amsterdam
Amsterdam / Foto: djedj
Europa

12 lucruri pe care trebuie sa stii despre Amsterdam (2)

Ai ales Amsterdam pentru a-ti petrecere cateva zile de concediu? Foarte bine: e un oras minunat! TukTuk continua sa-ti arate ce ar trebui sa stii despre capitala Olandei, cu bunele si mai putin bunele ei.

Citeste: 12 lucruri pe care trebuie sa stii despre Amsterdam (1)

Localnicii beau berea in pahare mici

Chestia asta poate nu surade tuturor, dar merita adusa in discutie. Olandezii beau multa bere in Amsterdam, de obicei Heineken, care este servita tot timpul in pahare de  250 ml. Acestia nu au tendinta de a da berile pe gat asa cum facem majoritatea dintre noi si ei recunosc ca doua beri mai mici vor pastra bautura rece si proaspata mai mult timp. Alt lucru interesant este legat de faptul ca aceste doua beri in jumatati de halba costa impreuna exact cat o halba intreaga, ceea ce inseamna ca aceasta strategie a paharelor mici nu te face sa scoti mai multi bani din buzunar, asa cum se intampla in majoritatea celorlalte locatii.

Bicicleta cu bere – o prezenta obisnuita pe strazile din Amstaerdam

Stiind toate acestea, poti incepe acum cautarile pentru un pub cu adevarat autentic. Aproape toate barurile cauta insa sa satisfaca gusturile tuturor, oferind halbe obisnuite pentru turisti si halbe la jumatate pentru localnici, dar nici nu isi pierd clientii, daca nu au deloc halbe mari. Daca pentru tine este important sa socializezi cu localnicii, atunci paharul de bere iti poate fi de un real ajutor. Asigura-te insa ca il comanzi pe cel mai mare.

Poti vorbi fara probleme engleza

Daca vizitezi Germania sau orice alta tara europeana din sudul sau estul Germaniei, este considerat un semn de politete sa incepi orice conversatie intreband persoana respectiva daca vorbeste engleza. “Sprechen sie English?” “Habla usted Inglés?” sau oricum altfel, dar intreaba. In Amsterdam (ca de altfel in majoritatea Olandei si in Scandinavia), nu trebuie sa-ti bati capul cu asta. Pe masura trecerii timpului, faptul ca se vorbeste engleza devine evident si in alte locuri precum Berlin si Atena, dar in Amsterdam acest lucru se intampla de decenii.

Adevarul este ca olandezii sunt mandri ca vorbesc si limba ta alaturi de a lor (si probabil si germana si poate franceza si spaniola). Atunci cand vorbesc intre ei, olandezii vorbesc olandeza, dar cu clientii intr-un bar, coffeeshop, hotel, club de noapte sau chiar magazine, ei vor incepe sa vorbeasca engleza daca nu sunt siguri ca tu vorbesti olandeza.

 A-i intreba pe olandezi daca vorbesc engleza poate fi considerata o insulta, in sensul ca ai putea crede ca duc lipsa de educatie. Daca esti obisnuit deja cu stresul petrecerii timpului intr-un loc in care putini oameni vorbesc engleza, vei realiza in curand ca avantajul limbii iti va face vizita incredibil de usoara si placuta. Olandezii stiu si ca limba lor nu suna foarte frumos pentru urechile strainilor, asa ca vorbitul limbii engleze face bine tuturor.

Trebuie sa incerci macar o data cartofii prajiti cu maioneza

mayonnaise fries amsterdam
Banali, dar gustosi: Vlaamse frites / Foto: Onfokus

Acest oras nu este senzational din punct de vedere gastronomic si parte din aceasta afirmatie implica faptul ca cea mai comuna si probabil cea mai faimoasa mancare din oras sunt cartofii prajiti cu maioneza. Este adevarat insa si ca este greu sa nu gasesti un restaurant sau un fast food care sa nu serveasca  Vlaamse frites (cartofi prajiti flamanzi – denumirea locala). Doua locatii faimoase pentru cartofii lor prajiti nu servesc in fapt aproape nimic altceva. Nu vei afla niciodata stilul local in care sunt pregatiti cartofii prajiti daca mergi la McDonald’s sau Burger King, asa ca incearca-i in alta parte.

Nu sunt intotdeauna deliciosi, nici chiar in cele mai bune locatii, dar tot merita sa ii incerci. Procesul de prajire al cartofilor se deruleaza in doi pasi. Mai intai cartofii congelati sunt prajiti o vreme in ulei la temperatura joasa, pentru a se patrunde inauntru. Abia dupa ce ii comanzi, ei sunt pusi in ulei foarte fierbinte, pentru a deveni crocanti la suprafata. Toate locatiile ofera maioneza pe post de topping si in majoritatea gasesti si  ketchup, sos curry, sos chili sau alte alternative interesante. Maioneza trebuie insa neaparat incercata.

Cina ta de rasfat trebuie se fie rijsttafel indonezian

rijsttafel
Olandezii au stiut ce sa ia bun de la indonezieni: printre altele, mancarea de tip rijsttafel / Foto: MielPhotos2008

Da, este adevarat ca Amsterdam nu este un oras fantastic in ce priveste restaurantele, dar exista o mancare neconventionala, dar excelenta, pe care trebuie sa o incerci daca ai posibilitatea sa faci asta. Ea se serveste in restaurantele cu specific indonezian si se numeste rijsttafel, care se traduce prin “masa cu orez”. Nu este ieftina (pretul porneste de la 15 euro sau mai mult de persoana), dar mancarea este din abundenta si prezentarea este fantastica. Primesti un castron mare cu orez impreuna cu 8 pana la 20 de alte farfurii mai mici, care contin combinatii interesante de mancaruri indoneziene cu carne, legume si condimente.

Toate felurile vin odata si totul te asteapta pe un suport din metal incalzit de o mica flacara sau alt fel de dispozitiv, si care umple de obicei toata masa. Combinatiile de mancaruri si sosuri peste orez sunt de-a dreptul afrodisiace si te vor face sa vorbesti despre ele ani de-a randul dupa aceea. Cateva locatii cu specific indonezian servesc  o versiune mai mica a acestor feluri de mancare, dar te poti te gandi de pe acum la acestea ca la un adevarat rasfat culinar.

Excursiile de o zi sunt o super-idee

Castelul Muiderslot
Castelul Muiderslot / Foto: phbcz

Centrul orasului Amsterdam poate fi parcurs de la un capat la altul in aproximativ 40 de minute, dar este atat de plin de muzee, galerii de arta, magazine, baruri, cafenele si multe alte atractii, incat ai putea sta aici o saptamana fara sa te plictisesti. Dar daca ai la indemana cel putin 2 zile, atunci ai si cateva optiuni pentru excursii de o zi, printre care se numara doua cu adevarat fantastice, la care poti ajunge usor pe jos sau cu un autobuz.

Castelul Muiderslot este relativ mic, dar foarte fotogenic si intr-o prezentare cat se poate de autentica, asa ca daca nu ai trait pana acum experienta unei vizite intr-un castel european adevarat, este o alegere cat se poate de buna. De la gara poti ajunge acolo cam intr-o ora si ceva, la capatul unei calatorii cu autobuzul care te lasa chiar langa castel. La fel de atractiva este si Licitatia de flori din Alsmeer, care se desfasoara in fiecare dimineata intr-una dintre cele mai mari cladiri din lume, la periferia orasului. Este ceva cu adevarat fascinant si chiar merita sa faci efortul de a te trezi devreme intr-o dimineata, pentru a veni aici.

Turul pietonal gratuit este cu adevarat o optiune excelenta

Acum cativa ani, o companie din Berlin a inceput sa ofere turistilor tururi gratuite, pietonale, ale orasului, care s-au extins cu repeziciune in toata Europa si in Israel. Cel din Amsterdam reprezinta o alegere perfecta si este recomandat mai ales celor care vor sa petreaca in jur de 3 ore in oras, in prima zi aici. Tururile in fapt sunt gratuite, dar ghidul iti va spune inca de la inceput ca munceste pentru bacsis si va aprecia daca ii rasplatesti munca, in functie de cat consideri tu ca merita.

Grupurile sunt de obicei suficient de mari si daca fiecare da cate 5 euro, inseamna ca toata lumea are de castigat. Plecarile au loc de doua ori pe zi din Piata Dam si de aici vei ajunge in Cartierul Rosu (unde te vei simti mai putin stingher daca nu esti singur) apoi in alte locatii istorice, in drum catre Jordaan, aproape de casa Annei Frank. Cu adevarat, aceste tururi sunt foarte bine gandite, iar ghizii stiu ca din asta pot face bani, asa ca poti considera excursia un castig, chiar daca bacsisul pe care il lasi este unul generos.

In prima zi poti face un tur de o ora al canalelor din oras

canale amsterdam
E aproape obligatoriu sa faci un tur al canalelor in Amsterdam / Foto: thehague

Centrul istoric al Amsterdamului este impanzit de canale incantatoare, care au jucat un rol deosebit de important in nasterea si expansiunea acestui oras. Poate ca suna un pic banal, dar un tur de o ora al canalelor reprezinta o introducere perfecta in istoria acestor locuri. Exista 6-7 companii care urmeaza toate aceeasi ruta si care iti ofera aceleasi prezentari (de obicei inregistrate) si chiar daca uneori nu sunt ceea ce te-ai astepta, tot merita incercate.

Turul de baza de o ora are ca scop adesea sa atraga oamenii pentru o cina scumpa la lumina lumanarilor, la bordul ambarcatiunii, dar poti sari peste asta. Ceea ce este ciudat este ca desi tururile sunt in principiu identice, majoritatea companiilor cer in jur de 12 euro, in timp ce unele incaseaza in jur de 7. Gaseste una ieftina si bucura-te de turul pe care aceasta ti-l ofera pentru a putea vedea multe dintre atractiile principale ale orasului si pentru a auzi povesti interesante, daca este posibil, inca din prima zi. Mai multe informatii despre tururile pe canalele din Amsterdam, gasesti aici.

Pentru un tur al canalului si intrare gratuita la cateva muzee din Amsterdam fa-ti rost de un Amsterdam Pass.

Pin it!

pin amsterdam
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!