Odata aterizat in Baku, parca nu te-ai astepta sa vezi mare lucru in aceasta versiune caucaziana a Dubaiului. Insa la fel ca si orasul din Emiratele Arabe Unite, Baku te poate face rapid sa simti ca nu ai apucat sa vezi nimic din el.
Pentru a incepe sa explorezi capitala Azerbaidjanului, vei avea nevoie sa tai acest oras in felii mici, doar asa ajungand sa vezi ce se afla de fapt dincolo de structurile din otel si beton.
Incepe cu vechiul in nou
“Icheri Sheher”, sau Orasul Vechi, este o zona relativ bizara din Baku, aflata in spatele zidurilor sale fortificate originale. (Mai mult, el este chiar inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO). In Orasul Vechi nu vei avea timp sa te plictisesti si tot aici vei gasi locuri interesante, precum Qiz Qalasi (“Turnul Fecioarei“), de unde poti admira privelistea fantastica a orasului.
De acolo, poti merge pana la Palatul Shirvanshahs, aflat la mai putin de 10 minute distanta, pentru a vedea complexul acesta impresionant, ale carui lucrari de constructie au luat sfarsit in jurul anului 1585. Nu toate portiunile sunt la fel de spectaculoase, dar nu trebuie sa ratezi mormintele subterane sau usile mausoleului. Daca vrei sa iei cu tine si aparatul de fotografiat, trebuie sa platesti niste taxe suplimentare, asta desigur daca nu vrei sa il faci “pierdut” prin buzunare.
Mananca in Orasul Vechi
Restaurantele si mancarea sunt diverse si mai toate locatiile par sa se adreseze celor bogati, cu o singura exceptie notabila. Tendir se afla la una dintre intrarile in fortareata si serveste mancaruri destul de ieftine si extraordinar de bune, preparate traditionale azere, inclusiv painea proaspata pregatita in cuptorul de la intrare. Locatia poate gazdui pana la 20-25 de persoane, asa ca asigura-te ca ajungi aici devreme sau tarziu, nu la ora de varf. De aici, urmatorul popas este la Icheri Sheher, sau Muzeul cartilor in miniatura, de care latura ta de “tocilar” – daca ai asa ceva – se va simti cu siguranta atrasa.
Viziteaza Memorialul Martirilor
Un omagiu emotionant adus celor ucisi in razboaiele purtate aici, printre care se numara si batalia impotriva Armatei Sovietice, de la sfarsitul primului razboi mondial. Tot aici exista si un memorial dedicat celor 1130 de soldati turci care au protejat orasul Baku in acele vremuri grele. Despre Memorialul Martirilor (“Shehidler Khiyabani”) se crede ca adaposteste in cimitirul sau peste 15000 de trupuri, desi cifra nu este foarte exacta, dat fiind faptul ca locul a fost distrus in anii ’20. In zilele noastre, poti vedea mormintele sutelor de oameni ucisi in Razboiul Nagorno-Karabakh, care a avut loc in perioada 1988-1994, inclusiv cele ale jurnalistilor care si-au pierdut viata in timpul confruntarilor.
Daca vrei sa faci poze cu adevarat fantastice ale Marii Caspice, este bine sa vii aici la rasaritul soarelui sau inainte de apus, pentru a face o plimbare pe malul apei. Cei mici, daca te insotesc, vor aprecia cu siguranta calatoria.
In jurul Peninsulei Absheron
Baku este un oras impanzit de muzee, magazine moderne si unde macaralele se inalta la orizont, semanand in mare parte cu Qatar. Pasionatii de cumparaturi care au si bani nu se vor plictisi in mega-mall-urile gen AF Mall, la care se poate ajunge usor cu metroul. Transportul subteran din Baku este in general sigur si ordonat, avand cateva linii principale. In majoritatea statiilor, vei vedea personal imbracat in uniforma, gata sa iti vina in ajutor daca te ratacesti.
In jurul orasului Baku se afla si alte atractii turistice populare sau nu, in functie de gusturile fiecaruia. Faimosul Yanar Dag (“Muntele in flacari”) poate sa te dezamageasca. Te astepti sa vezi un munte inconjurat de flacari, dar vei gasi aici numai un bolovan arzand. Un foc ce arde de peste 50 de ani, intretinut de depozitele de gaze naturale de la suprafata.
Templul focului de la Atashgah, vechi de peste 1000 de ani, este un alt loc care unora li se poate parea anost, in timp ce pe altii poate ii va fascina. Istoria acestui loc si radacinile sale hinduse sunt cu toate acestea fascinante, desi poti pleca de aici cu un oarecare sentiment de insatisfactie.
Vulcanii “care trag vanturi” si altele pe langa
Odata ce le-ai vazut pe toate, e greu sa nu compari Baku cu Dubai. Cu toate acestea, Baku mai are un drum lung de parcurs pana sa ajunga din urma minunea araba. Dar felul in care guvernul din aceasta tara se misca in directia turismului, este incurajator. Vulcanii noroiosi din Gobustan reprezinta si ei o atractie, dar peste toate acestea, este linistea care te insoteste pe toata durata calatoriei tale in aceasta parte fascinanta de lume.
Add Comment