Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale in Finlanda

Finlandezii pun mare pret pe egalitate in drepturi, asa incat limba lor foloseste cuvinte de gen neutru. Se mai spune despre ei ca ar fi modesti si discreti, ca ar tine la eticheta si ca ar astepta si de la ceilalti sa respecte aceste valori, sa nu fie galagiosi, ori sa atraga atentia. In Finlanda, a intrerupe pe cineva in timp ce vorbeste, este o dovada de impolitete.

Finlandezii sunt foarte pasionati de saune, pe care le intalnesti la tot pasul. Familiile si prietenii se reunesc frecvent in saune. Chiar si intalnirile de afaceri se incheie uneori la sauna, pentru ca partenerii de afaceri sa se relaxeze si sa se cunoasca mai bine. Foarte multe case sau vile de vara au sauna proprie.

Atunci cand cunosc persoane noi, finlandezii le strang mana cu fermitate, le zambesc si le privesc in ochi. Atunci cand se face cunostinta cu un cuplu, prima data este salutata sotia. Daca esti invitat intr-o casa finlandeza, nu uita sa oferi flori, bomboane de ciocolata sau o sticla de vin. Flori se ofera in numar par si nu se aduc niciodata plante in ghiveci, flori albe sau galbene. Se obisnuieste ca darurile sa fie deschise atunci cand sunt primite. In Finlanda se pune accentul pe punctualitate, asa ca ai grija sa ajungi la timp. Scoate-ti incaltamintea de exterior la intrare. Suna inainte sa mergi si intreaba daca ai putea aduce ceva de mancare si ofera-te sa ajuti la pregatirea ingredientelor si prepararea mancarii. Nu se discuta afaceri acasa. In timpul mesei, tine-ti mainile la vedere si incheieturile la nivelul mesei. Foloseste-te de tacamuri in timpul ce mananci, mai putin pentru paine si creveti, care se mananca cu mana. Si incearca sa mananci tot ce ti se ofera.

Intalnirile de afaceri

Finalndezii nu tin neaparat sa-si cunoasca foarte bine partenerii de afaceri. Asa ca nu te astepta sa fie prea vorbareti in timpul unei astfel de intalniri. Nici intalnirile fata in fata nu sunt foarte importante, tratativele se pot duce la fel de bine si prin e-mail. Sunt oameni foarte practici si isi organizeaza foarte eficient timpul pentru a face cat mai multe lucruri intr-o zi. Daca cineva vrea sa te cunoasca, asteapta-te sa fii invitat la sauna sau la restaurant. Nu refuza niciodata o invitatie la sauna, deoarece face parte din cultura acestei tari. Discutiile de afaceri sunt, de obicei, directe, seci si deschise.

Finlandezii trateaza cu respect intalnirile si le programeaza din timp, telefonic sau prin e-mail, invitatia fiind una formala. Nu incerca sa programezi intalniri cu ei in intervalul iunie-august, deoarece sunt in vacanta. Si cauta sa fii punctual, sau daca intarzii, sa fie doar cateva minute. Scuzabile.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!