Calatorie in Bhutan
Foto: Kardd
Asia

Calatorie in Bhutan, regatul norilor

Bhutan este un loc desprins parca din alta lume, acolo unde traditiile budiste se amesteca perfect cu un modernism fantastic. In plus, un loc in care sunt venerati tigrii, Steven Seagal si sclipirile de inteligenta. Descopera cateva dintre principalele atractii ale acestui taram himalayan.

Takinul: animalul national din Bhutan

La marginea unei paduri invaluite de nori, unde se revarsa mirosul de brad si piersicii sunt in floare, se poate citi pe un indicator: ‘Va rugam, nu necajiti animalele’. Aici traieste takinul din Thimpu. O legenda locala povesteste cum a aparut animalul national al acestei tari, din ramasitele unui pranz mancat de Lama Drukpa Kunley, un sfant budist din secolul 15, cunoscut drept ‘Nebunul divin’. El a combinat oasele unei vaci cu cele ale unei capre si le-a adus la viata cu o ragaiala puternica.

Takin
Takinul e animalul “de casa” al Bhutanului / Foto: Grandz

In anii ’90, Jigme Singye Wangchuck, regele pe atunci al Bhutanului, le-a oferit animalelor libertatea, eliberandu-le de la gradina zoologica. Acesta a fost un gest de caritate inainte ca valul de modernism sa se imprastie in regatul sau secret din munti, o lume independenta, aflata intre China si capatul nord-estic al Indiei. Primii turisti au putut veni aici in anul 1974, iar democratia nu exista in vocabularul oamenilor pana in anul 2008.

Capitala Thimphu
Capitala Thimphu / Foto: Diwak Pradhan

Mestesugurile traditionale din Thimphu

Noile generatii invata mestesugurile traditionale din Bhutan la Institutul National din Thimphu, la Zorig Chusum (scoala de pictura). In salile de clasa din lemn, un cap de tigru, leopard, porc mistret, bufnita, sarpe, cerb, caine, bou, iepure, dragon si al unei pasari mitice numite garuda, maraie, speriind curiosii. Elevii creaza masti care vor fi pictate in stilul traditional al celor purtate la ‘tsechus’ – festivalurile religioase – care se organizeaza in aceasta tara in fiecare primavara.

Punakha
Punakha / Foto: Kardd

Arta straveche a trasului cu arcul

Daca simtul masculinitatii, dragostea pentru Buddhism si o anumita nevoie de a purta o arma sunt trasaturi respectate dintotdeauna in Bhutan, s-ar putea sa nu ti se para bizar faptul ca eroul filmelor de actiune de la Hollywood, Steven Seagal – starul din ‘Under Siege’ si alte nenumarate filme de gen – este una dintre vedetele preferate ale acestei tari. In ultimii ani, el a facut vizite indelung mediatizate in Bhutan si a fost proclamat reincarnarea unui sfant cautator de comori din secolul 13. Inspirati de exemplul ‘Nebunului divin’, barbatii din Bhutan inca au pasiunea de a trage cu arcul la distante extrem de mari.

Viata in temple

Aproape de Thimphu si accesibil dupa o ascensiune abrupta cu piciorul – taindu-ti respiratia si la propriu si la figurat, prin privelistile vailor adanci impanzite de rododendroni, dar si prin oxigenul rarefiat – se afla Tango Goemba. Aici, ai sansa sa vezi statuile aurite ale lui Buddha din sanctuarul interior si baietii calugari care invata gramatica limbii engleze, filozofie budista si fotbal. In apropierea capitalei se afla si  Pangri Zampa, un templu monastic folosit drept scoala de astrologie, unde se desfasoara ceremoniile de binecuvantare a tarii pentru anul ce vine. Norii patrunzatori care se formeaza de la fumul lumanarilor umplu aerul pe masura ce grupuri de calugari canta, sufla in trompete subtiri si executa dansuri acrobatice, imbracti aidoma unor eroi mitici.

Tango Goemba
Manastirea Tango Goemba / Foto: Wikipedia

O urcare pana la Manastirea de la ‘Barlogul tigrului’

Lungul drum pana la Taktshang Goemba, sau ‘Barlogul tigrului’ serpuieste printre muntii din imprejurimi. Poteca duce la un platou inalt unde turme de iaci cauta adapost pe timpul iernii si unde exista un camping al hotelului Uma Paro, pe timpul primaverii si al verii. Oaspetii isi pot petrece noaptea in corturi inainte de a merge la manastire. Odata cu lasarea intunericului incep sa se imprastie zvonuri despre infricosatorii oameni ai zapezii, Yeti, care au un parc national in partea de est a tarii si despre populatia de tigri adusi recent aici de catre vanatorii guvernamentali.

Cuibul tigrilor
Cuibul tigrilor sau… acolo unde se avanta vulturii / Foto: Stephen Ching

Manastirea este un monument impresionant, cu coloane aurite care se inalta pana la acoperis, sprijinind peretii albi, care par sa se agate de fatada stancii. De la cararea unde se aduna pelerinii, franghii de care atarna steaguri, intr-un adevarat curcubeu al culorilor, sunt legate de trecatoarea care duce la manastire. Acestea poarta dorintele credinciosilor pana la valea de dedesubt – totul e plin de speranta pentru prezent si uimire fata de vremurile de neimaginat care sunt traite astazi in acest regat al norilor.

Pin it!

pinterest bhutan

Citeste si: Top 10 lucruri de facut si vazut in Laos

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!