Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale in Estonia

In Estonia se vorbeste limba estoniana. Exista aproape un milion de vorbitori ai acestei limbi ce face parte din familia limbilor fino-ugrice. Estoniana este foarte apropiata ca sonoritate de finlandeza dar si de maghiara. Doar 65% din locuitorii tarii sunt etnici estonieni, 28% fiind rusi, restul – ukrainieni sau bielorusi. Religia predominanta este reprezentata de Biserica Evanghelica Lutherana Estoniana.

Estonienii pun in centrul preocuparilor lor sociale familia. In zonele rurale se intampla frecvent ca familia extinsa sa locuiasca impreuna, pe cand la orase conceptul de familie este restrans la cateva persoane cu grad primar de rudenie. Deseori proaspat-casatoritii locuiesc timp de cativa ani impreuna cu parintii unuia dintre ei, pana cand reusesc sa se autonomizeze suficient incat sa traiasca pe cont propriu.

Societatea estoniana respecta regulile ierarhizarii, apreciindu-i pe cei mai in varsta, pe cei cu mai multa experienta sau cu un statut social mai inalt. Varstnicii sunt tratati cu stima pentru ca se considera ca sunt intelepti si au experienta de viata. Regula spune ca ei sunt primii prezentati in cadrul unui grup, atunci cand se face cunostinta.

In general  sunt oameni calmi si rezervati, iar daca vrei sa te integrezi usor printre ei, e preferabil sa te comporti linistit si rational, asa cum o fac si ei, vorbind pe un ton bland si fara sa atragi prea mult atentia asupra ta. Estonienii sunt foarte mandri de cultura si traditiile lor, de muzica si povestile lor populare. In ceea ce priveste formulele de politete, sunt destul de formali si respecta o anumita ordine de exprimare. Cei mai tineri se adreseaza celor mai in varsta, iar barbatii se adreseaza femeilor. Conduita care insoteste salutul presupune sa te ridici in picioare, sa strangi mana celuilalt si sa-l privesti in ochi. Salutul cel mai frecvent este tere, ceea ce inseamna “buna” in estoniana. Oamenii sunt obisnuiti sa se adreseze pastrand apelativele; Preili inseamna “Domnisoara”, Prova inseamna “Doamna”, iar Harra inseamna “Domn”. Apelativul este urmat de numele de familie. Numele propriu este folosit doar in contexte familiare, asa incat, trebuie sa astepti o invitatie in acest sens pentru a te putea adresa folosind prenumele.

Darurile se ofera, in general, de ziua de nastere si de Craciun. Estonienii nu asteapta cadouri pretentioase ori prea scumpe. Daca esti invitat intr-o casa estoniana, ofera ceva simbolic, precum un buchet de flori (care trebuie neaparat sa fie in numar impar), sau bomboane de ciocolata. Ai grija sa fii punctual si anunta din timp daca intarzii. In unele case nu se intra incaltat, asa incat verifica de la inceput daca est cazul sa te descalti ori nu. De obicei, nu se prezinta casa, estonienii privind-o ca pe un spatiu personal. Tinuta recomandata este una sobra si este de preferat sa nu se vorbeasca despre afaceri atunci cand se merge in vizita. Nu incepe sa mananci inainte de a fi invitat si incearca sa nu lasi mancare in farfurie.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!