Europa

Lucruri pe care le poti face in Porto

Porto este cunoscut drept centrul productiei de vin din Portugalia si acesta este poate si motivul pentru care majoritatea turistilor vin aici. Cu toate acestea, incantatorul oras de pe malul raului Douro, cu casele sale colorate ce par parca asezate una peste cealalta, pe masura ce urci dealurile din zona, merita vizitat chiar daca nu esti pasionat de vinuri. Pentru inceput, planifica-ti 2-3 zile aici, sau mai multe daca vrei sa faci o excursie de o zi in valea Douro.

Lucruri pe care le poti face in Porto
Porto e al doilea oras ca marime din Portugalia, dupa Lisabona

Muzee si obiective turistice

Incepe in Ribeira, faleza din Porto, cu cafenelele sale, un loc cautat de turisti din intreaga lume. De acolo, mergi in centrul orasului pentru a vedea Centro Português de Fotografia (Muzeul portughez al fotografiei), Fundação de Serralves muzeul de arta moderna si sala de concerte de la Casa da Música (Casa muzicii). Fa o plimbare prin Mercado do Bolhão, o piata traditionala si fa un popas pentru a vedea sau a cumpara ceva de la Livraria Lello, una dintre cele mai frumoase librarii din lume.

Lucruri pe care le poti face in Porto
Mercado do Bolhão

Pentru pasionatii de arta si istorie, exista si mai multe de explorat. Viziteaza Casa do Infante, acolo unde se presupune ca s-a nascut Printul Henric Navigatorul si care este in prezent muzeu si frumosul Palacio da Bolsa (bursa de marfuri din secolul 19), apoi Museu do Carro Eléctrico (Muzeul feroviar). Pentru cele mai frumoase privelisti ale orasului, urca cele 200 de trepte ale turnului bisericii Torre dos Clérigos. In final, admira privelistile oferite de rau, cu o scurta croaziera pe Douro. Aceasta costa numai 10 euro si dureaza cam o ora.

Lucruri pe care le poti face in Porto
O vizita la… Museu do Carro Eléctrico

Degustari de vinuri

Chiar daca nu esti ceea ce se cheama un cunoscator de vinuri, nu rata o vizita macar la una dintre cramele din Porto. Unele dintre ele ofera tururi si degustari, altele ofera doar degustari. Unele percep taxe, altele sunt gratuite. La unele poti fi singurul vizitator, altele sunt pline de turisti. Incearca in mai multe locuri, sau mergi la Institutul Port Wine, pentru a alege dintre sute de optiuni, de toate felurile si la toate preturile.

Excursii de o zi

Din Porto, poti face o croaziera pana in Valea Douro. Pretul unei astfel de excursii variaza intre 50 si 100 de euro de persoana si poate include masa de pranz sau un tur si o degustare la una din podgoriile din vale. Viziteaza orasul Guimarães (cam 30 de minute de mers cu trenul), care este inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO si care a fost ales drept capitala a culturii in anul 2012, pentru multele sale galerii de arta si muzee si pentru scena artistica si muzicala din zona.

Aproape de oras se afla Foz, o asezare eleganta aflata la malul marii, unde se afla multe cafenele si restaurante si care se afla la mica distanta de Porto.

Lucruri pe care le poti face in Porto
Raul Douro

Cina

Atat in Lisabona cat si in restul Portugaliei, bucataria se bazeaza in mare parte pe peste proaspat. Incearca bacalhau (cod) la gratar, fiert, sau in supa, sau opteaza pentru alt peste cum ar fi sardine, macrou, sepie, grouper, calcan sau barbun. Mancarea portugheza foloseste multa carne de porc si carnati. Incearca purcelul de lapte sau carnati gen  “chouriço” sau “linguiça.”

Alheira, un carnat afumat facut din carne de porc, de pasare, paine si ulei de masline, asezonat cu sare, usturoi si boia de ardei, se regaseste in multe meniuri din Porto.  Pentru un adevarat festin si o abordare moderna a mancarurilor traditionale, fa-ti rezervare pentru cina la frumosul hotel Yeatman. Iar daca te-ai plictisit de mancarea portugheza, mergi la Sitar (unul dintre restaurantele care ofera preparate internationale) pentru mancare cu specific indian.

Daca nu ai ai mai incercat pana acum mancare portugheza, nu rata o Francesinha (sau ‘mica frantuzoaica’). Francesinha este versiunea portugheza a sandvisului “croque monsieur”. Un sandvis cu sunca, linguiça (carnat) si carne fripta, acoperite cu branza topita, rosii si sos de bere, servit cu cartofi prajiti, care costa intre 7 si 11 euro si care se gaseste in tot orasul.

Ca peste tot in tara, micul dejun este frugal – cafea si paine sau un produs de patiserie – si se serveste de obicei in cafenele. Pranzul poate fi servit intre miezul zilei si ora 3 dupa-amiaza, iar cina intre orele 20 si 23. La masa, ti se poate aduce o farfurie cu carnati, branza si paine; ai grija ca nu este gratuita si ca vei fi incasat pentru tot ce mananci.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!