Cum sa Techno Tuk

Cum sa-ti protejezi camera digitala pe plaja

Poate ti se va parea un subiect stupid, dar am patit-o! Si nu e de gluma! Nisipul e cel mai mare adversar a tot ceea ce inseamna lentila. Am patit-o cu telefonul mobil (ok, e vina lor, de ce nu fac display-uri anti-scratch?) dar si cu o camera video careia am uitat sa-i inchid capacul si sa o pun in propria-i husa. Zgarieturile pricinuite de firele de nisip sunt mai rele decat muscaturile de cobra. Pentru aparatul in sine, vreau sa spun…

Primul sfat ar fi sa nu expui camera foto/video la soare. Se va “praji”, la fel cum, pesemne, te prajesti si tu, sub razele asupritoare ale zeului Apollo. Un fapt surprinzator este ca desi multe dintre camerele moderne au tot soiul de accesorii anti-acvatice, nici un mare producator nu pare sa-si indrepte atentia catre unele anti-nisip.

Ce faci daca ti-a intrat nisip in aparat?

Intri intr-o farmacie si cumperi o pompita de genul celor pe care le folosesc mamele pentru a scoate mucozitatile copiilor mici. Pentru cantitati rezonabile de nisip se va dovedi a fi perfecta. Daca totusi aparatul tau pare ca a stat in mijlocul unei furtuni de nisip si cu putin efort ai putea construi un castel in interior… atunci du-l intr-un service. Profesionistii vor sti ce sa faca pentru a-l extrage.

Ce faci daca ti s-a udat camera?

La fel: daca e vorba de cateva picaturi de apa, de la ploaie sau stropi din mare, sterge-o cu o carpa uscata. Daca ti-a scapat de-a binelea in apa… singura solutie e tot service-ul. Doar ca asteapta-te sa nu se mai poata face mare lucru cu ea.

Ce faci daca nisipul sau apa sunt plasate doar pe lentile?

…si nu vrei sa le zgarii. Precum spuneam mai sus: foloseste pompita pentru a sufla nisipul. Usuca lentila cu o carpa fina, prin presare. Evita sa schimbi lentilele cand esti pe plaja. Daca intr-adevar trebuie sa o faci, fa-o inainte de a ajunge pe plaja.

Unde sa tii camera cand esti pe plaja?

Cel mai bine e sa nu ramana expusa, si asta nu doar pentru ca pe plaja se intampla sa mai circule si hoti. Expunerea la soare va duce la o supraincalzire a aparatului si a acumulatorilor din interior. De asemenea, protejeaza camera cat poti de mult. Tine-o intr-o husa speciala iar cand nu o folosesti, pune-o in geanta de plaja. Nu ujita sa inchizi intotdeauna capacul protector al lentilei. Daca nu ai o husa, inveleste-o intr-un prosop si tine-o la umbra. Si incearca sa nu lasi nisipul sa-ti patrunda nici macar in geanta de plaja. Cumva va reusi sa se strecoare si in camera, daca aceasta e neprotejata.

Sa lasi camera “principala” la hotel si sa iei pe plaja una mai ietfina?

Nici vorba! Doar nu esti copil! Fotografiile bune se fac oriunde, in orice conditii. Trebuie doar sa ai putina grija pentru lucrurile tale. Si inca un sfat important: asigura-te ca inainte de a lua camera foto sau video in mana te-ai curatat de nisip, eventual cu un servetel umed.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Regula nr. 1 cand scapi un aparat in apa: apasa butonul de pornire/oprire (OFF) si scoate-i cat poti de repede bateriile. Scoate-le si mai repede daca a scapat in apa de mare; fiind conductor mai bun de electricitate decat apa dulce, creste riscul aparitiei de scurt-circuite pe placa electronica, indiferent ca e vorba despre o camera foto, un mobil, o camera video, etc.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!