In regiunile vorbitoare de limba spaniola, poti gasi cateva versiuni diferite ale acestui desert, numit bienmesabe — cuvantul spaniol pentru “are gust bun pentru mine”. Versiunea originala din Insulele Canare este cu crema de migdale. Reteta de fata iti arata cum se prepara bienmesabe in Venezuela. Blatul sau piscoturile sunt acoperite cu crema de cocos si cu bezea deasupra, pentru un gust si o aroma deosebite. Numele acestui desert se pronunta bien-me-sabe.
Ingrediente pentru 6-8 portii Bienmesabe de Coco:
Pentru crema de cocos
- 5 galbenusuri de ou
- ½ cana cu zahar
- 2 lingurite amidon de porumb
- 1 cana cu lapte de cocos
- 1 cana cu lapte
- un varf de sare
- 1 lingurita vanilie
Pentru blat
- pandispan taiat feliute – aproximativ 450 grame
- ½ cana cu vin alb dulce, sherry sau coniac
- Pentru bezea
- 1 cana zahar
- 1/3 cana cu apa
- 5 albusuri de ou
- ½ lingurita cu sos tartar
Mod de preparare Bienmesabe de Coco
- Pentru crema de cocos: Bate galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb intr-un castron mare, pana ce compozitia devine deschisa la culoare si cremoasa. Incalzeste laptele de cocos, laptele si sarea intr-o craticioara, pana incepe sa fiarba.
- Toarna o cantitate mica din lichidul cald in amestecul de mai sus, apoi pune compozitia cu galbenusurile de ou in laptele fiert. Continua sa amesteci pana ce lichidul se ingroasa si incepe sa fiarba din nou.
- Indeparteaza vasul de pe aragaz, adauga vanilia, acopera cu ceva si lasa la racit.
- Pentru blat: Imprastie o cantitate mica de crema de cocos pe fundul unei forme pentru prajituri. Aseaza cateva felii de pandispan deasupra cremei si stropeste cu vin, sherry sau cognac. Mai pune un strat de aluat apoi pune deasupra si restul de crema.
- Impacheteaza prajitura cu folie de plastic si lasa la racit cel putin o ora sau chiar peste noapte.
- Pentru bezea: Pune zahar si apa intr-un vas mic si lasa sa fiarba, amestecand pana se dizolva zaharul. Lasa focul mic si continua sa fierbi, cat timp tu bati albusurile.
- Pune albusurile intr-un castron si bate-le spuma. Adauga sosul tartar si continua sa bati.
- Fierbe amestecul la o temperatura de 115°C.
- Continua sa bati si adauga incet siropul fierbinte, pe marginea castronului, amestecand inca 5 sau 7 minute, sau pana ce bezeaua se raceste.
- Finalizarea: Incalzeste cuptorul si pune forma cel mai jos in cuptor. Scoate prajitura din frigider si pune deasupra ei bezeaua, cu ajutorul unei spatule sau folosind o pompita. Baga apoi preparatul in cuptor si lasa-l 1 sau 2 minute, sau cat trebuie pentru ca bezeaua sa se inchege si sa capete o culoare maroniu deschis. Serveste imediat si puna la frigider ce ramane…daca mai ramane ceva!
Variatiuni pe aceeasi tema
Foloseste piscoturi in loc de pandispan. Vei avea nevoie cam de 24 de bucati.
Daca nu vrei sa folosesti vin sau lichior, pune un sirop simplu. Amesteca 1/2 cana cu apa si 1/2 cana cu zahar intr-un vas lic si fierbe pana ce zaharul se dizolva complet. Indeparteaza siropul de pe foc si lasa-l la racit. Poti adauga 1/2 lingurita de rom, pentru aroma.
Pentru si mai multa aroma presara pe fiecare strat de crema, putina scortisoara. Sau incearca sa pui niste nuca de cocos, data pe razatoare, fie in crema de cocos, fie deasupra prajiturii.
Citeste si: Retetele lumii – Gazpacho (Spania)
Add Comment