Colosseum este una dintre cele mai fascinante capodopere ale arhitecturii, construita vreodata in intreaga istorie a Romei. Colosseumul a fost cunoscut initial drept Amfiteatrul Flavian si este cel mai mare amfiteatru apartinand Imperiului Roman. El este o structura circulara care ocupa partea de est a Forumului Roman. Acest amfiteatru a fost construit in scopul organizarii de lupte de gladiatori, reprezentatii teatrale si jocuri, printre care vanatori si parodii dupa batalii navale, totul fiind deschis pentru public, care isi putea incuraja astfel favoritii.
Construit in centrul Romei, aceasta structura a fost ridicata intre anii 70 sau 72 e.n. si 80 e.n., in timpul domniei lui Titus. Capacitatea sa este de 50000 de locuri. De-a lungul timpului, Colosseumul a fost distrus de catre dezastre naturale, precum cutremure, dar cu toate acestea a ramas una dintre principalele atractii turistice ale Romei. In apropierea sa se afla scoala de instruire a gladiatorilor, care merita si ea vizitata, avand o forma triunghiulara, prin comparatie cu cea ovala a Colosseumului. Alte zone de atractie sunt cele unde erau facute armurile, apoi cele in care gladiatorii erau ingrijiti dupa lupte, dar si cimitirul in care cei decedati si-au gasit odihna vesnica.
In zilele noastre, Colosseumul este folosit in scopuri religioase. Papa conduce aici o procesiune in Vinerea Mare, numita popasul crucii. Amfiteatrul se remarca prin flora sa bogata, care este prezenta pe zidurile sale antice. Colosseumul din Roma s-a aflat tot timpul in atentia mass media si din aceasta cauza, multe productii de la Hollywood au fost turnate aici. Faimosul film “Gladiatorul” a fost influentat in mare masura de cultura romana si de luptele dintre gladiatori.
Cum sa ajungi la Colosseum
Istoria fascinanta care implica bai de sange si batalii crunte combinata cu structura aceasta de o maretie aparte, sunt ceea ce atrage vizitatorii in aceste locuri. Poti ajunge usor de la aeroport la Colosseum cu taxiul sau cu autobuzul, dar coada de la intrare poate fi foarte lunga, mai ales pe timpul verii. In afara de a sta la coada, mai ai si alte optiuni cum ar fi procurarea biletelor de la Forumul Roman sau de pe Via de San Gregorio (aceste case de bilete sunt de obicei mai putin aglomerate) sau de pe Internet. Poti cumpara si un bilet ‘combo’, care acopera intrarea la cateva dintre principalele atractii turistice ale Romei, sau poti face rezervare din timp. Poti evita coada la bilete si daca te alaturi unui grup turistic organizat.
Colosseum-ul este un loc important pentru creștini, pentru că traditia spune că aici au fost martirizați mulți sfinți, în vremurile în care creștinii erau persecutați.
Numele l-a luat de la o statuie uriașă aflată la intrare, care îl reprezenta pe împăratul Nero și, ulterior, pe zeul Soare. Interesant este și că, după prăbușirea imperiului roman și până târziu, după Renaștere, toți au luat pietre din el pentru a-și construi și împodobi (mai ales cu marmură) propriile locuințe și clădiri publice.
Trecând la lucruri mai serioase, lângă Colosseum este o pizzerie faină, Forum Pizza, ținută de un napolitan.
Multumim pentru completari, Mirela. Sunt binevenite. 🙂