atena
Atena / Foto: Nadia Borovenko
Europa

10 lucruri (aproape) gratuite pe care sa le faci in Atena

Daca esti in Atena si ai ramas fara nici un ban in buzunar  nu te panica: exista o multime de lucruri pe care le poti face aici gratis! Orasul unde a luat nastere ideea de “societate” iti va demonstra ca cele mai bune lucruri in viata, chiar sunt gratuite! Asa ca pune-ti ochelarii, uita de portofel si de lamentari si pregateste-te pentru Olimpiada activitatilor interesante si necostisitoare de facut in Atena.

1. Schimbarea garzilor

Credeai ca beefeaters (garzile) de la Londra sunt cei mai seriosi oameni din lume care poarta palarii caraghioase? Te-ai inselat. In Piata Syntagma, in fata cladirii Parlamentului, garzile Evzones (cei mai rai dintre cei mai rai militari greci), asigura 24 din 24 paza a ceea ce este cunoscut drept Mormantul Soldatului Necunoscut. Odata ajuns aici, ai sa te trezesti ca ai in fata doi barbati bine facuti, complet inmarmuriti, imbracati in costume cam ridicole. Asa ca, nu te sfii, fa-le poze, gadila-i, incearca sa-i faci sa rada… oricum, tu vei fi cel care vei ceda. Daca nu si-ar schimba locurile din ora in ora, ai putea crede ca sunt statui…

2. Hoinareste prin Plaka

La baza faimoasei coline ateniene Acropole, e Plaka, un satuc in mijlocul orasului. Zona exclusiv pietonala te pune in tema cu stilul de viata specific grecesc in cea mai haotica forma a sa. La tot pasul ai restaurante, buticuri si muzee, iar daca nici aici nu gasesti o multime de lucruri interesante de facut, atunci, in mod cert e ceva in neregula la tine! Insa, pentru bugetul tau de criza, trebuie sa rezisti tentatiei de a cumpara tot felul de nimicuri inutile din buticurile de suveniruri. Si daca simti ca nu poti rezista tentatiei, aliaza-te cu alti turisti carora le flutura vantul prin buzunare in speranta ca, din solidaritate, cineva iti va aminti ca nu ai absolut deloc nevoie de lingurita aia de argint pe care nu-ti vine sa o lasi din mana

3. Mergi la Stadionul Panathenaic

Gazda primelor Jocuri Olimpice moderne din 1896, Stadionul Panathenaic a fost construit initial in secolul IV i.Ch, iar trecerea timpului a fost blanda cu el. Iar daca vrei sa admiri stadionul si pista de atletism in toata splendoarea ei, iti recomandam sa o faci noaptea, atunci cand luminile sunt aprinse, de pe dealul Arditos, in acordurile de jazz ce razbat de pe la vreunul din cluburile din apropiere.

Sfat: E bine sa stii ca grecii au mai construit un stadion olimpic pentru Jocurile Olimpice din 2004, care au fost gazduite aici, asa ca, daca indicatiile pe care le primesti atunci cand intrebi localnicii cum  sa ajungi la stadion sunt confuze, spune-le ca il cauti pe cel vechi.

4. Muzeul si Centrul de Studiu al teatrului Grecesc

In afara de filosofie, democratie si faimoasele orgii cunoscute si acceptate de toata lumea, grecii se fac responsabili si de nasterea dramei… dar nu in stil telenovelistic. Teatrul isi are originile intr-un festival dedicat zeului vinului si informatii despre istoria acestuia, precum si manuscrise de secol XVIII, dar si masti purtate in reprezentatiile dramatice contemporane iti stau la dispozitie in cadrul muzeului cu intrare libera. Chiar si vestiare identice celor din vechime pot fi vizitate in galeriile unduitoare ale acestui muzeu. Asa ca, simte-te liber sa te dai in spectacol!

5. La plaja

O zi de lenevit la soare poate fi o foarte buna metoda de incarcare a bateriilor. Desi orasul are destule plaje, cea mai draguta si mai apropiata de centrul orasului este plaja Alimos. Si chiar daca este aproape de turisti si puncte de atractie turistica, sigur iti vei gasi locul unde sa te simti confortabil si sa poti admira (si folosi) apa cristalina.

6. Muzeul instrumentelor muzicale populare

Opa! Nici un pasionat de muzica nu ar trebui sa rateze acest muzeu. 1200 de instrumente muzicale de tot soiul, datand, unele dintre ele chiar si din 1750, sunt expuse intr-un spatiu generos, la fiecare dintre cele trei etaje ale muzeului. Vei putea admira tobe, bouzouki, tamburine, cimpoaie, fluiere si multe altele ce poarta nume grecesti pe care cu greu le-ai putea scrie sau pronunta. Daca nu ai idee cum suna un bouzouki, poti descoperi acolo, deoarece, fiecare instrument expus este insotit de un dispozitiv care emite sunete specifice acelui instrument. In cadrul muzeului se tin si concerte sustinute de muzicieni care folosesc instrumentele expuse.

7. Prin Monastiraki

La fel ca Plaka, Monastiraki este o zona comerciala de care te poti bucura din plin chiar daca esti falit. Strazile serpuitoare te provoaca sa le urmezi calea si ai putea sa te opresti sa privesti lumea si sa fotografiezi: ii vei gasi aici pe toti, de la cersetori, la preoti. Dar tine cont de faptul ca duminica, Monastiraki este la fel de aglomerat ca-n Iad; daca nu ti-ai pus in minte sa-ti ineci pacatele in transpiratie, mai bine fereste-te!

8. Muzeul Razboiului

Fani ai Celor 300, uniti-va! Maiestria grecilor in arta razboiului a evoluat de-a lungul anilor, iar cel mai tare muzeu din Atena te poarta de-a lungul acestei evolutii. Te vei simti ca un adevarat luptator in acest muzeu pe masura ce descoperi sabii antice, coifuri si armuri spartane, echipamente de razboi din timpul celui de-al doilea razboi mondial sau dispozitive armate de zbor moderne. Aici te vei putea delecta admirand mii de exponate, care mai de care mai interesant.

9. O plimbare prin Portul Pireu

Cel mai mare port din Europa, Pireu poate fi punctul de pornire al incursiunii tale ateniene, daca ajungi aici pe vapor. Daca si tie iti plac calatorii (si marinarii in pantaloni mulati), aici vei putea privi ore in sir vasele, turistii si tot iuresul specific unui port. Muzica live, magazinele de suveniruri si restaurantele cu specific pescaresc fac parte din peisajul vibrant. Desi cea mai mare parte a oamenilor trec in graba prin Pireu, este foarte placut sa te opresti o clipa si sa privesti bucurandu-te de natura haotica a unui port urias.

10. Dealurile Atenei

Chiar daca ascensiunea pe dealul Acropole, pentru a admira faimosul templu Parthenon costa, Atena are si alte dealuri care pot fi escaladate fara a cheltui un ban. Dealul Marte este foarte aproape de Acropole si este cunoscut drept dealul de pe care Apostolul Paul (fidelii Bibliei stiu despre cine este vorba) a tinut prelegerea despre “Identitatea Dumnezeului Necunoscut”. Iar daca dupa aceasta ascensiune, inca te mai tin picioarele, cocoata-te si pe muntele Lycabettus, cel mai inalt varf atenian (si care seamana cu un san). Apusul vazut de aici iti taie pur si simplu respiratia.

Amintiri nepretuite din aventuri fara nici un cost sunt rareori intalnite in turismul contemporan. Totusi, atenienii ofera o multime de motive pentru a-si merita faima de oameni ospitalieri si sunt atat de mandri de istoria lor, incat sunt dispusi sa imparta o mica parte din aceasta cu vizitatorii, pe gratis.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

7 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!