florenta
Foto: eddy galeotti
Arta & Aventura

Sapte destinatii ideale pentru iubitorii de arta

Arta si arhitectura au reprezentat multa vreme motive suficient de intemeiate, pentru ca turistii de pretutindeni sa se indrepte in cele mai variate colturi ale lumii. Exista pe glob orase minunate, in care gasesti exemple remarcabile atat de arta cat si de arhitectura. Iata 7 dintre cele mai reprezentative.

1. Amsterdam, Olanda

amsterdam
Foto: djedj

In Amsterdam gasesti cateva opere de arta fantastice, de la cele traditionale pana la cele mai neobisnuite. De exemplu, poti vizita Muzeul de arta fluorescenta, cunoscut si sub numele de Electric Ladyland. Locul este plin de articole unicat, de natura psihedelica si ii este dedicat lui Jimi Hendrix. Tot in Amsterdam poti vedea exponate clasice apartinandu-le lui Van Gogh si Rembrandt. Vei gasi aici o colectie impresionanta de scrisori, schite si picturi, la Muzeul Van Gogh.

2. Berlin, Germania

berlin
Berlin / Foto: RudyBalasko

Orasul Berlin a devenit in ultimele cateva decenii, una dintre cele mai mari si populare destinatii artistice din Europa. Aici se afla cateva galerii de arta impresionante, adevarate minuni ale arhitecturii si expozitii. Desigur, nu totul este nou in Berlin. Exista 17 muzee de stat, impartite in diverse sectiuni. Muzeele adapostesc cateva dintre cele mai reprezentative colectii de opere de arta clasice grecesti si romane, tablouri si sculpturi adunate din intregul continent.

3. Orasul Vatican

vatican san pietro
Foto: Pixabay

Gian Bernini a construit Piata Sf. Petru in secolul 17 si acest loc este considerat inca de atunci o capodopera a arhitecturii mondiale. In orice caz, bisericile si muzeele din Vatican, fac ca aceasta piata sa fie adesea pusa intr-un con de umbra. Muzeele adapostesc picturi, artefacte si sculpturi pe care biserica romano-catolica le-a adunat de-a lungul secolelor. De exemplu, vei vedea situri istorice precum Capela Sixtina si tavanul ei pictat. Exista insa multe alte lucruri de vazut aici si totul se intampla chiar in inima Romei. Arhitectura romana si muzeele sunt de-a dreptul fantastice.

4. Santa Fe, New Mexico, SUA

Santa Fe
Santa Fe / Foto: Sean Pavone

Santa Fe este locul ideal de vizitat daca esti pasionat de arta in general si de arta nativa americana. In luna august a fiecarui an, orasul gazduieste Targul indian din Santa Fe. Cu acest prilej poti vedea cea mai mare colectie de arta nativa americana din lume.  Tot aici exista si un cartier artistic excelent, pe Canyon Road. Peste 100 de studiouri de arta si galerii te asteapta sa le vizitezi. Daca vrei si mai mult, poti vizita si Muzeul Georgia O’Keeffe.

5. Florenta, Italia

Domul din Florenta
Domul din Florenta / Foto: Atigun

Florenta este considerata leaganul Renasterii. Aici se afla adevarate capodopere ale arhitecturii si opere de arta. Poti gasi muzee excelente, cladiri religoase si palate. In fapt, intregul oras este un muzeu imens. Una dintre cele mai bune locatii pe care o poti vizita este Galleria dell’Accademia, unde poti admira statuia lui David, apartinandu-i lui Michelangelo. Galleria degli Uffizi este o alta galerie de exceptie, unde poti admira opere apartinand unor artisti precum Botticelli, Giotto, Leonardo da Vinci si Raphael.

6. Sydney, Australia

sydney
Sydney / Foto: zetter

Sydney este bine cunoscut in intreaga lume pentru plajele sale minunate, dar iti ofera si o experienta artistica de neuitat. Vei gasi aici numeroase galerii de arta, capodopere arhitecturale si un complex de sculpturi, Sydney Sculpture Walk, unde se afla expuse lucrari ale unor artisti contemporani australieni. In fieare an in luna martie, in oras se organizeaza un festival artistic care dureaza o luna, prilej cu care poti participa la tururi artistice, reprezentatii, deschideri de galerii, studiouri si expozitii. In cartierul Balmain, vei gasi muzicieni, regizori si artisti. Desigur, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura moderna este magnifica Opera din Sydney.

7. Paris, Franta

paris
Foto: sborisov

Nicio lista adresata iubitorilor de arta nu ar fi completa fara orasul Paris. Aici vei gasi unele dintre cele mai vestite muzee de arta din lume, precum Luvru. Aceasta locatie gazduieste peste 380000 de lucrari de arta, printre care Mona Lisa lui Leonardo da Vinci. Cladirea in sine este un exemplu de arhitectura remarcabila. Tot aici poti vedea Muzeul  d’Orsay, Espace Dali si Muzeul de arta moderna.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!