Ghiduri turistice

Locuri de vizitat si lucruri de facut in Roma

ghid roma icon

Cu peste 3000 de ani de istorie desfasurata in fata ochilor tai, Roma poate deveni coplesitoare. Din fericire pentru tine, este un oras ideal pentru pietoni, intrucat majoritatea obiectivelor sale turistice se afla la mica distanta unele de altele. Incepe cu principale atractii (Capela Sixtina, Forumul Roman si Colosseumul) apoi plimba-te intre aceste zone. Oriunde te-ai duce, vei nimeri intotdeauna in fata unei alte biserici, monument sau piata. Sfatul cel mai bun este te lasi pierdut pe strazile Romei, pentru placerea de a descoperi locuri pitoresti si incantatoare.

Roma - o incantare!
Roma – o incantare!

Scoala romana de gladiatori

Esti gata sa accepti provocarea unei experiente romane veritabile, care combina cultura cu sportul si cu legendele antice? Atunci invata tehnicile de baza ale luptei corp la corp cu ajutorul unei scoli autentice de gladiatori, aflata pe stravechea Via Appia. Vei descoperi secretele luptelor de gladiatori din vremea Imperiului Roman, vei afla istoria antica a Romei si te vei distra mai tare decat iti imaginezi!

Scoala de gladiatori
Scoala de gladiatori

In timpul lectiei care dureaza doua ore, instructorul tau te va invata cum sa lupti cu arme autentice folosite de vechii gladiatori romani. Lectiile sunt organizate si conduse de membri ai Grupului Istoric al Romei, care readuc la viata modul de trai din acele timpuri si confruntarile dintre gladiatori. [sws_pullquote_left] Nu rata sansa de a re-crea istoria romana si viata unui gladiator. [/sws_pullquote_left] Imbracat in tunica traditionala a acestor luptatori, cu centura, manusi din piele si ‘rudis’ (spada de antrenament), da frau liber imaginatiei in timp ce il vei intruchipa pentru o zi pe Spartacus, luptandu-te cu lei fiorosi si razboinici necrutatori! In continuare, invata tehnicile de baza ale luptelor cu spade si participa daca vrei la un turnir al gladiatorilor, al carui castigator primeste un premiu. Toti participantii la cursurile acestei scoli primesc un certificat de absolvire.

Adresa: via Appia Antica 18

Area Sacra

Cladirile stravechi care pot fi vazute aici au fost descoperite in timpul lucrarilor de excavatie din anii ’20. Cele patru temple din era republicana erau numite A, B, C si D. Templul C este cel mai vechi. Templul A dateaza din secolul 3 i.e.n, iar unele dintre pardoselile si mozaicurile din Templul B sunt inca vizibile. Cu toate ca Templul C a fost construit in anul 100 i.e.n., decoratiunile din mozaic au fost adaugate mai tarziu.

Area Sacra
Area Sacra

Candva locatie prospera a templelor antice, in prezent ruinele au fost luate cu asalt de catre pisici!  Sanctuarul Roman al pisicilor, aflat printre ruine, serveste drept adapost pentru pisicile abandonate si le ofera un loc sigur in care sa stea, departe de trafic. Sanctuarul se afla in grija unor voluntari si adaposteste pana la 250 de pisici, toate disponibile pentru adoptie.

Adresa: Largo Torre Argentina

Centro Storico

Centro Storico este locul in care vei gasi multe dintre atractiile turistice incarcate de istorie ale Romei, de la Campo dei Fiori pana la Panteon si Piazza Navona. Intrucat orasul atrage milioane de turisti in fiecare an, aici vei gasi si multe magazine.

Centro storico
Centro storico

Artera pietonala Via dei Condotti are insirate toate marcile favorite, care te asteapta sa intri: Max Mara, Modigliani, Louis Vuitton, Ferragamo, Cartier, Gucci, Hermes. Intregul cartier este un labirint minunat de strazi pietruite. Aici vei gasi majoritatea turistilor si poate ai noroc sa dai si peste o celebritate sau doua. Locuitorii Romei se indreapta catre periferie pentru cumparaturi mai ieftine, dar aici este locul unde gasesti marile nume.  Este o zona excelenta pentru a veni daca nu ai mult timp la dispozitie, pentru ca ai si atractii turistice de vizitat si poti face si cumparaturi in acelasi loc.

Atunci cand cineva se gandeste la Roma, gandul ii zboara la Centro Storico; vechiul centru al orasului si locul care atrage milioane de vizitatori in fiecare an. Desi este foarte mare, cea mai buna modalitate de a vedea Centro Storico este mergand pe jos.

Adresa: Centro Storico

Treptele spaniole

Treptele spaniole
Treptele spaniole

Treptele spaniole au fost proiectate de catre Alessandro Specchi si Francesco de Sanctis. Ele fac legatura intre Piazza di Spagna si biserica franceza Trinità dei Monti. Primavara, treptele sunt decorate cu sute de azalee in culori incantatoare. Fiind o locatie frumoasa, centrala si interzisa traficului auto, treptele sunt un permanent loc de intalnire pentru tineri si pentru turisti. Fa in asa fel incat sa ajungi in varful lor, intrucat privelistea care se vede de sus este minunata!

Adresa: Scalinata di Trinità dei Monti Piazza di Spagna

Appia Antica

Acesta strada pietruita antica ofera vizitatorilor posibilitatea de a face o incursiune in trecut, cu ruinele si marcajele sale istorice. Stravechea Via Appia a fost cel mai important drum consular. Ea a fost inaugurata in anul 312 i.e.n. de catre Appius Claudius Ciecus, care a dat si numele acestei strazi. Drumul a avut o importanta deosebita din motive economice, intrucat facea legatura intre Roma si sudul Italiei. Initial se intindea numai pana la Capua, de-a lungul mlastinilor Pontine, dar ulterior a fost extinsa pana la Brindisi, ceea ce a incurajat comertul cu estul zonei mediteraneene.

Appia Antica
Appia Antica

Si-a mai pierdut din importanta atunci cand Via Appia Traia a fost deschisa, aceasta ajungand pana la Bari. De-a lungul ei sunt insirati pini si chiparosi, ceea ce face ca aceasta ruta sa fie una extrem de atractiva, mai ales in locurile unde poate fi vazut pavajul original. Marturie a splendorii sale antice si a importantei arheologice, stau ruinele constructiilor romane ale vremii.

Adresa: Via Appia Antica 42

Cripta Capucinilor

Inspaimantatoare, bizara si absolut captivanta, cripta a calugarilor capucini, merita o aventura pana la ea. Cripta sau cimitirul se afla sub biserica Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Incepand din anul 1764, osemintele a peste 4000 de calugari franciscani decedati au fost puse mod elaborat si decorativ, din podea pana in tavan, intr-un aranjament care se intinde pe suprafata a cinci camere.

Inspaimantatoarea cripta a capucinilor
Inspaimantatoarea cripta a capucinilor

Fiecare camera lumineaza anumite oase, iar designul se extinde pana la instalatia de lumini. Craniile flancate de omoplati creeaza figuri angelice deasupra pe tavan, iar ultima camera contine scheletul unui violator inspaimantator de copii si inscriptia “ceea ce esti tu am fost candva si noi si ceea ce suntem noi acum, vei fi si tu la un moment dat”. Suna macabru, dar ceea ce exista aici depaseste cu mult ceea ce ai vazut vreodata sau ti-ai putut imagina. Nu exista taxa de intrare, dar donatiile sunt foarte apreciate de catre calugarul capucin care te intampina la intrarea in cripta.

Adresa: Via Vittorio Veneto 27

Villa Borghese

Proiectul vilei dateaza de la inceputul secolului 17, atunci cand Papa Paul V Borghese a fost ales. Stilul sau aminteste de cel al vilelor din oras de acum 100 de ani. Gradinile sale au fost ingrijite in mod special – au fost aduse colivii pentru a adaposti pasarile exotice, iar zona s-a umplut de pauni, struti, gazele si chiar lei.

Villa Borghese
Villa Borghese

Odata cu trecerea timpului, gradina a fost transformata intr-un spatiu in stil englezesc, al carui design ii apartine lui Jacob Moore. Una dintre cele mai incantatoare zone ale parcului este gradina sa, care este imprejmuita de un gard din fier care scoate in evidenta forma neregulata a lacului. In mijlocul unei insule artificiale, a fost construit un templu dedicat lui Esculap. Faimoasa Piata Siena a fost scena unor curse ecvestre cu obstacole si a unor competitii de care, inca de cand a fost construita. Fa rost de o harta a parcului, intrucat aici exista multe atractii si muzee ascunse.

Adresa: Piazzale del Museo Borghese 5

Piazza Venezia

Blocata din toate partile de drumuri, piata este locul in care se desfasoara un trafic infernal. In fundal, se afla Altare della Patria care este dedicat Regelui Vittorio Emanuele. Locuitorii Romei il numesc “tortul de nunta” sau “masina de scris” datorita formei si coloritului sau. La scurt timp dupa primul razboi mondial, trupul soldatului necunoscut a fost adus aici si asezat in mijlocul treptelor altarului si este pazit permanent de garzi inarmate.

Piazza Venezia
Piazza Venezia

Palazzo Venezia a fost construit in a doua jumatate a secolul 15 si a fost resedinta din Roma a ambasadorilor venetieni. Ulterior a devenit resedinta Cardinalului Bazilicii Sf. Marcu. Piazza Venezia este probabil cea mai centrala locatie din Roma, impreuna cu Colosseumul si Forumul Roman, in partea dreapta si cu Vatican si Bazilica Sf. Petru in stanga (peste fluviu). Drept inainte, Via del Corso duce in Piazza del Popolo, la Treptele spaniole si Fantana Trevi.

Adresa: Piazza Venezia

Piazza Navona

Piazza Navona
Piazza Navona

De Craciun, aceasta piata se umple de standuri care vand jucarii, dulciuri si decoratiuni pentru scena Nasterii Domnului sau pentru pomul de Craciun, toate acestea facand din ea o locatie favorita a copiilor. Forma sa neobisnuita aminteste de timpurile domniei lui Domitian, care a construit aici un stadion pentru expozitii ecvestre. Fantana celor 4 rauri, impreuna cu obeliscul si Fantana maurului, cu zeul marii in centrul pietei  sunt ambele creatiile lui Bernini. In tot timpul anului piata este plina de artisti si aici au loc spectacole de circ si reprezentatii de marionete.

Adresa: Piazza Navona

Trastevere

E ciudat sa te gandesti ca aceasta zona a Romei a fost initial construita pentru a fi un oras portuar, unde, in vremea lui Augustus, marfurile erau pastrate in depozite si lucrurile au continuat asa pana la sfarsitul secolului 19. Trastevere a devenit apoi un cartier rezidential, iar in prezent este o locatie ravnita de multi. In inima sa se afla Piazza di Santa Maria, cu biserica sa incantatoare, un palat datand din secolul 17 si o fantana care este probabil cea mai veche din Roma, fiind proiectata de arhitecti precum Bernini, Fontana si Della Porta.

Trastevere
Trastevere

Aici exista inca case medievale bine pastrate. In diminetile de duminica poti vizita a saptea Corte dei Vigili din Via dei Salumi, iar daca intri in camera garzilor vei vedea pe pereti grafitti scrise de soldatii romani care i-au aparat pe imparati, de la Septimus Severus pana la Caracalla, dar si observatii pe marginea indatoririlor lor de garzi. Cuvantul “Trastevere” este o combinatie de doua intelesuri: ”tras” si “tevere” care se traduce prin “dincolo” si “tevere”, intrucat Trastevere se afla dincolo de fluviul Tevere.

Adresa: Viale di Trastevere

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Cu peste 3000 de ani de istorie desfasurata in fata ochilor tai, Roma poate deveni coplesitoare. Din fericire pentru tine, este un oras ideal pentru pietoni, intrucat majoritatea obiectivelor sale turistice se afla la mica distanta unele de altele. Incepe cu principale atractii (Capela Sixtina, Forumul Roman si Colosseumul) apoi plimba-te intre aceste zone. Oriunde te-ai duce, vei nimeri intotdeauna in fata unei alte biserici, monument sau piata. Sfatul cel mai bun este te lasi pierdut pe strazile Romei, pentru placerea de a descoperi locuri pitoresti si incantatoare. (Citeste mai mult…) […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!