Pentru a vedea toate atractiile din Sicilia ai nevoie de cel putin o saptamana. Incepe cu un zbor pana la Palermo, capitala si cel mai mare oras al Siciliei. Poti inchiria o masina la aeroport şi poti face din aceasta locatie punctul de plecare intr-o excursie de o zi catre Erice. Din Romania, zborurile low cost te vor duce in Catania, insa ideea cu inchiriatul masinii ramane.
Palermo
Este un oras mare si dezordonat, impanzit de biserici, piete si palate care il fac atragator pentru turisti (care vor face plimbarea pe jos si nu cu masina, intrucat strazile sunt un adevarat talmes-balmes).
Aici vei gasi Teatro Massimo, unul dintre cele mai mari teatre de opera din Europa si platou de filmare pentru scena finala din Nasul, partea a treia. Zidurile inguste ale Catacombei Cappuccinilor din Palermo sunt strajuite de aproximativ 8000 de mumii, imbracate in haine foarte bine conservate.
Arunca un ochi si catre La Vucciria, locatia unei piete imense unde se vand fructe de mare proaspete. Ea se afla langa unul dintre cele mai vechi cartiere din Palermo, La Kalsa, care a servit drept cetate pentru arabi, cand acestia au capturat Sicilia, in anul 831 e.n.
Erice
Din Palermo mergi cu masina catre vest, timp de o ora si jumatate, pana la Trapani, de unde vei lua gondola catre Erice. Orasul este in stilul Evului Mediu: ziduri din piatra, strazi inguste, castele pe stanci de unde se poate vedea marea. Strazile sunt pavate cu pietre, datand din antichitate. De la marginea acestei asezari, se poate vedea o mare parte din coasta de nord a insulei. In afara de arhitectura si peisaje, Erice se remarca si prin numarul mare al chioscurilor care vand inghetata.
Cefalu
Cefalu are farmecul care lipseste vecinului sau, Palermo. El se afla la malul Marii Tireniene, la baza unor stanci de culoare maronie. Dumul cu masina din Palermo pana in Cefalu dureaza cam o ora si iti ofera sansa de a vedea privelistile fantastice ale orasului si ale atractiei sale principale, catederala.
Mica plaja din Cefalu este plina pana la refuz vara, asa ca atunci cand te afli acolo, iti poti petrece ziua asa cum o fac localnicii: relaxandu-te intr-o cafenea sau restaurant, la umbra turnurilor catedralei.
Siracusa
Condu de-a lungul insulei (cam 3 ore distanta de Palermo) catre un alt oras cu un trecut istoric, Siracusa. Infiintat de corintieni, Siracusa a fost o asezare extrem de puternica la vremea respectiva. Cea mai buna marturie cu privire la istoria orasului este reprezentata de vechiul cartier Ortigia şi ruinele Templului lui Apollo – cateva coloane obscure in mijlocul unei piete moderne.
Domul, construit în jurul templului grecesc al zeitei Atena, domina Ortigia. In interiorul sau, poti vedea cele 12 coloane originale ale templului, absorbite de mai noii pereti ai bisericii. De acolo, mergi catre vasta Piata Arhimede, cu fantana sa baroca in centru si ia un taxi pana in Neapolis, un parc arheologic in care se afla un teatru grecesc foarte bine conservat. Planifica dinainte sa vizionezi si un spectacol.
Taormina
Taormina, superba si luxoasa statiune-oras aflata pe o insiruire de stanci de unde se poate vedea Marea Ionica, se afla la o ora si jumatate de mers in nordul Siracusei. Aici poti face un tur al Muntelui Etna, unde, pe timpul noptii, lava stralucitoare a vulcanului se poate vedea cu usurinta.
Taormina are multe strazi pietonale, impanzite de magazine si restaurante (care se aglomereaza repede, asa ca mergi din timp pentru a prinde o masa). Tot aici se afla si ruinele stravechi ale Teatro Greco si poti urca si scarile interminabile care te duc pana in varful muntelui ce sta de veghe orasului. Plajele sunt si ele accesibile daca iei funivia (funicularul) care circula din 15 in 15 minute.
Sa fii pregatit pentru soferii vitezomani si nerabdatori si pentru taxele pe care trebuie sa le platesti pe ‘autostrada’. Poti sa alegi si drumurile locale, paralele cu autostrada, pe care se circula mai incet, dar care nu sunt intotodeauna la indemana.
Traficul si parcarea sunt mai putin infernale decat in interiorul tarii, dar e bine sa iti iei o marja de timp atunci cand ajungi la destinatie. Fa rost de o harta fie de la Automobile Club d’Italia sau de la Italia Touring Club, inainte de a porni la drum. Majoritatea companiilor de inchirieri auto opereaza in Sicilia si poti cauta cele mai bune tarife pe Expedia, Travelocity si Orbitz. Daca returnezi masina la alt aeroport decat cel de unde ai inchiriat-o, se percepe o taxa, dar in functie de pretul benzinei si de cursul de schimb valutar, poti ajunge cam la acelasi pret pe care l-ai plati daca ai conduce inapoi la Palermo. In plus, poti economisi timp daca pleci de la un aeroport mai apropiat (Catania).
Pentru mai multe informatii despre cum se circula in Italia, intra pe InItaly.com.
[…] vulcanic Etna din Sicilia este vestit pentru eruptiile sale, varfurile inzapezite si expeditiile in salbaticie cu jeep-ul, dar […]
[…] se afla pe coasta de vest a frumoasei insule Sicilia si este o destinatie minunata de vacanta, cu plaje magnifice si multe atractii la dispozitia […]
[…] la vest de coasta Siciliei, insulele Egadi sunt reprezentate, de fapt, de trei intinderi de pamant in mijlocul marii: […]
[…] te gandesti la Italia, te gandesti poate mai mult la ruine romane. Dar in Sicilia, poti sa vezi si una si alta, iar ceea ce au lasat grecii in urma dateaza de mai de mult timp, […]
[…] guy 08/02/2015 Europa Poate că micuța localitate Cefalu, aflată pe coasta de nord a Siciliei, nu are strălucirea și glamour-ul Taorminei – care, se știe, este perla insulei. Dar cu […]
[…] pe care o formează Peninsula Italică. Casa celui mai înalt vulcan activ al Europei, Etna, Sicilia este o insulă muntoasă cu peisaje marcate de secolele de defrișări. Numeroasele culturi care au […]
Daca poza din titlu cu multimea de case era facuta in Romania vedeam imediat cretino-comentariile de genul : astea sunt cutii de chibrituri comuniste,etc.,etc.