Asia

Qatar – bine ai venit in viitor!

Pentru europeni, Qatar reprezinta o sursa nesfarsita de mistere. In timp ce unii au probleme in a pronunta numele acestei tari mici, dar bogate in petrol, numai cativa se pare ca stiu cate ceva despre cultura sa.

Qatar, o tara in care se construieste de zor pentru a fi la inaltimea vecinilor
Qatar, o tara in care se construieste de zor pentru a fi la inaltimea vecinilor

Din fericire, lucrurile se schimba, intrucat Qatar tureaza motoarele in vederea gazduirii  Cupei Mondiale FIFA din 2022, un pariu recent castigat care obliga la crearea unor stadioane si centre sportive de top. O mare parte a capitalei Doha a fost modernizata in ultimul deceniu, asa ca in acest oras intalnesti un amestec neobisnuit de vechi, nou si foarte nou, totul impregnat cu un sentiment futurist care tinde sa caracterizeze multe dintre zonele importante si recent dezvoltate din regiune. Ca parte a Noului Orient Mijlociu, Qatar este una dintre cele mai bogate natiuni din lume, care a facut pasi importanti si in ce priveste tehnologia si inovatiile.

Situata in regiunea Golfului Persic din Peninsula Arabica, locatia sa indepartata, dezvoltarea rapida si inclinatia catre lux, toate acestea au facut din Qatar una dintre cele mai curioase destinatii de calatorie ale noului mileniu.

Qatar Airways, cea mai buna modalitate de a ajunge la Doha
Qatar Airways, cea mai buna modalitate de a ajunge la Doha

Pentru cei care fac o calatorie in Qatar, cea mai buna optiune pentru un zbor confortabil si lipsit de stres, este compania aeriana Qatar Airways, care ofera zboruri catre Doha, in conditii de inalta clasa. Pentru cei care calatoresc la First sau Business Class, expresia “leg room” atinge noi nivele, intrucat pasagerii au posibilitatea de a intinde complet scaunele, putand astfel dormi cu adevarat pe toata durata zborului, care poate ajunge pana la 10 ore. In plus, beneficiezi de un kit cu produse de toaleta Salvatore Ferragamo, pijamale din bumbac si papuci pentru relaxare, distractii pe timpul zborului si gustari comparabile cu cele servite intr-un restaurant de 5 stele. Acesta este in mare masura meritul presedintelui companiei Qatar Airways, Akbar Al Baker, care a angajat recent bucatari celebri precum Ramzi Choueiri, Vineet Bhatia, Tom Aikens si Nobu Matsuhisa.

Capitala Doha
Capitala Doha

Aterizarea are loc pe Aeroportul International din Doha, o structura magnifica in care se afla cel mai mare duty-free din lume si unde in zona de check-in si in cea plecari, conditiile sunt cu adevarat relaxante si lipsite de stres, gratie unui personal amabil care iti ofera tot ceea ce ai nevoie la cele mai inalte standarde.

Aeroportul din Doha include cel mai mare duty free din lume
Aeroportul din Doha include cel mai mare duty free din lume

Odata ajuns in Doha, vei gasi un oras modern, in care vei descoperi si elemente traditionale, guvernat de spiritul ambitios al locuitorilor sai. In timp ce despre orasele din vecinatate, Abu Dhabi si Dubai, s-au scris atat de multe, s-ar putea sa te surprinda faptul ca sursa de inspiratie a acestor metropole, provine in fapt din Doha. Impanzit de zgarie nori coplesitori si de o arhitectura modernista islamica, acest oras aflat la malul marii iti ofera una dintre cele mai interesante viziuni referitoare la schimbarile din aceasta regiune, atat din punct de vedere vizual cat si al atmosferei.

Tribunalul din Doha
Tribunalul din Doha

Desi Doha reprezinta orasul perfect pentru cei bogati, el este si un loc relaxant, care iti ofera un mediu placut in orice parte a sa te-ai duce. In timpul saptamanii, strazile sale sunt aglomerate, dar traficul nu este infernal si, in plus, vei remarca absenta autobuzelor si a masinilor de dimensiuni mari. Acest lucru se intampla deoarece petrolul se gaseste aici din abundenta si la preturi neintalnite in alte parti ale lumii, in ultimul deceniu. Ca rezultat, costul detinerii si utilizarii unei masini este mult mai economic, decat acela al unei calatorii cu transportul in comun, facand aceasta ultima varianta inutila.

Old market in Doha
Old market in Doha

Una dintre principalele intrebari pe care oamenii si-o pun adesea despre Qatar, este aceea legata de vreme. Daca faci o calatorie in aceasta tara spre sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, temperatura poate ajunge la 38 – 41 de grade Celsius, la care se adauga si umiditatea de rigoare. Asadar, una dintre cele mai bune optiuni pentru a admira orasul pe timpul zilei, este aceea de a apela la un vehicul dotat cu aer conditionat. Din fericire, drumurile de aici te duc catre cele mai interesante regiuni ale tarii, oferindu-ti imagini de vis. Multe atractii turistice iti ofera oportunitati fantastice de a realiza fotografii, dar ai grija: fotografiatul cladirilor guvernamentale sau al locatiilor strategice (cladiri ale municipalitatii, palatele regale si terenurile petroliere din desert) este interzis si s-ar putea sa ai probleme daca ignori aceasta regula.

Daca temperaturile inalte din timpul zilei fac ca umiditatea sa atinga niveluri de disconfort, spre seara este momentul propice pentru a vedea imprejurimile. [sws_pullquote_left] Daca esti curios sa vezi ce inseamna sa locuiesti in Qatar, o excursie pe insula Pearl, creata de om si unul dintre putinele locuri in care imigrantii pot detine proprietati, reprezinta cu adevarat o incantare. [/sws_pullquote_left] Alta zona care nu trebuie ratata este Corniche, o carare cu vegetatie luxurianta, care se intinde de-a lungul Golfului Arabiei, imbratiseaza insula Pearl si iti ofera privelistile magnifice ale portului Dhow.

Pearl Island
Pearl Island

Pentru cei care vor sa faca cunostinta cu latura luxurianta a acestei tari, unul dintre cele mai bune locuri in care poti incepe aceasta calatorie este mall-ul Porto Arabia, unde designeri de top precum Hermès si Roberto Cavalli si-au inaugurat cu mult fast magazine. Mall-ul este cu siguranta o atractie a insulei Pearl, dar tot aici poti vedea pajisti bine intretinute si cladiri impunatoare care te familizarizeaza intrucatva cu stilul de viata din aceasta tara adesea invaluita in mister.

Daca te intereseaza arta din regiune, nu rata o vizita la Muzeul de Arta Islamica, o constructie impresionanta pe apa, care adaposteste o selectie interesanta de obiecte provenite de la colectionari. Din pacate, creatiile apartinand locuitorilor autentici din Qatar sunt in numar foarte mic, asa ca daca vrei sa vezi creatiile artistilor locali, fa o vizita la micile galerii din oras, unde le poti admira in voie.

Pentru o mostra de traditionalism, planifica-ti o excursie in bazarul Waqif, o piata locala unde gasesti din abundenta obiecte de artizanat, saloane in care poti fuma narghilea, restaurante si mestesugari la lucru. Desi in zona se afla cateva atractii turistice si magazine de suveniruri, bazarul este un loc minunat in care poti gasi bijuterii vechi, condiment exotice, unde poti experimenta tratamente medicale traditionale, precum cele cu ventuze si de unde poti cumpara covoare si impletituri apartinand unor femei din Malaezia, care isi realizeaza creatiile pe loc, in fata ta.

Daca piata este un loc sigur si in care gafele turistilor sunt trecute cu vederea, ai grija la ce fotografiezi in afara ei – multi locuitori din Qatar se vor simti ofensati daca le faci poze, considerand asta un afront adus convingerilor lor religioase.

Portul din Doha, la ceas de seara
Portul din Doha, la ceas de seara

Nu e nevoie sa spunem ca obiceiurile locale din Qatar difera de cele europene. Prima data cand vei vizita aceasta tara vei descoperi ca stilul de aici este unul foarte conservator, in ciuda modernitatii arhitecturale. Pentru femeile care viziteaza Doha, ca semn de respect, este recomandat sa aiba genunchii si umerii acoperiti si sa aiba un comportament adecvat. Atata timp cat esti modest si atent la ceea ce faci, nu vei avea probleme.

Un alt obicei care poate cauza socuri culturale este reprezentat de interzicerea consumului de bauturi alcoolice in locuri publice. In timp ce in oras este greu sa gasesti un bar conventional, prin faptul ca bauturile alcoolice sunt permise in locatiile private, viata de noapte atinge cote maxime in hotelurile din aceasta tara. Locatii de lux precum W Doha si Skyview Bar din incinta hotelului La Cigale, sunt  adesea locurile ideale in care poti intalni localnici de la care poti afla sfaturi de calatorie.

Hotelul InterContinental
Hotelul InterContinental

Daca vizitarea obiectivelor turistice si cumparaturile sunt parti importante ale vizitei tale in Qatar, nu rata si experientele culinare din aceasta tara. Daca vrei sa incerci mancaruri cu adevarat pentru gusturi rafinate, mergi la Grand Hyatt Doha, unde poti savura mancaruri thailandeze in stil wok si de unde ti se desfasoara inaintea ochilor privelistile fantastice ale orasului. Pentru gurmanzi, exista St. Regis Doha, acolo unde faimosul bucatar Gordon Ramsey conduce un restaurant de lux, in care ofertele sunt variate si delicioase. Desi mancarea este atractia principala aici, cea mai interesanta parte in St. Regis Doha, este reprezentata de felul in care arhitectura traditionala a Orientului Mijlociu se combina cu elementele estetice de baza ale lantului hotelier St.Regis. Tavane inalte si arcade grandioase stau marturie a bogatiei acestei regiuni, si a monarhiei persane care a existat in Qatar timp de secole.

Inainte de a parasi aceste locuri, exploreaza legendarele dune de nisip, in cadrul Dunes Discover Tour, unde vei avea sansa de a vedea unele dintre cele mai frumoase zone din Arabia. Cel mai bine este sa incepi cu Sealine Beach Resort, inainte de a te indrepta catre desertul propriu-zis.

Qatar este inca unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Orientului Mijlociu, dar asta nu va mai dura foarte mult. Asa ca daca esti curios sa vizitezi o tara inca neexplorata de majoritatea turistilor sezonieri, rezerva-ti o excursie aici inainte de anul 2022, atunci cand tara se va umple pana la refuz de fanii sportului cu balonul rotund.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!