Europa

5 magnifice intinderi de coasta din nordul Europei

Turistii se inghesuie pe tarmurile Marii Mediterane in Italia, Franta si Spania, dar daca vrei sa incerci si altceva, la fel de frumos, arunca o privire si mai spre nordul hartii Europei. Daca vii aici in orice alt anotimp decat vara ai nevoie de un pulover in plus, dar pentru a face cunostinta cu privelistile, colinele si istoria plina de magie a acestor locuri, niciun efort nu e prea mare.

Pomerania, Polonia

Polonia apare rareori pe lista destinatiilor iubitorilor de soare, dar orasele de pe coasta Pomerania (Pomorze) se mandresc cu nisipuri aurii si cu un aer ce te duce cu gandul la Monaco. Iar ‘Hel’ (Iad) poate fi un nume curios pentru un adevarat paradis, dar aceasta peninsula cu nume ciudat, aflata in Marea Baltica, nu este altceva decat o intindere fascinanta de plaje cu nisip fin si paduri de conifere (si in acelasi timp si o adevarata Mecca pentru pasionatii de windsurf).

Pomorze
Pomorze

O excursie pe coasta reprezinta cea mai buna modalitate pentru a te familiariza cu cele mai frumoase plaje din regiune. Incepe in Gdańsk, oras port cu o istorie tumultoasa in spate si locul de nastere al miscarii Solidaritatea din Polonia. Fa-ti drum catre nord-vest catre orasul plin de stralucire, Sopot, despre care localnicii spun ca aici se afla cele mai calde ape din regiune. Urmatorul popas, Gdynia, te poarta catre plajele aflate la mica distanta de centrul orasului. Cu o arhitectura ceva mai putin iesita din comun in comparatie cu vecinii sai,  Gdynia atrage prin festivalul de film organizat aici si prin viata de noapte remarcabila. In final, admira cele mai pline de magie tarmuri, facand o excursie la bordul unei ambarcatiuni pana la Hel.

Halland, Suedia

Suedia este imprejumuita de tarmuri magnifice, de la Riviera din  Falsterbo pana la indepartata insula Hamneskar. Dar daca vrei plaje frumoase, distractie tot timpul anului si o incursiune in trecutul istoric, mergi in Halland. Bucura-te de soare pe plaja Tylösand, unde localnicii participa la competitiile de volei pe plaja. In localitatile din apropiere, precum Varberg, ai la dispozitie posibilitati de campare impreuna cu familia. Dupa o zi obositoare la soare, poti explora unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Suediei, tinutul mlastinos protejat, Bocksten Man (www.lansmuseet.varberg.se).

Halland
Halland

Spre deosebire de alte destinatii estivale, care in extra sezon se transforma in orase fantoma, Halland isi pastreaza stralucirea tot timpul anului. Odata cu venirea iernii, vizitatorii vin aici la targul de Craciun si sa vada spectacolul fantastic al tarmurilor acoperite cu zapada. Indiferent de sezon, locatiile fierbinti din Halland te asteapta sa le descoperi, in cadrul excursiilor de o zi avand ca punct de plecare capitala scandinava, Göteborg.

Curonian Spit, Lituania

Curonian Spit leaga Lituania de izolata regiune Kaliningrad din Rusia. Ia feribotul din galagiosul Klaipėda pana la aceasta intindere ingusta de pamant, marginita intr-o parte de Laguna Curonian, un refugiu de vis pentru speciile de pasari salbatice; cealalta parte este  impanzita de orase la malul marii si coline. Asezarea de pescari Nida este principala atractie de aici, incantand ochiul turistilor cu peretii frumos colorati ai caselor, piata de peste si asa-numita “Sahara lituaniana”, o duna inalta de 52 de metri, care poarta numele Parnidis.

Curonian Spit
Curonian Spit

Asa cum te-astepti poate de la acest colt de lume est-european, mitul si magia abunda aici, de la muzeul popular in aer liber, din Juodkrantė, pana la cimitirul pagan din Nida. Zona are un aer relaxat si prietenos, dar cu toate acestea este foarte la moda in randul fanilor muzicii, prin festivalul anual de jazz care se organizeaza aici. Nu  te avanta prea la sud de Nida, daca nu ai viza ruseasca in pasaport.

Coasta de sud a Tarii Galilor

Cu o intindere de coasta lunga de 1400 de kilometri, care iti permite sa strabati la pas intreaga lungime a tarii, Tara Galilor iti ofera plaje minunate, la care nu te-ai fi gandit vreodata ca exista. Tarmul Peninsulei Gower atrage celebritati si surferi, deopotriva, dar pentru a trai pe deplin experienta plajelor britanice, aventureaza-te in partea de est, pana la Tenby. Hoinareste pe nisipul din South Beach si admira privelistea oferita de Insula Caldey, unde ar fi bine sa apelezi la serviciile unui ghid; pentru a te familiariza mai bine cu istoria acestor locuri. Inoata in apele limpezi de la Castle Beach, sau fa o plimbare, pana pe insula St Catherine. Cel mai imporant lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a cumpara inghetata si de a nu refuza toppingul de zmeura.

Peninsula Gower
Peninsula Gower

Insula Saaremaa, Estonia

Centrele spa impanzesc aceasta insula baltica, iar turistii vin in numar mare la Saaremaa, pentru a beneficia de masaje si tratamente corporale cu minerale. Cuvantul de ordine in aceasta insula estoniana este relaxarea: antreneaza-ti muschii la spa si fa apoi o plimbare pe strazile orasului si viziteaza fortareata datand din secolul 13 din  Kuressaare, cel mai mare oras de pe insula; incheie ziua apoi pe plaja din Mändjala-Järve.

Saaremaa
Saaremaa

Pentru zone mai izolate, mergi pe plaja Tukhana, aflata pe coasta de nord a insulei – valurile sunt mai mari aici, iar padurile de conifere mai salbatice. Poti lasa in urma aglomeratia si daca pornesti in explorarea coastei de vest – plajele de la marginea Parcului National Vilsandi sunt ideale pentru a descopri intinderi nesfarsite de nisip. Saaremaa se afla la patru ore distanta de mers cu autobuzul din capitala estoniana, Tallinn (calatoria cu feribotul este inclusa in pret).

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!