In masina

Metode (calme) de combatere a taximetristilor dubiosi (2)

Multe dintre metodele de combatere a taximetristilor dubiosi care au fost mentionate in partea 1 au loc chiar inainte de a intalni taximetristul. Partea cea mai grea urmeaza atunci cand stai efectiv in spatele lui. Tine minte ca uneori tacerea iti ascunde ignoranta si cu cat vorbesti mai putin, cu atat exprimi mai multe. Atat timp cat comunici lucrurile care trebuie, mesajul pe care il transmiti este acela ca nu vei cadea victima niciunei inselaciuni.

Fii ieftin mai degraba decat naiv

Mergi cu orice taxi “oficial” si nu incerca sa faci economie luand o masina care nu e inscriptionata sau una care e intr-o stare precara. In multe tari exista masini oficiale sau ale administratiei locale. Aceste taxiuri pot avea tarife mai mari, dar in afara de pretul care este fix, vei beneficia si de siguranta.

Nu fii milos

Sunt nenumarate povestile care-ti smulg lacrimi si pe care le poti auzi de la unii soferi, in special de la cei mai in varsta. Ei nu fac altceva decat incearca sa-ti starneasca compasiunea in speranta ca vei lasa un bacsis mai mare sau vei accepta o calatorie care dureaza cu o ora mai mult decat ar trebui. Fii fara mila si transmite asta dar fara a vorbi prea mult. (Nu te angaja in conversatii!)

Urmareste aparatul de taxat

Doar pentru ca un aparat de taxat nu e pornit, asta nu inseamna ca nu functioneaza. Roaga soferul sa-i dea drumul si daca este vreo problema cu el, confrunta pretul mediu cunoscut de tine in urma studiilor anterioare.  Pe baza acestor cercetari, daca stii ca aparatele de taxat care functioneaza sunt ceva obisnuit, nu te sui intr-un taxi care nu are asa ceva. In plus, aparatul de taxat trebuie sa fie la vedere si nu indreptat catre taximetrist (asa cum au obiceiul multi escroci pe care-i gasesti la colt de strada chiar in Bucuresti).

Fii atent la maniere

  • Fii amabil dar fara sa zambesti – nu trebuie precizat acest lucru, dar fii politicos. Un zambet te poate face sa pari naiv in ochii celorlalti, iar in multe locuri este una dintre  greselile frecvente.
  • Casca ochii si vorbeste – Nu vei observa ocolul pe care il face soferul de taxi, daca nasul tau e bagat intr-un ghid de calatorie si fii sigur ca acesta nu va opri daca tu nu spui nimic. Fii cu tupeu si intreaba soferul de ce a ales o anumita ruta sau spune-i sa mearga mai repede daca simti ca ai fost luat in masina pentru o promenada.
  • E mai bine sa platesti cand te dai jos din masina, fie prin geamul soferului, fie fata in fata cu acesta, dupa ce ti-a scos bagajul din portbagaj. Astfel, taximetristul nu te poate sechestra in taxi daca refuzi sa platesti suma care ti se cere.

Nu lasa garda jos

Poate dupa ce ai citit toate astea, calatoria cu taxiul ti se va parea o experienta terifianta, dar ea nu trebuie niciodata sa fie asa. Niciunul din mijlocele prezentate nu vor functiona daca nu le respecti cu sfintenie. Ca si altii care vor incerca sa te insele sau sa te usureze de niste bani, niciun sofer de taxi nu se va da in laturi de la asta. Stai calm, fii ferm si invata sa te adaptezi oricarei situatii. Cateva minute de cautare pe Google, o expresie serioasa a fetei si o gura inchisa te vor ajuta intotdeauna la final sa iesi cu bine din orice situatie cu care te poti confrunta pe parcursul calatoriei.

Citeste si: Metode (calme) de combatere a taximetristilor dubiosi (1)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Cred ca ar mai fi 2 idei din care de una doar ai amintit:
    1. daca stii ca mergi intr-o zona unde esti predispus inselaciunii de acest fel, nu ar strica sa afli de dinainte preturile la taxi-uri, astfel vei stii cam cat costa si vei fi mai precaut (pregatirea de acasa).

    2. poti intreba/negocia pretul de la plecare si daca nu iti convine, nu urci din start in masina. asta cred eu ca e cea mai buna varianta cand nu cunosti locul; am practicat-o de zeci de ori si in Romania; esti asigurat si nu platesti decat pretul negociat.

    • Florin, de ce sa negociezi dinainte daca taxiul este dotat cu aparat? Eu pe principiul asta merg de fiecare data. Hai sa-ti spun ce am patit in Atena, taximetristul 25 euro pentru o cursa (asta inainte sa ma urc in masina), eu i-am spus ca nu are rost sa discutam daca nu va folosi aparatul. Pana la urma a acceptat, am ajuns la destinatie si cursa a facut cam 12 euro si el mi-a zis ca trebuie sa-i dau 15 euro. Imagineaza-ti ca am inceput sa ne certam in mijlocul strazii, de fapt el se certa mai mult, eu eram calm, omul a inceput sa ma injure, a fost foarte urat. El tot insista ca trebuie sa platesc taxa de aeroport – in conditiile in care eu ma urcasem de la Acropolis si mergeam la autogara. Pana la urma i-am lasat 1 euro peste, dar toata situatia asta mi-a schimbat parerea pe care o aveam despre greci. A se nota ca in tari arabe precum Iordania nu am avut astfel de probleme cu taximetristrii…ah, in afara de faptul ca esti claxonat pe strada de fiecare taxi care trece 🙂 Dar asta tine de cultura lor.

    • Niste cunostinte au luat taxiul noaptea de la aeroportul Timisoara pana la gara. S-au inteles la un pret apoi in mijlocul campului taximetristul a zis ca le ia alt pret si daca nu accepta sa coboare….

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!