Cateva informatii utile pentru cei care viziteaza Roma:
Moneda
Desigur, Euro, Italia fiind membra a Uniunii Europene. Bancnotele euro sunt de 5, 10, 20, 50, 100 si 200. Subdiviziunea euro este eurocentul. Monedele sunt de 2 euro, 1 euro, 50c, 20c, 5c, 2c si 1c. In aeroport dar si in oras (in special in banci) exista o multime de bancomate. In majoritatea locurilor din Roma se poate plati cu cardul de credit insa italienii prefera sa le platesti cash. In plus, in prezent, in Vatican nu se mai poate plati decat cash. Banca Centrala a Italiei a blocat platile electronice pe teritoriul Vaticanului deoarece acest stat nu a indeplinit toate conditiile Uniunii Europene cu privire la legislatia spalarii banilor. Deocamdata nu se stie cand se va reveni la plata electronica in Vatican.
Programul de lucru
Bancile – se deschid de regula la 8.30, inchid la pranz (13.30 – 15.00) si mai raman deschise inca o ora dupa aceea. Sambata, unele banci sunt inchise.
Companiile si magazinele – programul de lucru variaza, in functie de zona Romei – turistica sau de business. Multe magazine sunt deschise pana mai tarziu. In centru, magazinele sunt deschise inclusiv duminica. De regula, magazinele deschid la ora 10.00, inchid la pranz pentru doua ore, apoi seara sunt deschise pana la 19-20. Unele magazine sunt inchise lunea pana spre dupa-amiaza.
Birourile de stat – deschise de luni pana vineri, de la 8.30 la 18.30. Unele servicii, rpecum Posta, opereaza si sambata dimineata, cateva ore.
Muzeele – majoritatea muzeelor din Roma sunt inchise lunea, exceptie fiind cele din catedrale si biserici, care sunt deschise zilnic. Orele de program variaza, dar majoritatea deschid la 9 si inchid la 19-20.
Limba
Limba oficiala e italiana dar vei auzi multe limbi vorbindu-se la roma, una dintre cele foarte comune fiind limba romana. In zonele turistice vei fi inteles daca vorbesti engleza dar n-ar fi rau sa inveti cateva cuvinte si fraze in italiana, mai ales ca este atat de apropiata de romana.
Obiceiuri locale
E o vorba care spune “cand esti in Roma, fa ce fac romanii!” iar aplicarea ei ii vor aduce pe turisti mai aproape de localnici. Italienii isi saluta prietenii si familiile lor sarutandu-i pe obraji. Daca intalnesti pe cineva pentru prima oara e ok o simpla strangere de mana. Cum Roma e plina de biserici si catedrale, tinuta in interiorul acestora trebuie sa fie decenta si modesta. Daca vizitezi orasul in toiul verii, cand e foarte cald, ia cu tine un puloveras sau ceva subtire pe care sa-l pui cand intri in lacasurile de cult.
Varsta legala pentru consumul bauturilor alcoolice in Roma este 18 ani dar fiindca in Italia se consuma mult vin, nu e un lucru ciudat daca vei vedea adolescenti band din licoarea lui Bachus cate un paharel, la pranz. Este interzis sa fumezi in trenuri, autobuze, birouri si sali de asteptare precum si in incintele barurilor, restaurantelor, cafenelelor – atata vreme cat acestea nu au o zona special desemnata pentru fumatori.
Taxele
Italia este una dintre tarile Uniunii Europene cu cele mai mari taxe. Multe restaurante au eliminat taxa de “serviciu” (bacsisul) in favoarea acelei numite pane e coperto (ti se va aduce, vrei sau nu, un couvert la inceput – paine cu unt, de regula, si vei fi taxat pentru el). Daca iei masa in restaurante ce nu au acest obicei, ia in calcul ca bacsisul ar trebui sa fie undeva intre 12-15% din nota finala.
Taxele hoteliere variaza intre 10 si 20%, in functie de clasificarea hotelului iar recent s-a introdus o alta taxa, pe care sunt obligati sa o plateasca toti cei care nu sunt locuitori ai Romei.
TVA-ul in Italia este de 23% (in crestere cu doua procente, de la 1 octombrie 2012).
[…] Info utile RomaFraze comuneRoma in muzicaFilme despre RomaCarti despre Roma […]