Europa

Paphos – distractie in Cipru pentru toata familia

O vacanta impreuna cu familia este un lucru care trebuie bine gandit si planificat. Locatia si cazarea trebuie sa ofere facilitati pentru copii si activitati care sa ii tina ocupati, dar care sa fie si pe placul parintilor. La poarta Europei se afla minunata insula scaldata de soare a Ciprului, cu intinderile sale nesfarsite de nisip, atractii pentru copii si posibilitati de cazare de 5 stele, una dintre statiunile principale fiind Paphos.

Cipru se afla la intersectia a trei continente, acolo unde estul intalneste vestul si unde experiente de neuitat te asteapta la tot pasul. Insula se afla in Marea Mediterana, intr-un cadru idilic si ofera activitati variate pentru tine si familia ta. Exista zboruri regulate catre Cipru si in scurt timp ai sansa sa aterizezi intr-un taram scaldat de soare si unde copiii nu vor avea timp sa se plictiseasca. Sezonul estival incepe in luna mai, iar unele agentii de turism ofera pachete pentru familii, asa ca ai grija sa nu ratezi ofertele lor. Cu tot ceea ce ti se pune la dispozitie in aceasta tara, nu vei fi dezamagit.

paphos
Petra tou Romiou, sau Stanca Afroditei, in Paphos / Foto: f8grapher

Paphos

Atunci cand incerci sa alegi locatia potrivita pentru familia ta, vei descoperi ca Paphos, un mic, dar incantator oras portuar, aflat in partea de vest a insulei, are cele mai bune referinte. Hotelurile din Paphos primesc familiile cu copii cu bratele deschise si au oferte speciale si nenumarate atractii pentru cei mici.

Paphos are o istorie bogata, aici aflandu-se multe situri arheologice, printre care locul de nastere al Afroditei, zeita dragostei, Mormintele regilor, baile Afroditei, faimosul mozaic al casei lui Dionisios (protejat de UNESCO) si Fortul din  Paphos. Cipru este renumita pentru climatul bland din tot timpul anului, dar pentru familii, cea mai buna perioada pentru a veni aici este cea dinaintea sau de dupa sezonul estival de varf. Fa-ti rezervare intre lunile martie si mai, odata cu vacanta de Paste a celor mici. Temperatura maxima in aceste luni este cuprinsa intre 20 – 30 de grade Celsius, asa ca nu uita sa iei cu tine crema de protectie solara.

Paphos, un oras cipriot cu un trecut antic

Activitati pentru familii in Paphos

Orice vacanta impreuna cu familia presupune ca tu si copiii tai sa beneficiati de distractie. Pentru inceput este bine sa iti planifici un itinerariu zilnic, chiar inainte de a ajunge acolo. Paphos are oferte variate pentru toti si in cele ce urmeaza ai cateva sugestii.

Parcurile de distractie si cele acvatice reprezinta o modalitate excelenta de a-ti petrece o zi impreuna cu familia si un prilej de distractie atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Parcul acvatic Aphrodite, situat la capatul de est al falezei Kato Paphos se afla aproape de multe hoteluri din oras, putand ajunge la el pe jos daca stai in apropiere. Aici activitatile sunt multe si variate. Printre facilitatile oferite se numara vestiare spatioase si dulapioare securizate.

Waterparcul Aphrodite

O alta caracteristica a parcului este aceea ca toate cumparaturile pe care le faci in incinta sa sunt incasate prin bratara individuala pe care o ai la mana, aceasta insemnand ca nu trebuie sa ai cash la tine, intrucat acest lucru e riscant in parcurile de distractii aglomerate.

O zi petrecuta in Parcul Aphrodite costa 29 de euro pentru un adult (peste 12 ani), pentru copiii intre 3 si 11 ani se platesc 16 euro, iar cei sub 3 ani beneficiaza de gratuitate. 

Daca crezi ca vei veni si a doua oara in parc in vacanta, poti lua un abonament valabil pentru doua zile, care costa 46 de euro pentru adulti si 26 de euro pentru copii.

Daca nebunia dintr-un parc de distractii nu este ceea ce cauti, dar iti place totusi apa, atunci o excursie la bordul unei ambarcatiuni dincolo de coasta orasului Paphos, poate fi o optiune mai buna. Cu cele cateva croaziere care pleaca din portul Paphos, poti alege excursii de o zi sau de o jumatate de zi, in functie de programul tau. Exista si ambarcatiuni cu podea din sticla, care pleaca din port si merg de-a lungul liniei de coasta pana la vestita epava Vera K, oferindu-ti sansa de a admira comorile ascunse ale Marii Mediteraneene, pestii tropicali si alte vietati marine, fara sa te uzi. Excursia dureaza numai o ora, iar plecarile au loc de cateva ori pe zi din portul Paphos.

Vasul Jolly Roger

Daca cei mici vor mai multa distractie, o ambarcatiune numita Jolly Roger este ceea ce au nevoie. Ea este o nava de pirati de moda veche, care ofera o zi fantastica pentru intreaga familie, odata ajuns la bordul ei. Ea porneste din Paphos, de-a lungul golfului Coral, apoi ancoreaza, pentru a putea inota sau pentru a practica snorkelling. Poti servi un pranz in stil bufet suedez, in timp ce admiri peisajul sau participi la alte activitati precum limbo, pictura pe fata, spectacole de acrobatie si cascadorii executate de pirati, asa ca nu ai nicio sansa de a te plictisi vreun moment pe durata zilei!

Viata salbatica in Paphos

Cipru se afla in partea cea mai de est a bazinului Mediteranean si chiar in mijlocul traseelor de migratie a milioane de specii de pasari. In aceasta tara traiesc 374 specii de pasari, ceea ce face din Cipru o destinatie minunata pentru iubitorii vietii salbatice. In Paphos se afla cateva specii spectaculoase, care traiesc in Rezervatia de pasari si animale. Atunci cand vizitezi aceasta locatie, te vei intalni cu papagali, struti, tucani si chiar porumbei, printre multe alte specii. Printre animalele din parc se numara camile, cerbi, girafe, zebre, maimute, serpi si multe altele. 

Parcul ofera un restaurant si un bar, dar si o ferma amenajata pentru copii, unde acestia se pot intalni cu iepuri, porcusori de Guineea, gaini si capre.

Atat cei mari cat si cei mici se vor indragosti de aceasta locatie, care este deschisa pentru public din luna octombrie pana in luna martie (iarna) si din aprilie pana in septembrie (vara). Taxa de intrare este de 15,50 euro pentru adulti si 8,50 euro pentru copii.

Unde poti manca in Paphos

Cu toate atractiile si aventurile la care poti lua parte, trebuie sa ai permanent bateriile incarcate si stomacul plin. Bucataria cipriota este plina de arome specifice mediteraneene, iar in restaurante si cafenele se servesc preparate locale, din Orientul Mijlociu si cu influente britanice. In majoritatea locatiilor vei gasi meniuri pentru copii, data fiind popularitatea de care se bucura orasul Paphos in randul familiilor. Hotelurile din Paphos au o mare varietate de preparate culinare in barurile si restaurantele lor si multe dintre ele ofera mese suplimentare pentru copii, inclusiv bufet suedez; alaturi de mancare vei putea servi si bauturi la discretie. Asta te va ajuta sa faci economie si sa te si rasfeti un pic!

Castelul din Paphos

Hotelurile din Paphos

Paphos are multe de oferit pentru tine si familia ta, in materie de hoteluri. Activitati si programe de tot felul sunt organizate atat ziua cat si seara, pentru a-i tine ocupati pe cei mici. Printre aceste activitati se numara competitii Wii, pictura, tenis de masa si alte sporturi. In timp ce copiii sunt antrenati in activitati organizate si supravegheati cu atentie de personalul hotelului, adultii se pot relaxa la piscina sau se pot inscrie la un curs de limba greaca, la unul de gatit sau pot face exercitii fizice. S-ar putea sa nu fie nevoie sa parasesti hotelul, avand la dispozitie atatea oferte, dar cu toate astea, nu rata atractiile istorice pe care orasul Paphos ti le pune la dispozitie!

Plajele si hotelurile din Paphos sunt de buna calitate

Daca nu ai mai fost niciodata in Cipru si ti-e teama de o limba necunoscuta, ai in cele ce urmeaza un ghid cu cateva fraze uzuale, care ar putea fi util pentru parinti si copii deopotriva.

  • Unde este cea mai apropiata plaja? = Pou ine i pio kontini paralia? (Που είναι η πιο κοντινή παραλία?)
  • Unde este cea mai apropiata toaleta? = Pou ine i pio kontini toualeta? (Που είναι η πιο κοντινή τουαλέτα?)
  • Unde se afla biroul de informatii turistice? = Pou ine i touristikes plirofories? (Που είναι οι τουριστικές πληροφορίες?)
  • Aveti facilitati pentru schimbat copiii? = Ehete diefkolinseis peripiisis vrefon? (Έχετε διευκολύνσεις περιποίησης βρεφών?)
  • Aveti scaune pentru copii? = Ehete pedika kathismata? (Έχετε παιδικά καθίσματα?)
  • Aveti meniu pentru copii? = Ehete pediko menou? (Έχετε παιδικό μενού?)
  • Cat de departe este aeroportul? = Poso makria ine to aerodromio? (Πόσο μακριά είναι το αεροδρόμιο?)
  • Buna dimineata = Kalimera (Καλημέρα)
  • Noapte buna = Kalinikta (Καληνύκτα)
  • Vreau o inghetata = Thelo ena pagoto (Θέλω ένα παγωτό)
paphos
Paphos / Foto: photurist

La final, cateva sfaturi legate de transport. Paphos are un aeroport recent renovat, care poate fi folosit in loc de cel din Larnaca (poarta aeriana principala a Ciprului). Noul aeroport din Paphos se afla la aproximativ 10-15 minute de mers cu masina, de majoritatea hotelurilor, in timp ce Larnaca este la distanta de peste o ora. Transferurile de la si catre aeroport ar trebui sa fie incluse in pretul pe care il platesti pentru cazare; daca nu, poti inchiria o masina, de la unul din birourile din aeroport, care sunt deschise nonstop. Aceasta este cea mai la indemana optiune, mai ales daca vrei sa te misti usor dintr-o parte in alta.

Daca preferi transportul in comun, acesta este ieftin si convenabil, dar nu este cea mai buna idee daca esti cu copii mici dupa tine. Biletul la autobuz nu costa mult, dar ai nevoie de multa rabdare, intrucat orarul lor nu este regulat si merg numai pe anumite rute. Daca vrei, mai poti inchiria o bicicleta, care este un mijloc de transport ieftin si la indemana.

Paphos reprezinta o destinatie de vacanta ideala pentru familii, intrucat activitatile pe care le poti practica aici sunt variate, locatiile sunt incarcate de istorie, viata salbatica este plina de exotism, iar localnicii, prietenosi. Daca iti faci rezervare din timp, atat pentru avion cat si pentru hotel, poti beneficia de tarife extrem de avantajoase, putand beneficia in final de o vacanta ieftina si pe gustul tuturor.

Citeste si: Cipru, o destinatie de clasa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!