Aventura

Vacanta de iarna fara schiuri

Schiatul si in general vacanta de iarna standard petrecuta in aer liber, nu sunt pentru toata lumea – mai ales daca excursia ta pe partie se termina intre niste copaci. Daca nu te pasioneaza acest fel de activitati, nu pune inca manusile la naftalina. Nu te mai gandi la schiuri si la temperaturile scazute, ci arunca un ochi pe aceasta selectie de posibilitati de petrecere a vacantei de iarna si s-ar putea sa te razgandesti. Umple-ti imaginatia cu pinguini, caini husky si bai termale si nu vei regreta!

Fa o baie intr-un izvor cu apa termala din Islanda

Izvoarele cu apa termala sunt rezerve naturale de apa subterana, incalzita de magma din interiorul scoartei Pamantului. Islanda, care se afla pe o locatie geotermala, este renumita pentru izvoarele sale de apa termala. Laguna albastra este una dintre cele mai vestite piscine geotermale din Islanda si nu numai pentru faptul ca poti inota in voie aici.

Blue Lagoon - Laguna Albastra din Islanda. Te vei simti in Paradis.
Blue Lagoon – Laguna Albastra din Islanda. Te vei simti in Paradis.

La Laguna albastra te poti relaxa in ape naturale, bogate in minerale, poti inota prin pesteri si pe sub arcade si iti poti unge corpul cu namol, care aduce numai beneficii pielii. Scoate capul afara din apa si simte fulgii de zapada cum iti cad pe fata, in timp ce parul iti ingheata, apoi baga-te la fund pentru a te incalzi. Laguna albastra se afla in Grindavik, Islanda, la aproximativ 40 de minute de mers cu masina, de Reykjavik. Compania Icelandair iti ofera pachete de vacanta variate in aceasta tara.

Mergi in sanii trase de caini in Alaska

Inainte de snowmobile si SUV-uri, care sa transporte oamenii peste drumurile inghetate, saniile trase de caini reprezentau o metoda originala de deplasare in regiunile arctice. In prezent, saniile trase de caini reprezinta o activitate recreativa extrem de populara – este sportul oficial in Alaska –  si competitii precum “Iditarod Trail Sled Dog Race” au inspirat pe multi sa incerce pe cont propriu acest lucru.

Saniile trase de caini, sport national in Alaska
Saniile trase de caini, sport national in Alaska

Fa-ti rezervare pentru o astfel de excursie si vei ramane uimit de forta si inteligenta cainilor antrenati din Alaska, mai ales daca nu esti in stare sa iti dresezi propria potaie sa nu-si mai faca nevoile la radacina tuturor copacilor. Nu stii care este diferenta intre “swing dog” si “snow hook”? Vei afla totul. Vei invata numeroase comenzi care vor conduce cainii in directia potrivita (“Mush!” inseamna “Sa mergem!”) si cum sunt dresate aceste animale. Excursiile in sanii trase de caini iti vor oferi sansa de a admira viata salbatica din Alaska, si de a vedea foci, lupi si vulturi, sau chiar Aurora Boreala, in timp ce te aventurezi in peisajul hibernal. Compania Austin’s Alaska Adventures (www.alaskaadventures.net) vinde pachete de vacanta atractive, in locatii precum Rockies (A Hair-Raising Dog Sledding Adventure) si Canada.

Admira viata salbatica din Antarctica

Continentul alb este adesea numit ultima frontiera si este o destinatie preferata pentru cei care vor sa renunte la destinatiile turistice uzuale in favoarea salbaticiei. Cea mai buna modalitate de a explora Antarctica este o croaziera – pe acest continent indepartat nu exista hoteluri. Majoritatea croazierelor ajung in insulele South Shetland si in Peninsula Antarctica, acolo unde poti vedea pinguini, balene, foci si alte specii de animale.

Antarctica - ultima frontiera
Antarctica – ultima frontiera

Peisajul ghetarilor albi care se profileaza pe un cer albastru de culoarea turcoazului, iti va taia rasuflarea, iar gandurile despre trafic, televiziune si problemele cotidiene ale civilizatiei ti se vor sterge din minte. Antarctica este o destinatie rece, intrucat in timp ce la noi e vara, acolo este iarna, iar cand la noi este iarna, ei bine si la Polul Sud este tot iarna, dar pe timpul verii, in Antarctica temperaturile sunt blande. Cateva ambarcatiuni de dimensiuni mici navigheaza catre Antarctica. Lindblad Expeditions ofera croaziere accesibile tuturor, axate pe turismul plin de aventura; cursele regulate au la bord fotografi de la National Geographic. Despre croazierele din Antarctica, poti afla mai multe informatii pe site-ul Cruise Critic.

Admira Aurora Boreala in Tromso, Norvegia

Mergi catre nord pentru a fi martor al Aurorei Boreale, un spectacol natural de lumina, cu adevarat fantastic. Iluminarea celesta care se produce in timpul noptii in regiunile din apropierea Polului Nord este produsa de particule incarcate cu energie care traverseaza spatiul, purtate fiind de vantul solar si care sunt atrase de campul magnetic al Pamantului, creand formatiuni stralucitoare de lumina.

Spectacolul oferit de aurora boreala e unic
Spectacolul oferit de aurora boreala e unic

Orasul Tromso din Norvegia, cunoscut drept capitala zonei arctice, este cel mai bun loc in care poti vedea Aurora Boreala, el aflandu-se la mai putin de 2400 kilometri de Polul Nord. Aici se organizeaza in fiecare iarna, Festivalul Aurorei Boreale. Perioada ideala pentru a vedea spectacolul luminilor este din octombrie pana in martie, in jurul orei 22 (luminile pot aparea pe cer cel mai devreme la ora 16) Site-ul de turism al orasului Tromso prezinta cateva pachete turistice interesante, organizate de diverse agentii de turism, care include ateliere foto, croaziere si chiar curse de masini.

Inoata la temperaturi sub 0ºC in Vancouver

Fanii serialului “Seinfeld” isi amintesc cu siguranta episodul in care Cosmo Kramer plonjeaza in raul Hudson, dupa ce se inscrie intr-un club al ursilor polari.  Desi sanatatea mintala a lui Kramer este discutabila, numerosi oameni perfect sanatosi practica inotul polar sau in ape aproape inghetate. Inotul polar are beneficii pentru sanatate, in sensul ca imbunatateste circulatia sanguina, creste rezistenta la boli si calmeaza simptomele artritei.

Polar Bear Swim in Vancouver
Polar Bear Swim in Vancouver

Nu putem fi siguri de toate acestea, dar competitia anuala de inot, Polar Bear Swim organizata in Vancouver reprezinta o buna modalitate de a testa apa, daca te intereseaza inotul la temperaturi sub 0ºC. In fiecare an, in dupa-amiaza zilei de 31 decembrie, mii de curajosi impanzesc tarmurile English Bay, pentru a se arunca apoi in apa. Aceasta competitie se organizeaza incepand din anul 1920, atunci cand Peter Pantages a organizat primul eveniment de acest gen. La el au participat in jur de 10 persoane, dar in ultimii ani numarul participantilor a crescut la cateva mii. Cei interesati trebuie sa se inscrie intr-un club si sa se inregistreze pe English Bay Bathhouse in ziua competitiei.

Snowshoe in Quebec

Snowshoes sunt un fel de incaltaminte speciala pentru zapada, care datorita suprafetei pe care o are impiedica impotmolirea. Te vei simti usor ca un fulg atunci cand vei pasi pe intinderea de zapada, fara a te scufunda in ea. Aceasta reprezinta o activitate cardiovasculara excelenta, dar si un mod de a admira de aproape peisajul hibernal.

Snowshoe in Quebec
Snowshoe in Quebec

Porneste la drum incaltat cu snowshoes si vei aprecia linistea si calmul oferite de cerul albastru stralucitor strajuit de paduri imbracate in zapada. Acest sport si-a castigat popularitatea ca activitatea recreativa de iarna, in Quebec, in secolul 19, popularitate care se mentine si in zilele noastre. Mergi intr-unul din parcurile nationale din Quebec si porneste pe unul dintre frumoasele trasee de aici, care trec pe langa cascade, stanci inghetate si paduri de mesteacan.

Escaladeaza gheata in muntii Canadian Rockies

Ai escaladat vreodata o cascada? Ascensiunile pe gheata sunt o modalitate de a ajunge in varful muntilor inghetati. Alpinistii folosesc ustensile precum topoare pentru gheata, franghii si crampoane pentru a ajunge in siguranta la destinatie. Acest sport nu este pentru cei care se tem sau pentru cei nepregatiti, intrucat exista la tot pasul pericolul avalanselor si al caderii. Asadar, de ce ti-ai pune viata in pericol doar pentru a atarna pe o bucata de gheata?

Cataratul pe gheata - distractiv si adrenalinic
Cataratul pe gheata – distractiv si adrenalinic

Multi dintre cei care practica acest sport, il numesc de-a dreptul pasionant, pentru ca doar asa ai sansa de a admira peisajul montan acolo de unde doar pasarile o pot face, iar sentimentul pe care il simti atunci cand ajungi in varf este unic. Rezerva o excursie cu un ghid experimentat, pentru a reduce la minim orice risc de accidentare. Banff Adventures Unlimited iti ofera lectii de escaladare a zapezii si tururi de o zi sau de jumatate de zi (inchirierea echipamentului este inclusa) in Parcul National Banff din Alberta.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!