea cu gheata.

Plaja Poros, cea mai cunoscuta plaja din Lefkada
Plaja Poros, cea mai cunoscuta plaja din Lefkada

Aici nu vei vedea copii ci doar cupluri si cativa pensionarui din partea locului. Cu toate acestea, plajele din Lefkada ofera numeroase facilitati pentru familii. Coasta de vest este mult mai salbatica. Iti ia cam o ora sa ajungi aici, intr-un climat aproape tropical. Ploua des, drumurile sunt inguste, iar femei stirbe ranjesc printre standurile cu miere si ulei de masline. Plaja Gialou, prima dintre cele trei din zona, este aproape pustie. Partea de est a insulei este ‘locul de joaca’ al marinarilor. O zona mult mai turistica este Nidri, unde se afla si magazine care iti ofera de toate, de la inghetata facuta in casa, pana la jucarii din cauciuc, peruci, mic dejunuri englezesti, nopti de petrecere nonstop in compania lui DJ Feta. Exista si brutarii in care se vinde baclava, produse de patiserie si paine de toate felurile.

Ziua n-ai altceva de facut decat sa iti gasesti un loc la soare. Skorpios are ceva asemeantor unei surse de inspiratie – invitandu-te plin de stralucire la orizont.

Insula privata Skorpios, care a apartinut familiei Onassis
Insula privata Skorpios, care a apartinut familiei Onassis

Insula privata a lui Aristotel are un port larg si desigur, helipad. Zvonurile raspandite de-a lungul anilor, potrivit carora Madonna, Armani sau Bill Gates ar fi cumparat acest loc, nu sunt adevarate.

O recomandare pentru cazare ar fi Villa Galatia sau Villa Galini, al caror pret de inchiriere porneste de circa 2500 euro pe saptamana si care include camerista, cosuri cu mancare si posibilitatea de inchiriere auto, cu conditia ca numarul maxim al ocupantilor sa fie 6. Preturile pentru organizarea de mici petreceri sau pentru zboruri private sunt oferite la cerere.

[sws_gmap3 map_type=”ROADMAP” map_title=”” canvas_width=”620″ canvas_height=”400″ zoom=”10″ name=”” address=”” glat=”38.72409″ glon=”20.640335″ info_windows=”” disableDefaultUI=”false” traffic=”false”][gmarker marker_latitude=”” marker_longitud=”” marker_label=””] [/gmarker] [/sws_gmap3]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!