Europa

Pentru delicii suedeze: orasul Norrkoping

Cu o populatie de 130.000 de locuitori, Norrköping este un mic oras aflat la 170 kilometri sud de Stockholm. Farmecul acestei asezari te va face sa te gandesti poate la un moment dat, asa pur si simplu, ca ai putea trai foarte bine aici.

Un oras bine conservat, un mediu al cladirilor, pietelor si parcurilor cu forma estetica si stil, un nucleu cultural in toate formele sale, aproprierea sa de natura si de partea rurala a tarii, dar si posibilitatile de acces facil prin aer, pe mare, pe sosea sau pe calea ferata, ca sa nu mai vorbim despre viziunea anului 2030 – “Viata buna se traieste in Norrköping”, apartinand partidelor politice din oras, sunt factori determinanti, care atrag turistii aici.

Linistea unui orasel nordic: Norrkoping

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta din Norrköping aflat in Kristinaplatsen, la capatul strazii Drottninggatan, expune arta suedeza din secolul 16 si se mandreste cu una dintre cele mai frumoase colectii de arta din secolul 20 precum si cu o colectie de arta grafica. Printre artisti se regasesc Carl Larsson, GAN, Isaac Grünewald, Max Book, Johan Krouthén si Cecilia Edefalk. In muzeu pot fi vazute si videoclipuri si fotografii infatisand arta secolului 21.

Parcul de sculptura cu cele 15 creatii ale sale, aflat in spatele muzeului, este si cafenea in aer liber in timpul verii. Mahtab Fattah impreuna cu mama ei s-au axat pe hrana organica, cu pranzuri usoare, paine facuta in casa si prajituri delicioase. Magazinul muzeului vinde opere literare, vederi, suveniruri si obiecte de artizanat.

Pentru si mai multa arta, mergi sa vezi zidul Graffiti din Strömparken, aflat pe malul raului.

Sala de concerte si congrese De Geer

Fosta fabrica Holmen’s Paper aflata pe insula Kvarnholmen a fost transformata in sala de concerte in anul 1994 si este in prezent o institutie de cultura din Norrköping. Sala de concerte De Geer poate primi pana la 1000 de persoane. In timpul stagiunii muzicale, Orchestra Simfonica din Norrköping – bine cunoscuta si dincolo de Peninsula Scandinava – sustine concerte in fiecare saptamana, avand in repertoriu capodopere muzicale romantice.

Muzeul Muncii si Muzeul orasului Norrköping

La mijlocul secolului 19, Norrköping era al doilea oras industrial al Suediei, aici aflandu-se multe fabrici de textile, concentrate pe malurile raului. Una dintre cele mai frumoase cladiri industriale, fieraria (Strykjärnet) se afla intr-o veche fabrica de bumbac pe insula Laxholmen din Motala Ström. In interiorul sau, Muzeul Muncii descrie viata muncitoreasca si conditiile de munca, intr-un mod atragator si distractiv totodata, prin expozitiile sale si seminariile organizate aici.

Muzeul gazduieste si expozitii fotografice anuale, in care sunt expuse creatii apartinand fotografilor internationali si sudezi. Noul muzeu EWK este epicentrul caricaturii politice, prin expozitia sa permanenta, ce poarta semnatura caricaturistului Ewert Karlsson. Tot aici se afla si un restaurant, o cafenea si un magazin.

Situat la Holmbrogränd, in peisajul industrial de langa Muzeul Muncii, Muzeul orasului Norrköpingdescrie istoria acestei asezari cu sute de ani in urma, atunci cand orasul era numit Manchester-ul Suediei. Aici poti afla lucruri interesante despre viata lucratorilor artizani, poti vedea expuse obiecte de artizanat in cea mai mare expozitie de arta si mestesuguri din tara si te poti plimba printre oazele de verdeata unde se afla o gradina si o resedinta de vara.

Vedere de pe rau

Centrul de vizualizare C

Alt loc aflat in zona industriala este Centrul de vizualizare C din Kopparhammaren, rezultatul unui parteneriat intre Universitatea din Linköping, Primaria din Norrköping si Parcul stiintific si Institutul Interactiv din Norrköping.

Toate expozitiile de aici se concentreaza pe cele mai noi cercetari realizate in domeniul vizualizarii. Traieste experienta unica a interiorului corpului uman, pe care il poti vedea in zonele expozitionale, asculta conferinte stiintifice sau urmareste documentare 3D in sala de proiectii, una dintre cele mai avansate si moderne din nordul Europei.

Incheie vizita in cafeneaua in aer liber sau in restauratul de pe malul raului.

Centrul de vizualizare C (foto: Upplev Norrköping AB)

Knäppingsborg

Districtul comercial Knäppingsborg se remarca printr-o atmosfera unica, artera care se intinde intre campus si centrul orasului bucurandu-se de popularitate in randul localnicilor si turistilor deopotriva.

Arunca o privire asupra designului si decoratiunilor interioare, cumpara haine unicat, mananca paine proaspat scoasa din cuptor sau fika in Bagarstugan Bageri & Brasseri (Knäppingborgsgatan 3), cumpara produse organice si mancare din partea locului in Mimmis Visthus  si asculta muzica live la concertele sustinute in serile de miercuri.

Scena gastronomica

Norrköping nu duce lipsa de restaurante. Principalele atractii? Mancarea si inghetata italieneasca de la Pappa Grappa Bar, bistroul Trattoria & Pizzeria (Gamla Rådstugugatan 26-28), bucataria specifica Orientului Mijlociu de la Meze Bar Kök, preparatele spaniole de la Sangria (Olai Kyrkogata 18). Daca vrei sa te relaxezi poti merge la restaurantul cu terasa Trädgår´n (Gradina), aflat pe strada Gamla Torget 4, aflat in inima orasului.

Södra Promenaden

Södra Promenaden

Daca vii aici in timpul verii, atunci cand copacii sunt in floare, artera pentru pietoni si biciclisti, Södra Promenaden, care incepe langa biblioteca orasului, este un motiv suficient de intemeiat pentru a vizita orasul Norrköping. Priveste bolta copacilor care stau de o parte si de alta a sa si vei intelege de ce. Daca nu, mergi pana la Strömparken, aflat pe malul raului ce strabate orasul sau fa o vizita la Expozitia de cactusi (Kaktusgruppen), unde traiesc in jur de 25000 de specii de cactusi, aflata in parcul Carl Johans, vis-a-vis de gara.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!