Europa

Munchen: mini-ghid turistic in capitala Bavariei

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Munchen este unul dintre cele mai frumoase orase din Germania. Aflat in partea de sud a tarii, in apropierea Alpilor, este capitala landului Bavaria si unul dintre cele mai vizitate orase din tara. Trebuie sa stii de la bu  inceput ca doua zile nu sunt de ajuns pentru a vedea tot ceea ce are orasul Munchen sa iti ofere.

Din pacate, in Munchen, majoritatea localnicilor nu vorbesc limba engleza. Ai nevoie asadar de un ghid de conversatie. Macar in restaurante, totusi, meniurile sunt si in engleza, asa ca nu trebuie sa te temi ca vei manca cine stie ce animale necunoscute.

Alta ciudatenie este legata de faptul ca aici nu este niciodata prea devreme pentru o bere. Daca iei un tren de noapte din Bruxelles cu destinatia Munchen, vei ajunge la destinatie in jurul orei 7, impreuna cu sutele de oameni care fac naveta pentru a ajunge la munca. Nu te vei putea abtine sa nu remarci ca multi dintre ei se opresc la bacania din gara pentru a bea ceva dis de dimineata. Si nu este nici pe departe vorba despre cafea.

Poti descoperi orasul la pas, dar si transportul in comun este foarte usor de utilizat. Orasul vechi se afla pe centura, iar centrul sau istoric se numeste Marienplatz. Aici vei gasi multe dintre atractiile turistice ale Germaniei, inclusiv magnifica piata Marienplatz.

[highlights color=”red”]Marienplatz[/highlights]

A fost inima orasului inca de la aparitia acestuia, infiintat de catre Henry Inima de Leu, in anul 1158. Aici era candva o piata unde se comercializau sare si grane, dar in prezent locul atrage mii de turisti care vin sa vada arhitectura magnifica a cladirii primariei. Orologiul din turnul primariei  bate la ora 13, iar vara la orele 12 si la 17 si ii infatiseaza pe Ducele William al V-lea dansand cu Renata von Lothringen. Marienplatz este cu adevarat centrul orasului.

Marienplatz
Marienplatz

[highlights color=”red”]Altes Rathaus[/highlights]

Vechea primarie se afla in partea de est a Marienplatz si reprezinta un prim exemplu de arhitectura gotica bavareza. Aici se afla in prezent Muzeul Jucariilor.

[highlights color=”red”]Neues Rathaus[/highlights]

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului Munchen, noua primarie in stil gotic flamand, a fost construita in perioada renasterii arhitecturale a Germaniei, intre anii 1867-1909. Orologiul se afla in turnul inalt de 79 de metri si canta in fiecare zi la orele 11 si 17, fiind alcatuit din 32 de figurine, infatisand un turnir al cavalerilor si dansuri. In perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie, orologiul mai bate si la miezul zilei si la ora 17. La punctul de observatie situat la etajul 9 se poate ajunge cu liftul, el fiind deschis de luni pana joi intre 9 si 16 si vinerea de la 9 la 13.

Noua primarie
Noua primarie

[highlights color=”red”]Alter Peter (Sf. Petru)[/highlights]

Alter Peter este cea mai veche biserica din Munchen. In interiorul sau vei vedea opere de arta datand din secolul 6. Daca reusesti sa urci cele 302 de trepte pana in varf, vei putea admira privelistea fantastica a orasului, iar in zilele senine, chiar si Alpii.

Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru

[highlights color=”red”]Residenz[/highlights]

Acesta a fost initial un mic castel de apa, construit in anul 1385, ulterior extins sub domnia familiei Wittelsbach, care l-a folosit pe post de resedinta pana in anul 1918, totodata sediu al guvernarii.

Residenz a fost grav afectat de bombardamente in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Reconstructia sa a inceput in anul 1945, iar operele sale de arta au fost in mare parte recuperate. Constructia este obligatoriu de vazut, gratie importantei sale istorice si privelistilor ce pot fi admirate din varf.

Antiquarium, sala antichitatilor din Rezidenz
Antiquarium, sala antichitatilor din Residenz

Fa o vizita la Antiquarium (Sala Antichitatilor), cea de-a doua sala renascentista ca vechime, din nordul Alpilor. Aici vei vedea constructii datand din secolul 17, printre care Reiche Kapelle (Capela ornata), Steinzimmer (Camera din piatra), Trierzimmer (Sala Trier), camerele Rococo (Galeria ancestrala si salile ornate de François Cuvilliés Batranul) precum si neoclasicul tinut al regelui, creat de Leo von Klenze. Colectii speciale precum cele din argint, vesmintele ecleziastice si portelanuri datand din secolele 18 si 19, provenind din Asia de Est sunt si ele expuse aici. Tezaurul include bijuteriile coroanei bavareze, creatii ale aurarilor, emailuri, obiecte din cristal si fildes colectionate de catre cei ce au domnit in Bavaria.

Residenz este deschis zilnic intre orele 9 si 18, in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si octombrie si de la 10 la 16 din octombrie pana in martie.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”red”]Isartor[/highlights]

Cea mai veche poarta a orasului Munchen, a fost construita in anul 1337 si a servit drept fortificatie, pentru apararea orasului sub domnia lui Ludwig al Bavariei. Este singura poarta care si-a pastrat forma originala si unul dintre putinele simboluri ale orasului care au rezistat din acea perioada. Isartor a fost restaurata intre anii 1833 si 1835, de catre Friedrich von Gartner. Frescele pictate in anul 1835 descriu intoarcerea triumfala a Kaiserului Ludwig dupa Batalia de la Ampfing, din anul 1322. Aici se afla in prezent Muzeul Valentin. Acesta este deschis luni, marti, vineri si sambata de la 11 la 17.30 si duminica de la 10 la 17.30.

Isartor, cea mai veche poarta a orasului
Isartor, cea mai veche poarta a orasului

[highlights color=”red”]Friedensengel (Ingerul pacii)[/highlights]

Construit in perioada cuprinsa intre anii 1896 si 1899 si finantat de catre orasul Munchen, acest monument omagiaza cea de-a 25-a aniversare a Tratatului de la Versailles, semnat in anul 1871. Mozaicul auriu din hol ilustreaza natiunea, razboiul, pacea si victoria. Friedensengel ofera printre altele si privelistea spectaculoasa a orasului.

Friedensengel
Friedensengel

[highlights color=”red”]Olympiapark[/highlights]

Construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 1972, parcul contine facilitati sportive, lacuri, piste pentru biciclete, locatii pentru concerte, restaurante si un stadion de fotbal si se remarca prin cupola sa in forma de cort. Turnul Olympiaturm este cea mai inalta cladire din Munchen, cu numai 10 metri mai mica decat Turnul Eiffel. De aici se poate admira panorama orasului, intre orele 9 – 24, cand este deschis, ultima urcare avand loc la ora 23.30. In zilele senine se pot vedea si muntii Alpi.

Olympiapark
Olympiapark

[highlights color=”red”]Gradina Englezeasca[/highlights]

Parcul cu o suprafata de peste 3,5 kilometri patrati este impanzit de alei, paraiase, lacuri cu lebede, dar este faimos pentru cele patru berarii cu terasa (Chinesischer Turm, Seehaus, Hirschau si Aumeister) cat si pentru cei care fac nudism aici.

[highlights color=”red”]Hofbrauhaus[/highlights]

Nicio excursie in Munchen nu este completa fara o vizita la Hofbrauhaus. Aceasta berarie exista inca din anul 1644 si iti ofera bere, mancare, muzica de calitate si distractie cat cuprinde.

De retinut ca in restaurante, mesele pe care scrie ‘Stammtisch’ sunt rezervate pentru localnici.

Celebra berarie Hofbrauhaus
Celebra berarie Hofbrauhaus

[highlights color=”red”]Sinagoga evreiasca[/highlights]

Aceasta structura noua, inaltata in anul 2006 are o importanta desosebita din punct de vedere cultural si religios, in Munchen. Cu 60 de ani in urma, principala sinagoga din oras a fost distrusa din ordinul personal al lui Adolf Hitler. In martie 2007, au fost deschise Muzeul evreiesc si Centrul evreiesc.

[highlights color=”red”]Muzee in Munchen[/highlights]

Cartierul artistic al orasului adaposteste nu mai putin de sase muzee.

Alte Pinakothek este una dintre cele mai importante galerii de arta din lume, in care se afla expuse peste 600 de lucrari, datand din perioada cuprinsa intre secolele 14 si 18. Dintre numele de pictori se remarca: Durer, Holbeein, Rafael, Botticelli, Rembrandt si El Greco.

Neue Pinakothek expune tablouri europene si sculpturi apartinand stilurilor de la clasic pana la Art Nouveau.

Pinakothek der Moderne este dedicata artei din secolele 20 si 21. Aici se afla 4 muzee sub acelasi acoperis, in zonele artei, graficii si arhitecturii.

Pinakothek der Moderne
Pinakothek der Moderne

Galeria Municipala Lenbachhaus expune lucrari ale expresionistilor germani precum Kandinsky, Marc, Klee si Jawlensky, caracteristice perioadei clasice moderne de dinaintea primului razboi mondial.

Muzeul German contine 28000 de exponate, din peste 50 de sfere ale tehnologiei, muzeul fiind cel mai mare din lume, dedicat stiintei si tehnicii.

Staatliche Antikensammlungen (Colectia Nationala de Antichitati) este specializata in obiecte de dimensiuni mici, precum articole de sticlarie, aur si argint. Colectia de antichitati si vase etrusce, avand la baza exponatele ce i-au apartinut regelui Ludwig I, este remarcabila. Tot el este cel care l-a instruit in anul 1838, pe arhitectul Georg Friedrich Ziebland sa construiasca aceasta cladire ce arata ca un templu. Distrusa in timpul razboiului, ea a fost reconstruita si redeschisa in anul 1967.

[highlights color=”red”]Clima din Munchen[/highlights]

Temperaturile medii variaza in timpul anului de la 1 grad Celsius in luna ianuarie pana la 22 de grade in iulie si august. Precipitatiile sunt distribuite in tot cursul anului.

[highlights color=”red”]Evenimente si festivaluri in Munchen[/highlights]

Oktoberfest are loc in fiecare an la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie. Paradele, petrecerile si carnavalurile se tin lant, dar berea este atractia principala.

Nebunia Oktoberfest
Nebunia Oktoberfest

Festivalul de opera din Munchen se organizeaza in fiecare an in lunile iunie si iulie, incepand din 1875 si atrage vizitatori din intreaga lume.

Christopher Street Day este un eveniment sarbatorit in Munchen, de comunitatea gay din intreaga lume, care se organizeaza in cinstea zilei din anul 1969 cand homosexualii si lesbienele au invadat strazile din New York, pentru a demonstra impotriva discriminarii. Sarbatorit in Munchen incepand din 1980, la acest eveniment participa peste 200000 de persoane, care se aduna in Marienplatz si Rindermarkt.

[/nextpage]

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Munchen isi mentine de mult reputatia de oras conservator. Dar in ultimele luni, piane publice au aparut in tot orasul, in cadrul unui proiect artistic intitulat “Play me, I am yours” (Canta, sunt al tau), iar muzee de prestigiu au capata o noua fata. Lucrari artistice impresionante – o tabla Ed Ruscha, o copie a soclului Fourth Plinth din Londra sau mormantul cimpanzeului Bubbles care i-a apartinut lui Michael Jackson – au fost expuse in locatii importante, in cadrul unui proiect artistic inovator numit “Un spatiu numit public”. Si desigur, berariile din oras, o institutie culturala in sine, sunt la fel de vibrante si pline de viata ca intotdeauna. […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!