slovacia schi
Foto: desant7474
Europa Ski

5 destinatii de schi in Slovacia

Din punct de vedere tehnic, Slovacia este o tara relativ noua, aparuta dupa impartirea Cehoslovaciei, dar care se mandreste cu o istorie bogata si o mostenire culturala magnifica. In vremurile moderne, este tot mai cautata ca destinatie turistica, oferind celor care vin aici vacante romantice, peisaje de vis si cumparaturi la preturi accesibile.

Mai ales pe timpul iernii, turistii aleg sa vina in Slovacia, gratie statiunilor montane de top si peisajelor care iti taie rasuflarea. Aici exista in jur de 300 de hoteluri, majoritatea pozitionate in parcurile nationale, conditiile de zapada sunt excelente si atractiile nenumarate, atat pentru experti cat si pentru amatori. Iata numai cateva dintre cele mai frumoase destinatii de schi din Slovacia, care pot fi alese daca vrei sa experimentezi Raiul pe Pamant.

Malá Fatra

Mala Fatra
Mala Fatra / Foto: Peter Hodulik

Un adevarat dar de la Dumnezeu, aflat in regiunea Zilina, in partea de nord-vest a Slovaciei,  Mica Fatra (Malá Fatra) este considerata a fi o destinatie de top pentru toti cei pasionati de ski si snow boarding. Aici se afla si Parcul National Malá Fatra, inaugurat in anul 1988 si care este impartit in partea de nord (Krivánska) si cea de sud (Lúčanská). Natura este captivanta aici si muntii din regiune sunt pe locul patru ca altitudine in Slovacia. Small Fatra ofera conditii extraordinare pentru plimbari si schi, la care se adauga multa adrenalina si posibilitati de practicare si a altor sporturi de iarna.

In ce priveste ofertele de cazare, acestea sunt la cele mai inalte standarde, hotelurile putand fi rezervate din timp si oferind si pachete turistice care includ si transferuri cu microbuzul in zona. Locul este ideal pentri incepatori, dar si pentru cei mai experimentati, mai ales in zona vaii Vrátna. Alte locatii care merita explorate sunt Valčianska si Parcul Martinky. Cu siguranta nu vei avea timp sa te plictisesti, pentru ca tot aici se afla si cascadele Jánošíkove diery, Malý Veľký Kriváň si Šútovský sau Veľký Rozsutec.

Veľká Fatra

velka fatra
Velka Fatra / Foto: Marian Porubsky

Cunoscut inca drept Parcul National al Slovaciei, incepand din anul 2002, Marele Fatra (Veľká Fatra) se intinde intre Liptovská si Turcianska Basin. Acesta este un lant muntos protejat si aici se afla cele mai importante statiuni in care poti practica sporturi de iarna, precum Harmanec, Ružomberok, Martin si Turčianske Teplice. Poti fi atras si de pitoreasca cascada Brankovský si de locatii de vis dintre care se remarca: Krížna, Rakyto sau Skalna Alpa.

Tot aici se afla si pestera Harmanecká, lunga de aproximativ 2650 metri si care este deschisa numai pe jumatate pentru cei aventurosi. Motivul pentru care muntii Greater Fatra reprezinta un simbol al Slovaciei in Europa, este acela ca sunt foarte bine pastrati si cu adevarat irezistibili, din orice parte i-ai privi. Ei sunt inconjurati de bazinul Liptovska, bazinul Tureic si dealurile Kremnic. Creasta principala ii separa in doua ramificatii: Liptovská si Turčianska. Varfurile cele mai frumoase sunt Skalna Alpa, Krížna, Rakytov, Ostrá, Lysec si Klak. In acest parc national impresionant, traiesc peste 3000 specii de nevertebrate si anume: 932 specii de fluturi, 717 specii de carabusi, 509 specii de gandaci si peste 350 de specii de paianjeni.

Nízke Tatry

Nízke Tatry
Nízke Tatry / Foto: slovakia.travel

Nízke Tatry este al doilea lant muntos al Slovaciei, in ce priveste numarul turistilor care vin aici. In ultimii ani, turismul a capatat amploare in aceasta zona, aparand numeroase campinguri, hoteluri, telescaune si teleschiuri, precum si statiuni montane.  In partea de est a acestei regiuni, intre vaile Kráľova Hoľa si Čertovica, se afla numeroase paduri neatinse inca, in care numeroase specii de animale traiesc in habitatul lor natural si unde iubitorii de plimbari se vor simti in largul lor.

Locatia muntilor Nízke Tatry este una cat se poate de idilica, gratie peisajelor oferite de vaile raurilor Váh si Hron, care si-au pastrat intact farmecul si atmosfera rurala. Acestia sunt cei mai vizitati munti dupa High Tatras si un loc fantastic pentru plimbari prin padurile din zona, dintre care se remarca Kráľova hoľa si Čertovica. Celor care vin aici li se ofera cazare in hotelurile elegante din statiunile Vyšná Boca si din valea Bystrá sau valea Demänovská, unde ai la dispozitie ghizi turistici care te vor ajuta sa descoperi numeroasele pesteri din zona.

 Vysoké Tatry

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry / Foto: regiontatry.sk

Incantatorii munti Vysoké Tatry constituie “ingredientul” principal al primului parc national european transfrontalier, care a fost inaugurat in anul 1948. Aici exista nu mai putin de 11 piscuri, cu o inaltime de peste 2500 metri si unde se afla locatii de vis precum Starý Smokovec, Štrbské pleso si Tatranská Lomnica, la care se poate ajunge foarte usor din orasul  Poprad, aflat in apropiere.

Zona Tatranská Lomnica este cunoscuta pentru telecabina sa care urca pana in cel mai abrupt si inalt varf muntos din Europa, Lomnický štít. Mai departe, statiunea de schi Hrebienok, se afla in vecinatatea varfului Starý Smokovec, aflat la 1285 metri inaltime si tot aici vei gasi locatia aflata la cea mai inalta altitudine din Europa, Štrbské pleso, inconjurata de o padure deasa si aflata in vecinatatea unui lac.  In anul 1993, impreuna cu partea poloneza a muntilor Tatra, Vysoké Tatry a fost declarata de catre UNESCO, “Rezervatia biosferica a muntilor Tatra”.

Západné Tatry

Západné Tatry
Západné Tatry / Foto: wikiloc.com

Lantul muntos Západné Tatry din regiunea Orava, face parte integranta din Parcul National Tatra, care este vizitat pentru peisajul sau de vis, potecile si cararile ideale pentru plimbare si facilitatile de practicare a sporturilor de iarna. In aceasta zona ospitaliera si traditionala se afla orasul Zuberec, locul care gazduieste unele dintre cele mai remarcabile simboluri ale istoriei acestor locuri, castelul Orava si Muzeul in aer liber Orava, unde poti admira case din lemn datand din secolul 16.

Muntii Západné Tatry sunt alcatuiti din roci precum gnais, sist argilos si granit, dar si din piatra de var, in partea de nord. Muntii Západné Tatry s-au format si cu ajutorul fostilor ghetari care predominau in dolinele Rackova si Jamnicka, dar si al celor din zonele  Bystra, Kamenista si Ziarska. Daca te muti catre partea de nord a muntilor Západné Tatry, in dolina Rohacska, vei vedea sase lacuri montane, care se afla la altitudini ce variaza intre  1370 si 1719 metri.

Citeste si: Atractii turistice din Bratislava

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!